Idlib

Meer dan dertig Turkse militairen gedood in Syrië

Syrische strijders nabij Idlib, 27 februari. Beeld REUTERS
Syrische strijders nabij Idlib, 27 februari.Beeld REUTERS
Redactie Trouw

Zeker 33 Turkse militairen zijn omgekomen door een luchtaanval in de Syrische provincie Idlib. Dat zegt de gouverneur van de zuidelijke Turkse provincie Hatay, die grenst aan Syrië.

De aanval zou volgens Ankara zijn uitgevoerd door het Syrische regeringsleger of Rusland, dat militaire steun geeft aan het Syrische regime van Bashar al-Assad. Turkije reageerde vrijdag met artilleriebombardementen op stellingen van het Syrische regeringsleger, meldden overheidsfunctionarissen aan staatspersbureau Anadolu.

Erdogan riep zijn staf in spoedzitting bijeen voor veiligheidsoverleg. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevult Cavusoglu had ook telefonisch overleg met secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg. Erdogans woordvoerder Ibrahim Kalin, die een belangrijke rol speelt in de buitenlandse politiek van Turkije, sprak daarnaast met de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien.

NAVO-topman Stoltenberg riep donderdagnacht bij monde van zijn woordvoerder het Syrische regime “en zijn bondgenoot Rusland” op hun offensief in Idlib te staken. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres liet weten dat hij de escalatie in het noordwesten van Syrië met “diepe bezorgdheid volgt”. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de Verenigde Staten “naast onze NAVO-partner Turkije staan en blijven roepen om een onmiddellijk einde aan dit walgelijke offensief van het Assad-regime, Rusland en door Iran gesteunde strijdkrachten”.

Turkije: grenzen open

Na het spoedberaad liet de Turkse regering weten dat Syrische vluchtelingen die via Turkije naar Europa willen, niet meer zullen worden tegengehouden. Daarmee verbreekt Turkije de afspraken met de EU uit 2016. De EU en Turkije kwamen toen overeen dat Turkije de grenzen naar Europa zou dichthouden voor Syrische vluchtelingen, waarbij Erdogan een ruime financiële vergoeding van Europa bedong.

Turkije heeft momenteel meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen opgenomen. Daarnaast bevinden zich aan de andere kant van de grens in Idlib nog eens 950.000 vluchtelingen die op de vlucht zijn voor het bewind van Assad. De Turkse politie, kustwacht en grensbewaking hebben nu opdracht gekregen om de grenzen niet meer gesloten te houden, meldt een Turkse bron aan persbureau Reuters.

Offensief in Idlib

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op lokale bronnen, meldde eerder dat zeker 34 Turkse militairen zijn gedood in Idlib. Daar hebben opstandelingen die tegen Assad vechten na een burgeroorlog van negen jaar hun laatste bolwerk.

Het leger van Assad rukt de laatste weken steeds verder op in Idlib. Dat offensief heeft geleid tot een enorme vluchtelingenstroom richting Turkije.

De situatie escaleerde de afgelopen tijd steeds verder. Het Turkse leger bemant observatieposten in Idlib en is herhaaldelijk onder vuur genomen. Dat leidde tot vergeldingsacties tegen Syrische regeringstroepen.

President Erdogan maakte eerder op donderdag nog melding van drie gesneuvelde militairen. Hij heeft Syrië eerder gesommeerd troepen voor het eind van de maand terug te trekken en waarschuwde dat zijn land anders zal ingrijpen.

Rusland beschuldigt Turkije juist van het steunen van “illegale gewapende groepen”.

Syrische strijders in de buurt van Idlib. Beeld REUTERS
Syrische strijders in de buurt van Idlib.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden