Meerderheid Huis van Afgevaardigden stemt tegen afzetten Trump

De Amerikaanse president Trump in het Oval Office. Beeld EPA

Een resolutie van Democraat Al Green in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om een zogeheten impeachment, oftewel afzettingsprocedure, te starten tegen president Donald Trump heeft het niet gehaald. Met 332 tegen 95 stemmen werd de resolutie verworpen.

Green, die eerder al twee pogingen ondernam om een afzettingsprocedure op te starten, greep de veelbesproken recente tweets van Trump aan om opnieuw een poging te wagen. Trump keerde zich op Twitter tegen vier vrouwelijke Democratische congresleden. “Ga terug naar je eigen land en herstel het volledig gebroken en door misdaad geïnfecteerde thuisland", was de strekking van zijn verhaal.

De door velen als racistisch bestempelde tweets deden veel stof opwaaien in de VS. "Ik denk dat dit een typisch geval is van genoeg-is-genoeg", zei Green. Zijn resolutie bevatte onder meer de opmerking dat Trump "ongeschikt is om de Amerikaanse waarden van fatsoen en moraliteit te vertegenwoordigen.”

Verdeeldheid bij Democraten

Bij de Democraten heerst veel verdeeldheid over de vraag of de afzettingsprocedure opgestart moet worden. De Democratische voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, en andere prominenten verzetten zich tegen die procedure, die zeer onpopulair is bij de bevolking. De motie zou ook niet door Senaat komen, aangezien die door de Republikeinen wordt gecontroleerd. Bovendien zou een mislukte afzettingsprocedure Trump juist in de kaart kunnen spelen bij de verkiezingen van 2020.

Het is de eerste keer dat het Huis is samengekomen om zich te buigen over een eventuele afzetting van Trump sinds zijn verkiezing in 2016.

Al Green diende voor de derde keer een resolutie in om de Amerikaanse president Trump te laten afzetten. De motie werd verworpen. Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden