Vaccinatiecampagne

Mazelenuitbraak Samoa eist 53 levens, overheidsdiensten dicht

De overheid in Samoa sluit twee dagen haar deuren. Het land lijdt onder een dodelijke mazelenepidemie. 

Het dodental door de mazelenuitbraak op het eilandstaatje in de Stille Oceaan is opgelopen tot boven de vijftig. Vooral jonge kinderen zijn kwetsbaar. De overheid meldde maandag dat 48 van de 53 slachtoffers vier jaar of jonger zijn.

Donderdag en vrijdag gaan overheidsgebouwen dicht, zodat ambtenaren kunnen helpen bij de grootschalige vaccinatiecampagne die sinds vorige maand loopt.

Wereldwijd is het mazelenvirus in opmars. Uitbraken vinden vooral plaats in landen met een lage vaccinatiegraad, die vaak veroorzaakt wordt door armoede of organisatorische problemen. Recent werden Congo, Madagascar en Oekraïne zwaar getroffen. Zo vielen er volgens Unicef in Congo dit jaar meer dan vijfduizend doden.

Ook in Westerse landen, waaronder Duitsland en de Verenigde Staten, worden meer gevallen gemeld. Daar weigeren sommige ouders hun kinderen in te enten, vanwege religieuze overtuigingen of uit angst dat vaccinaties ernstige bijwerkingen hebben.

3700 zieken

In Samoa, met ongeveer 200.000 inwoners, zijn bij de meest recente uitbraak van het virus al meer dan 3700 zieken gemeld. De ziekte kan snel om zich heen grijpen vanwege de lage vaccinatiegraad. Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt die in Samoa op slechts 31 procent, terwijl een percentage van 95 procent nodig is om verspreiding te voorkomen.

Het vaccinatieprogramma kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen toen twee baby’s overleden, nadat zij het mazelenvaccin toegediend hadden gekregen. Hierdoor lag de vaccinatie een tijdje stil. Later bleek dat een medicijn verkeerd was samengesteld.

Omdat het mazelenvirus zo in opkomst is, heeft de regering van Samoa vorige maand de noodtoestand uitgeroepen, scholen gesloten en inentingen verplicht gesteld. Sindsdien zijn er volgens de overheid 58.150 mensen ingeënt.

Medische teams naar Samoa gestuurd

In de aanloop naar Kerstdagen gelden er reisrestricties. Ondanks de maatregelen blijft het aantal gevallen van de mazelen toenemen. Daarom wil premier Tuilaepa Sailele Malielegaoi alle inwoners onder de zestig jaar laten inenten. Andere landen, waaronder Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië, hebben al medische teams en vaccins naar Samoa gestuurd.

Malielegaoi drukt zijn landgenoten, die veelal christen zijn, op het hart dat traditionele genezers niet in staat zijn om het virus een halt toe te roepen. “Laten we samen proberen om mensen die niet geloven dat vaccinaties de enige oplossing zijn te overtuigen”, aldus de premier.

De WHO heeft zich ten doel gesteld om de mazelen volgend jaar voor een groot deel uit de wereld te hebben. Volgens de VN-gezondheidsorganisatie is overdracht van het virus te voorkomen, dankzij een vaccin dat al sinds de jaren zestig ingezet wordt. Hierdoor nam het aantal doden door de ziekte sterk af.

Maar door de recente uitbraken over de hele wereld, meldde de WHO in augustus dat het aantal meldingen van de ziekte is verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde maand in 2018.

Lees ook:
Het mazelenvirus is terug, en het blijkt niet zo onschuldig als gedacht

Met de uitbraak van de mazelen op een Haagse crèche in april dit jaar heeft de ziekte ook in Nederland weer grond aan de voeten gekregen. Het virus leek te worden uitgeroeid, maar is aan een opmars begonnen. En het blijkt niet zo onschuldig als velen dachten.

Lees ook:
Mazelenvirus bezig aan gestage opmars

In Europa zijn in de eerste zes maanden dit jaar ruim 90.000 personen besmet met de mazelen. Dat zijn er meer dan de 84.000 van vorig jaar, wat al het hoogste aantal was van het afgelopen decennium. Dat staat in de nieuwe mazelenrapportage van de Wereld gezondheidsorganisatie WHO.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden