Mifepristone

Medicijnwaakhond VS maakt weg vrij voor verstrekken abortuspil via apotheek

De abortuspil mifepristone. Beeld AP
De abortuspil mifepristone.Beeld AP

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft de verkoop van abortuspil mifepristone bij de apotheek onder bepaalde voorwaarden goedgekeurd. Het middel kon voorheen enkel worden verkregen via gecertificeerde artsen, klinieken of gespecialiseerde apotheken.

Redactie Trouw

Amerikaanse drogisterijketens als CVS en Walgreens, die doorgaans ook een inpandige apotheek hebben, mogen volgens een update op de website van de FDA deze specifieke medicatie gaan verstrekken. Mifepristone wordt in combinatie met een ander middel genomen om een abortus in gang te zetten vanaf de tiende week van de zwangerschap. Het was tot nu toe minder makkelijk te verkrijgen dan misoprostol, het middel dat 24 tot 48 uur na mifepristone wordt genomen om vruchtafdrijving op te wekken.

Volgens de nieuwe regels kunnen patiënten met een recept van hun huisarts terecht bij gewone apotheken, mits die ervoor kiezen om het middel op voorraad te hebben en te verschaffen.

Sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof vorig jaar een streep zette door het arrest Roe v Wade dat het landelijke recht op abortus vastlegde, mogen staten zelf bepalen of abortus wel of niet is toegestaan en in welke mate. Dit levert enorme verschillen op tussen conservatieve staten met zeer strenge wetten, staten die abortus mondjesmaat toestaan, en zogeheten ‘sanctuary states’ als Californië die ook veel patiënten uit andere delen van het land opvangen en behandelen.

In 2021 werd door de FDA al de voorwaarde opgeheven dat mifepristone alleen tijdens een fysiek consult kon worden verstrekt. Dit maakte de weg vrij voor virtuele consulten en recepten die per post werden verstuurd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden