Vlucht

Meer Hongkongers kiezen voor emigratie naar Taiwan

Inwoners van de Taiwanese hoofdstad Taipei doen inkopen voor Chinees Nieuwjaar.  Beeld Reuters
Inwoners van de Taiwanese hoofdstad Taipei doen inkopen voor Chinees Nieuwjaar.Beeld Reuters

Taiwan verwelkomt een toenemend aantal immigranten uit Hongkong. Zij verlaten de stad vanwege de onvrijheid onder de Chinese regering.

Veel meer inwoners van Hongkong zijn vorig jaar naar Taiwan geëmigreerd dan in eerdere jaren. Na de strenge nieuwe maatregelen die China heeft doorgevoerd en de protesten daartegen, kiezen de Hongkongers er vaker voor om hun stad te verlaten.

Taiwan is een mogelijkheid in de regio voor mensen die de overstap naar het Verenigd Koninkrijk niet kunnen of willen maken. Vorig jaar kregen ruim 10.800 inwoners van Hongkong een verblijfsvergunning in Taiwan. Dat is bijna het dubbele van het aantal immigranten uit die stad in 2019 en het hoogste sinds 1991, toen Taiwan de immigratiecijfers voor het eerst registreerde. Het vorige record, ruim 7500, stamt uit 2014 toen er ook veel protesten waren in Hongkong.

Studenten uit Hongkong kiezen ook vaker voor Taiwan. Verschillende universiteiten in dat land melden een verdubbeling van de aanmeldingen.

Pro-democratie-activisten verspreiden folders in Hong Kong, ter ondersteuning van de 12 Hongkongers die op het vasteland van China worden vastgehouden nadat ze naar verluidt in augustus 2020 naar Taiwan probeerden te vluchten. Beeld EPA
Pro-democratie-activisten verspreiden folders in Hong Kong, ter ondersteuning van de 12 Hongkongers die op het vasteland van China worden vastgehouden nadat ze naar verluidt in augustus 2020 naar Taiwan probeerden te vluchten.Beeld EPA

Bootvluchtelingen aangehouden

Vorig jaar hebben enkele groepjes Hongkongers ook geprobeerd met een boot naar Taiwan te vluchten, een reis van honderden kilometers over zee. In augustus hield de Chinese kustwacht twaalf bootvluchtelingen aan, zij zitten nu vast op het vasteland.

Taiwan heeft vertrekkende Hongkongers ook veel te bieden: een stabiele democratie, een groeiende economie en overeenkomsten in de Chinese cultuur. Maar er zijn ook bezwaren: de Taiwanezen spreken Mandarijn, terwijl in Hongkong het Kantonees de voertaal is.

Bovendien staat Taiwan ook onder grote Chinese druk. Recent waarschuwde Peking nog voor ‘oorlog’ als het eiland officieel de onafhankelijkheid uitroept. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en daarom wordt het ook door weinig andere landen erkend.

Protesteren voor vrijheid en democratie

De uittocht uit Hongkong volgt op de massale protesten in 2019, toen een miljoen mensen geregeld de straat op gingen om te betogen tegen de toenemende invloed van de communistische regering in Peking. De betogers vreesden dat China een einde zou maken aan de relatieve vrijheid en beperkte democratie die de stad kende, sinds de overdracht door het Verenigd Koninkrijk in 1997.

Op 30 juni 2020 kondigde China toch nog onverwacht een nieuwe nationale veiligheidswet aan voor Hongkong. Die stelt strenge straffen op zaken als ‘ondermijning van de overheid’ en ‘samenwerking met buitenlandse krachten’. Bovendien kunnen overtreders in China gevangen worden gezet. Tientallen democratische volksvertegenwoordigers en activisten zijn sindsdien opgepakt op basis van de nieuwe wet.

Veel andere critici zijn al vertrokken uit Hongkong, onder meer naar het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada. Inwoners van Hongkong die voor de Britse overdracht aan China zijn geboren, kunnen naar het Verenigd Koninkrijk emigreren. Londen verwacht dat circa 300.000 mensen hier de komende jaren op in zullen gaan. Peking heeft echter laten weten dat het de speciale Britse paspoorten voor deze mensen niet erkent.

Lees ook:

De inwoners van Hongkong weten dat hun oude leven voorbij is

Hongkong was een vrije en bruisende stad. Maar de inwoners weten dat hun oude leven voorbij is, nu China hen met nieuwe wetgeving onder de duim kan houden. ‘We zijn onze vrijheid van meningsuiting kwijtgeraakt.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden