De Megastad Ilona Eveleens

Megastad Nairobi: De klusjesman zette de kraan onder 240 volt

Nairobi Beeld Bloomberg News

Al sinds vele jaren huur ik een woning, die vroeger een kippenstal was. De eigenaar gebruikte de basisconstructie, verhoogde de muren, zette ruiten in de kozijnen, bouwde een paar kasten en noemde het een gastenverblijf. Rustiek met een betonnen vloer die enigszins daalt of stijgt al naar gelang het regent of droog is – want er is geen fundering. Het veertig jaar oude bouwsel vereist regelmatig onderhoud en omdat de huur voor Nairobi-begrippen redelijk is, moet ik reparaties zelf betalen. 

Een fundi inhuren is dus een gok

Bij mankementen wordt in Kenia een fundi, een klusjesman of -vrouw ingezet. Dat zijn in veel gevallen mensen van het platteland die bij gebrek aan arbeidsmogelijkheden naar Nairobi komen in de hoop daar werk te vinden. Vaak hebben ze niet meer dan acht jaar lagere school: middelbare scholen zijn te duur voor een groot deel van de bevolking, die moet rondkomen van een tot twee euro per dag. Technische opleidingen zijn er wel, maar schaars en alweer vaak onbetaalbaar voor veel families.

De elektricien, de loodgieter, de schilder en de automonteur hebben het vak meestal in de praktijk geleerd. Niks mis mee natuurlijk, mits de leraar goed is opgeleid. Maar dat is niet altijd het geval. 

Een fundi inhuren is dus een gok. Het kan een hele goede zijn, een middelmatige of een rampenplan. Ik heb alle variaties door de jaren meegemaakt. Zo kwam eens een elektricien op aanbeveling van een kennis. Zijn taak was een aantal bedradingen in de keuken te vernieuwen. Toen hij klaar was werkte alles, dus noteerde ik zijn telefoonnummer voor een volgende keer. De volgende morgen ging ik op blote voeten de keuken in om water in het koffiezetapparaat te doen. Zodra ik de kraan aanraakte, schoot er een enorme pijn door mijn arm en rug en kon ik nauwelijks mijn hand van de kraan lostrekken. 240 volt door mijn lijf. 

Liefdevolle behandeling

Toen ik bijgekomen was van de schrik en een dokter had gezien, zocht ik contact met een andere elektricien. Die ontrafelde het geheim van de elektrische schok en zorgde ervoor dat het nooit meer gebeurde. Ik kon niet eens kwaad zijn op de eerste ­elektricien, maar foeterde wel hartgrondig de overheid uit die niet zorgt voor adequate en ­voldoende trainingsmogelijkheden. 

Maar er zijn ook perfecte ervaringen. Zo begon de verf te bladderen en besloot ik te gaan schilderen. Probleem waren de plafonds die de eigenaar extreem hoog had gemaakt. Ik besloot daarvoor een schilder te zoeken. Op aanbeveling kwam Khalo, een freelance-ober en schilder. 

Hij behandelde de plafonds haast liefdevol en leverde een perfecte klus af. Ik vroeg hem naar welke technische school hij was geweest, maar hij zei dat hij schilderen had geleerd van een man voor wie hij ooit had gewerkt.

Dat bleek een Keniaan te zijn die jarenlang in Zwitserland had gewoond. De man had Khalo vertelt dat Zwitsers beroemd zijn om hun precisie en daarom zulke goede horloges maken. Khalo vertelde dat hij op zijn beurt de nauwgezetheid had overgenomen. “Ik merk dat klanten dat waarderen en bereid zijn meer te betalen.” Dat klopt. Zijn dagloon is twee keer zo hoog als die van andere schilders. En het was elke cent waard.

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden