Europese Commissie

McGuinness volgt omstreden Hogan op als Ierse Eurocommissaris

De Ierse Europarlementariër Mairead McGuinness in 2018.  Beeld AP
De Ierse Europarlementariër Mairead McGuinness in 2018.Beeld AP

Het aantreden van de Ierse Mairead McGuinness brengt de verhouding man-vrouw binnen de Europese Commissie op 14-13.

Christoph Schmidt

Ierland verliest wat, maar wint ook wat bij een nieuwe taakverdeling van de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen heeft Europarlementariër Mairead McGuinness aangewezen als opvolger van de eind vorige maand opgestapte Eurocommissaris Phil Hogan. De belangrijke handelsportefeuille, die Hogan op zak had, gaat echter aan de Ierse voorbij. De Letse vicevoorzitter Valdis Dombrovskis wordt het zwaargewicht dat de EU-handelsbelangen in de rest van de wereld gaat verdedigen.

Hogan moest onder binnenlandse druk vertrekken nadat hij in Ierland een evenement had bijgewoond waar de coronaregels werden overtreden. Hij had ook nog eens rondgereisd in gebieden met beperkte bewegingsvrijheden en was te vroeg uit quarantaine gekomen.

De Ierse ophef rond Hogan bracht de Europese Commissie in verlegenheid, al oogstte Von der Leyen ook kritiek door haar kennelijke onvermogen of onwil om tegengas te geven aan de politieke druk vanuit Ierland. Ze vroeg Dublin om twee kandidaten voor de opvolging, een man en een vrouw. Na gesprekken met McGuinness en tegenkandidaat Andrew McDowell viel Von der Leyens keuze op de eerste. Daarmee is de man-vrouw-verhouding binnen haar ploeg nu 14-13 geworden.

Omdat handelsbeleid een van de belangrijkste taken is van de commissie, was duidelijk dat een nieuwe Ierse Eurocommissaris die zou moeten overlaten aan een ervaren collega. Daardoor ontbrandde er een interne strijd, waarbij de Europese Volkspartij (EVP), waartoe ook Hogan behoorde, een claim legde op handel. Het is dus EVP’er Dombrovskis geworden.

De 61-jarige McGuinness, Europarlementariër sinds 2004 en eerste vicevoorzitter sinds 2017, wordt echter geenszins afgescheept met een lichte portefeuille: ze gaat financiële diensten en de kapitaalmarktunie doen. Die thema’s waren tot nu toe bij Dombrovskis ondergebracht.

Het Europees Parlement moet de voordracht van McGuinness en het nieuwe takenpakket van Dombrovskis nog goedkeuren.

Lees ook:

Nieuwe Europese Commissie goedgekeurd: Von der Leyen kan aan de slag

Het Europees Parlement keurde de nieuwe Europese Commissie eind vorig jaar met een maand vertraging goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden