Muzikaal vaarwel

Merkel neemt afscheid met schlager-punk van Nina Hagen

Bondskanselier Angela Merkel (links) en zangeres Nina Hagen. Beeld EPA/ANP
Bondskanselier Angela Merkel (links) en zangeres Nina Hagen.Beeld EPA/ANP

Bij een afscheidsceremonie voor Angela Merkel klinkt donderdag ook een liedje van Nina Hagen. Laat de vertrekkende bondskanselier zo zien dat ze toch een ‘Ossi’ is gebleven?

Kim Deen

Voordat Olaf Scholz volgende week aantreedt als nieuwe bondskanselier van Duitsland, neemt het land deze week nog uitgebreid afscheid van Angela Merkel. Het leger doet dat donderdag met de militaire afscheidsceremonie, een taptoe. Volgens traditie mag de kanselier drie nummers uitkiezen die het legerorkest uitvoert. Met één keuze zet Merkel het land weer op z’n kop: een nummer van de legendarische punk-koningin Nina Hagen.

Genoeg reden voor Duitsers om op sociale media wild te speculeren over haar keuze, terwijl haar woordvoerder er niets over kwijt wil. Zou Merkel een geheime voorliefde voor punkmuziek hebben? Of heeft ze een bepaalde boodschap?

Gerhard Schröder koos My Way van Frank Sinatra

Dat laatste zou niet ongewoon zijn, ook haar voorgangers kozen nummers die bij hun imago pasten. Gerhard Schröder, een echte macho, koos My Way van Frank Sinatra en Ursula von der Leyen, de voormalige defensieminister met grote internationale ambities, koos bij haar vertrek Winds of Change van de Scorpions.

Maar met het bonte schlager-nummer van Hagen valt niet hetzelfde ontzag op te wekken als met een gladde Sinatra of de melodramatische Scorpions. In Du hast den Farbfilm vergessen klaagt Hagen dat haar vriendje Micha enkel een zwart-wit fotorol heeft meegenomen op vakantie naar het Oost-Duitse Hiddensee. “Nu gelooft niemand hoe mooi het hier was”, zingt Hagen. Het nummer uit 1974 wordt gezien als een kritiek op het grijze, uitzichtloze leven in de DDR.

Sommige Duitsers speculeren daarom dat Merkel op de valreep nog even slinks wil uithalen naar haar stroperige politieke omgeving, waar etiquette en mannen in kleurloze pakken de dienst uitmaken. Zou Merkel zich met haar eigenzinnigheid, haar kleurrijke mantelpakken en vaak ronduit opstandige houding, al die tijd een klein beetje verbonden hebben gevoeld met Nina Hagen? Toch liep hun ontmoeting in 1992 niet zo soepel, toen Hagen wegstormde uit een praatprogramma met Merkel, woedend op het drugsbeleid van de regering.

Na zestien jaar blijft Merkel nog altijd een mysterie

De meest logische verklaring lijkt te zijn dat Angela Merkel op het laatst nog haar Oost-Duitse identiteit wilde benadrukken. Het nummer is heel bekend in het oosten, uit een tijd dat Hagen nog geen echte punk was, maar een relatief onbekende zangeres. Misschien wil Merkel de Ossi’s, die er onder haar regeerperiode weinig op vooruit zijn gegaan, toch nog de hand reiken door met het nummer te laten zien dat ook zij niet helemaal paste binnen de gebaande politieke paden.

En dat is misschien hoe Duitsers zich Angela Merkel, de vrouw die na zestien jaar nog altijd grotendeels een mysterie weet te blijven, het liefst zullen herinneren. Als een zeldzame regeringsleider van vlees en bloed, bij wie het toch niet zo heel onmogelijk leek dat zij stiekem in haar vrije tijd meeschreeuwde met Nina Hagen.

Lees ook:

Hoezo, ‘wir schaffen das’ - dachten ze in Chemnitz

Het is één van de bepalende uitspraken van Merkels bondskanselierschap: ‘Wir schaffen das’. Extreemrechts kreeg mede daardoor de wind in de rug. In Chemnitz is dat gedachtegoed nog alom aanwezig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden