Migratie

Meer dan 500 migranten opgepikt voor kust Lampedusa

Migranten op een houten boot richting Lampedusa op 28 augustus 2021. Beeld Reuters
Migranten op een houten boot richting Lampedusa op 28 augustus 2021.Beeld Reuters

Voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa hebben Italiaanse patrouilleschepen zaterdag meer dan 500 vluchtelingen in veiligheid gebracht.

De Italiaanse kustwacht heeft zaterdag een boot voor de kust van het eiland Lampedusa aangetroffen met 539 migranten aan boord. De vissersboot dobberde op het water van de Middellandse Zee nadat het schip stuurloos was geraakt. Alle opvarenden zijn naar een opvangcentrum op het eiland gebracht.

Onder de migranten zaten volgens Alida Serrachieri, een verpleegster van hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen, drie vrouwen en rond de dertig minderjarigen. Het merendeel van de opvarenden waren asielzoekers uit het westen en noorden van Afrika. Serrachieri verklaarde tegenover persbureau AP dat het onduidelijk is hoe lang de migranten op zee doorbrachten, voordat ze door drie boten van de Italiaanse kustwacht en de douane in veiligheid werden gebracht.

Uit medisch onderzoek bleek dat ten minste twintig van de vluchtelingen littekens van martelingen hadden, vermoedelijk doordat ze in Libië werden mishandeld. In het Noord-Afrikaanse land verdienen mensenhandelaren grof geld over de rug van migranten die Europa willen bereiken in de hoop op een beter leven.

Lees ook:

Aantal bootvluchtelingen dat Italiaans eiland Lampedusa bereikt neemt snel toe

De Italiaanse autoriteiten zien opnieuw een toename aan bootvluchtelingen die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken. Alleen al in een weekeinde in mei bereikten ruim 1.400 migranten het Italiaanse eiland Lampedusa, dat tussen Noord-Afrika en Sicilië ligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden