Gifschandaal

Mensenrechtenactivisten willen VN-onderzoek vergiftigingen Iran

In verschillende video’s die rondgaan op sociale media is te zien hoe schoolmeisjes in ziekenhuizen behandeld worden voor hun klachten. Beeld  REUTERS
In verschillende video’s die rondgaan op sociale media is te zien hoe schoolmeisjes in ziekenhuizen behandeld worden voor hun klachten.Beeld REUTERS

Twintig prominente mensenrechtenadvocaten uit Iran hebben maandag de VN opgeroepen onderzoek te verrichten naar het grootschalig vergiftigen van schoolmeisjes in Iran in de afgelopen maanden.

Redactie Trouw

Ze publiceerden een open brief waarin dringend wordt opgeroepen tot een onafhankelijk, gezamenlijk comité, bestaande uit experts van de beste VN-agentschappen op het gebied van volksgezondheid, kinderrechten en onderwijs.

“Vanwege de incompetentie - of onwil - van de Iraanse regering om gifgasaanvallen tegen schoolmeisjes in Iran te stoppen, is internationale steun dringend nodig om Iraanse kinderen en hun recht op onderwijs te beschermen”, zei Hadi Ghaemi van het in New York gevestigde Centrum voor Mensenrechten in Iran (CHRI).

De Amerikaanse regering stelde maandag dat een onderzoek naar vergiftigingsgevallen op meisjesscholen in Iran onder het mandaat van de Verenigde Naties kan vallen. “Als deze vergiftigingen verband houden met deelname aan protesten, dan valt het volledig binnen het mandaat van de onafhankelijke onderzoeksmissie van de VN die afgelopen november is opgericht om mensenrechtenschendingen in Iran te onderzoeken”, zei Witte Huis-woordvoerster Karine Jean-Pierre.

Sinds november zijn meer dan duizend meisjes ziek geworden nadat ze vergiftigd waren. Sommige politici geven religieuze groeperingen die tegen onderwijs voor meisjes zijn, hier de schuld van.

Vergiftigingen op kritiek moment

De vergiftigingen komen op een kritiek moment voor de Iraanse geestelijken na maanden van protesten sinds de dood van Mahsa Amini, een jonge vrouw die door de politie werd vastgehouden wegens het overtreden van de religieuze kledingvoorschriften. Schoolmeisjes namen vervolgens deel aan de protesten die uitbraken na Amini’s dood. Sommige activisten hebben het establishment ervan beschuldigd de vergiftigingen uit wraak te orkestreren.

De vergiftigingen begonnen in november in de heilige sjiitische moslimstad Qom en verspreidden zich naar 25 van de 31 provincies van Iran, wat sommige ouders ertoe aanzette hun kinderen van school te halen en te protesteren.

Er is een gerechtelijk onderzoek gaande, hoewel er nog geen details over de bevindingen zijn vrijgegeven. “De autoriteiten moeten de kwestie van de vergiftiging van studenten serieus aanpakken”, zei ayatollah Ali Khamenei eerder maandag tegen de staatstelevisie. “Als wordt bewezen dat het opzettelijk is, moeten de daders van deze onvergeeflijke misdaad worden veroordeeld tot de doodstraf.”

Lees ook:

Zijn honderden Iraanse schoolmeisjes geveld door gifgas of door inbeelding?
Steeds meer meisjes op scholen in Iran krijgen te maken met mysterieuze klachten die lijken te wijzen op vergiftiging. Wat is er aan de hand?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden