Evacuaties uit Kaboel

Meer tijd nodig voor alle evacuatievluchten uit Kaboel

Vluchtende Afghanen die het platform van Kaboel-airport konden bereiken wachten in een lange rij op een Italiaans legervliegtuig. Beeld REUTERS
Vluchtende Afghanen die het platform van Kaboel-airport konden bereiken wachten in een lange rij op een Italiaans legervliegtuig.Beeld REUTERS

Terwijl Westerse landen koortsachtig proberen de evacuaties vanuit Kaboel op te schroeven roepen hulporganisaties op tot het opzetten van een humanitaire luchtbrug, om hulpgoederen voor de Afghaanse bevolking naar het land te brengen.

Pieternel Gruppen

Na een weekend vol chaos en paniek op het vliegveld van Kaboel, is duidelijk dat meer tijd nodig is om iedereen die daarvoor in aanmerking komt uit Afghanistan te evacueren. Een week nadat de Taliban de controle min of meer volledig in Afghanistan in handen kregen, doen nog tienduizenden mensen een verwoede poging het land te ontvluchten. En dus wordt van Washington tot Brussel koortsachtig overlegd hoe de evacuaties op te schroeven.

De Amerikaanse president Biden wil dat de evacuaties voor 31 augustus worden afgerond. De Amerikaanse strijdkrachten beheersen het luchtruim van Afghanistan en het vliegveld van de hoofdstad. Veel westerse landen zeggen meer tijd nodig te hebben en willen dat de Amerikaanse troepen langer blijven. Het is onmogelijk om alle Afghanen met de juiste visa voor 31 augustus het land uit te krijgen, zei EU-buitenlandcoördinator Josep borrell zondag.

De paniek neemt toe

En ook in Washington wordt gerealiseerd dat het wel krap wordt om de deadline te halen. De menigte die wanhopig probeert het vliegveld te bereiken om het land te ontvluchten, wordt met het naderen van de einddatum steeds groter. En daarmee ook de paniek. Minstens zeven mensen kwamen afgelopen dagen om het leven in het gedrang, meldde het Britse ministerie van buitenlandse zaken zondag. Militairen bedekten verschillende lichamen met witte doeken en probeerden de menigte te kalmeren. De Navo spreekt van minstens twintig doden in en om het vliegveld in de afgelopen week, maar maakte niet bekend hoe ze zijn overleden.

De evacuatie wordt niet alleen door de drukte op en rond het vliegveld bemoeilijkt maar ook door terroristische bedreigingen. Terreurorganisatie Islamitische Staat zou mogelijk een aanval proberen uit te voeren bij het vliegveld, waarschuwde een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van defensie afgelopen weekend tegen nieuwszender CNN. Om die reden zou het Amerikaanse leger werken aan het aanleggen van alternatieve routes naar het vliegveld, zodat mensen die het land willen ontvluchten alsnog naar de luchthaven kunnen komen.

Civiele Amerikaanse vliegtuigen ingezet

Ook zet Washington civiele luchtvaartmaatschappijen van de zogeheten “Civil Reserve Air Fleet” in bij de evacuatie. Toestellen van onder meer American Airlines, Delta en United gaan de militaire vluchten aanvullen. De vliegtuigen hoeven niet direct naar de Afghaanse hoofdstad te gaan. Ze vliegen van Amerikaanse bases in onder meer Qatar en Bahrein naar Europese landen of de VS. Nog duizenden Amerikanen moeten uit Afghanistan worden teruggehaald en Washington wil ook nog 50.000 Afghanen elders in veiligheid brengen. De leiders van de G7-landen, de groep van rijke industriële landen, hebben ondertussen aangekondigd dinsdag tijdens een videovergadering te gaan praten over een gemeenschappelijke aanpak van de evacuatie.

Hulp nodig voor achterblijvers

De aandacht van de internationale gemeenschap legt het accent te eenzijdig op evacuaties, stelden hulporganisaties WHO en UNICEF zondag in een verklaring. Afghanen die achterblijven worden vergeten, vrezen zij. Van die 40 miljoen Afghanen is bijna de helft afhankelijk afhankelijk van humanitaire hulp. Maar die hulp wordt steeds lastiger te bieden omdat commerciële luchtvaartmaatschappijen momenteel niet in de hoofdstad Kabul mogen landen en er dus geen voorraden kunnen worden aangevoerd. De organisaties, die zeggen vastbesloten te zijn om in Afghanistan te blijven, pleiten voor een luchtbrug. Ze wijzen erop dat de militaire vliegtuigen die buitenlanders en Afghanen uit Kaboel evacueren vaak leeg arriveren. Hun laadruimte kan worden gebruikt om hulpgoederen het land in te krijgen.

Lees ook:

De harde lessen van 20 jaar Afghanistan: ‘Amerika had in 2001 grootmoedig moeten zijn’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden