Rondje Europa

Meesteroplichter Francisco deed zich jaren voor als lid van de Spaanse beau monde, tot hij tegen de lamp liep

De Spaanse koning Felipe VI (l) en zijn vader, oud-koning Juan Carlos, in juni 2014, tijdens de kroning van Felipe. Het lukte meesteroplichter Francisco Iglesias bij die ceremonie aanwezig te zijn. Beeld Brunopress
De Spaanse koning Felipe VI (l) en zijn vader, oud-koning Juan Carlos, in juni 2014, tijdens de kroning van Felipe. Het lukte meesteroplichter Francisco Iglesias bij die ceremonie aanwezig te zijn.Beeld Brunopress

Jarenlang deed hij zich voor als een lid van de Spaanse beau monde, maar zeven jaar terug liep meesteroplichter Francisco Iglesias tegen de lamp. Vorige week verscheen hij voor de rechter.

Alex Tieleman

Een paar jaar geleden werd hij nog als vermeend koninklijk bezoek vergezeld door acht bodyguards en een stoet luxe auto’s met knipperende zwaailichten. Vorige week zat de ‘Kleine Nicolás’, inmiddels 27 jaar oud, bedremmeld in het beklaagdenbankje van een rechtbank in Madrid, waar hij zeven jaar gevangenisstraf tegen zich hoorde eisen.

De Spaanse mediasensatie, die eigenlijk Francisco Nicolás Gómez Iglesias heet, wordt onder meer verdacht van oplichting en identiteitsroof, omdat hij zich jarenlang zou hebben voorgedaan als een speciale gezant van de machtige Spaanse elite. Als jonge rechtenstudent deed hij zich onder meer voor als medewerker van de Spaanse kroon, de inlichtingendienst en van de toenmalige vicepremier. Die laatste verklaarde publiekelijk geen flauw idee te hebben wie deze Madrileense twintiger was.

Toch prijkt een breed lachende en vroegoud geklede Nicolás de afgelopen jaren op menig foto met hoog gezelschap. Hoogtepunt was de kroning van koning Felipe VI ; met een grijns buigt hij deemoedig het hoofd voor de kersverse vorst.

In 2014 was ‘het spel’ plotseling uit: de politie plukte hem van de straat en viel de bescheiden appartementen van zijn moeder en oma binnen, waar hij toen afwisselend woonde. De onderzoekers stuitten op zwaailichten, badges van de militaire politie en officieel lijkende documenten, die hij in een printshop met wat knip- en plakwerk had gefabriceerd.

Narcistische trekken

In de rechtszaal vertelde hij vorige week meer over zijn motieven. Nee, hij had zich zeker nooit willen voordoen als een autoriteit, hij wilde gewoon eens voelen hoe het is om machtig te zijn.

Kleine Nicolás was door zijn ouders – een Madrileens middenklassegezin – naar een eliteschool gestuurd om ‘machtige vrienden’ te maken. Als tiener organiseerde hij feesten waar hij zich wist te omringen met de nakomelingen van de invloedrijke Spaanse toplaag, zo vertelde hij eerder in een interview met de krant El País. Piepjong kwam hij terecht bij een belangrijke conservatieve denktank en kreeg zo contact met allerhande zakenlui en politici.

In een land waar je meestal enchufado moet zijn – de juiste contacten moet hebben – om het tot de top te schoppen, moet Nicolás daar zijn kans schoon hebben gezien, al wees psychologisch onderzoek in een eerdere zaak uit dat hij aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt met megalomane en narcistische trekken.

De Kleine Nicolás speelde hoe dan ook zijn rol met verve. Ook na zijn arrestatie timmerde hij aan de weg om in de schijnwerpers te blijven staan: hij richtte een politieke partij op voor jongeren en nam in ruil voor een smak geld deel aan Big Brother VIP. De prijs voor zijn ‘valse spel’ is hoog: naast de zeven jaar die nu tegen hem is geëist, kan hij in combinatie met wat andere verwante zaken tot na zijn vijftigste achter de tralies verdwijnen.

Lees ook:

Juan Carlos’ mythe ligt in duigen. Zal de Spaanse kroon overleven?

De helft van de Spanjaarden wil af van het koningshuis, de andere helft is juist koningsgezind. Portret van twee families.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden