Mensenhandel

Meer slachtoffers van uitbuiting trekken aan de bel, blijkt uit rapport

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In 2021 heeft het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel een toename in het aantal slachtoffers geconstateerd.

Jos Smit

De groep slachtoffers van uitbuiting die in beeld is bij het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), is vorig jaar gegroeid. In 2021 trokken 285 mensen via een speciale chatlijn aan de bel, zo blijkt uit het rapport ‘Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel’. Dat is een toename van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Het gaat voornamelijk om mensen die seksueel worden uitgebuit. Een kleiner deel wordt gedwongen tot criminele activiteiten, zoals het bewaren van drugs. Ook opvallend: van de slachtoffers was vier op de vijf jonger dan 25 jaar, veertig procent was minderjarig.

Eerste contact

Via de anonieme chatlijn ‘Chat met Fier’ kunnen slachtoffers zich melden bij het CKM en in gesprek gaan met professionele hulpverleners. In het rapport schrijft CKM dat zes op de tien personen met nog niemand over hun problemen hebben gepraat. Vrijwel alle slachtoffers waren daarom ook nog niet op de radar van instanties als de politie.

“Veel slachtoffers worden op het moment dat ze hulp zoeken al een jaar of langer seksueel uitgebuit”, stelt Shamir Ceuleers, woordvoerder van het CKM. “Een kwart zelfs al vijf jaar of meer. Dit is het gevolg van het feit dat deze groep vrijwel geheel buiten beeld is geraakt.”

Vooral vrouwen

Het overgrote deel van de slachtoffers is vrouw, één op de tien is man. Vrijwel alle gesprekken werden in het Nederlands gevoerd, wat er volgens CKM op wijst dat de meeste bezoekers Nederlands zijn. Kennelijk kunnen buitenlandse slachtoffers van mensenhandel de chatlijn nog niet vinden, of kennen zij hem niet. Het is sowieso heel moeilijk om de omvang van mensenhandel goed in beeld te krijgen; zelfs de Nationaal Rapporteur Mensenhandel heeft nauwelijks een idee hoe groot het probleem daadwerkelijk is.

Uit de gesprekken bleek dat ouders vaker dan voorheen een rol spelen in de uitbuiting: dit speelt bij 16 procent van de gevallen. Ceuleers: “We dringen er daarom op aan dat de staatssecretaris van justitie en veiligheid onderzoek laat doen naar hoe deze kinderen beter kunnen worden gesignaleerd en beschermd en hoe hun ouders kunnen worden gestopt.”

Het CKM gaat ervan uit dat slechts een deel van mensen die lijden onder uitbuiting, zich melden. Het ontbreekt velen aan vertrouwen, of de slachtoffers zijn bang voor vergelding wanneer ze naar buiten treden. Toch hebben in de afgelopen drie jaar bijna achthonderd mensen hulp gekregen via de chatservice.

Advies

Naast het advies aan de staatssecretaris dat kinderen beter beschermd moeten worden tegen ouders die hen uitbuiten, heeft het CKM nog twee aanbevelingen in het rapport opgenomen. Het centrum pleit ervoor dat groepen die het risico lopen te worden uitgebuit, beter in kaart worden gebracht. Ook zou online hulpverlening een grotere rol moeten gaan spelen in de strijd tegen uitbuiting.

Lees ook:

Loverboys werken veel sneller dan gedacht: zij dwingen slachtoffer al binnen een week tot seks

De politie heeft kort de tijd om in te grijpen wanneer mensenhandelaren meisjes en vrouwen ronselen, blijkt uit nieuw onderzoek. Driekwart van de slachtoffers wordt binnen een maand gedwongen tot seks tegen betaling, in de helft van de gevallen zit er minder dan een week tussen het eerste contact en uitbuiting.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden