Premier Mark Rutte (links) met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Franse president Emmanuel Macron op de tweede dag van het EU-overleg in Brussel.

Europees coronafonds

Merkel en Macron lopen ‘kribbig’ weg op tweede dag EU-top

Premier Mark Rutte (links) met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Franse president Emmanuel Macron op de tweede dag van het EU-overleg in Brussel.Beeld EPA

Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zijn zaterdagnacht in Brussel tijdens de EU-top “kribbig” weggelopen uit overleg met premier Mark Rutte en zijn ‘zuinige’ Oostenrijkse, Deense, Zweedse en Finse bondgenoten. Rutte erkende dat na afloop van de tweede dag waarop de 27 EU-leiders onderhandelden over de meerjarenbegroting en het beoogde coronafonds.

De spanning over de volgens ingewijden blijvend stugge houding van Rutte was zo hoog opgelopen dat Macron dreigde in zijn vliegtuig naar huis te stappen. Zondag wordt desondanks verder onderhandeld in de hoop een akkoord te bereiken.

De zeven leiders waren na het diner van de 27 bij elkaar gaan zitten om, samen met EU-president Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, te bespreken of een akkoord binnen bereik ligt en hoe de gesprekken zouden kunnen ‘landen’. Er zijn wel vorderingen gemaakt, maar de posities liggen nog ver uiteen. Op gegeven moment zijn Merkel en Macron “kribbig de zaal uitgelopen”, zei Rutte, maar volgens hem was hij “niet de enige oorzaak” waarom ze dat deden.

De Duitse delegatie verklaarde zaterdagnacht dat het “te vroeg is om te kunnen zeggen of er zondag een oplossing zal zijn. Maar het is de moeite waard om verder te werken want er is brede wil bij de lidstaten om oplossingen te vinden”.

Voor de top waren aanvankelijk alleen de vrijdag en zaterdag gereserveerd. Rutte: “Uit het feit dat we door blijven praten blijkt dat we optimistisch zijn. We gaan zondag om 12 uur verder en ik verwacht dat er dan nieuwe voorstellen zullen zijn.”

 Zo wil hij meer korting op de jaarlijkse EU-afdracht, moet de voorgestelde omvang van de meerjarenbegroting (2021 - 2027) van 1074 miljard euro omlaag, willen de zuinige landen dat de steun uit het herstelfonds van 750 miljard meer via leningen dan subsidies worden verstrekt, en wil hij subsidies koppelen aan het naleven van de rechtsstaat.

Michel heeft inmiddels al een aantal handreikingen gedaan naar de ‘zuinige vier’ landen, waar Finland zich bij lijkt te hebben aangesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden