Mexico

Maya’s krijgen excuses van Mexico voor eeuwenlange uitbuiting en discriminatie

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador (rechts) met de president van Guatemala, Alejandro Giammattei (midden). Beeld AFP
De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador (rechts) met de president van Guatemala, Alejandro Giammattei (midden).Beeld AFP

De Mexicaanse regering heeft maandag officieel excuus aangeboden aan de inheemse Maya-bevolking voor de eeuwenlange misstanden van brute uitbuiting en discriminatie.

‘Vandaag vragen we vergeving voor het onrecht dat het Maya-volk in de loop van de geschiedenis is aangedaan en voor de discriminatie waarvan ze vandaag de dag nog steeds het slachtoffer zijn’, zei minister van binnenlandse zaken Olga Sánchez Cordero.

De verontschuldiging van de Mexicaanse regering maakt onderdeel uit van een reeks evenementen waarmee dit jaar stil wordt gestaan bij de 500ste verjaardag van de verovering door de Spanjaarden en het 200-jarige bestaan van de Mexicaanse onafhankelijkheid. “We bieden onze meest oprechte excuses aan het Maya-volk aan voor de verschrikkelijke misdaden die zijn begaan door individuen en nationale en buitenlandse autoriteiten tijdens de verovering, gedurende drie eeuwen van koloniale overheersing en twee eeuwen van een onafhankelijk Mexico”, zei president Andrés Manuel López Obrador.

López Obrador verwees in het bijzonder naar de kastenoorlog van 1847-1901, een inheemse opstand tegen Mexicaanse kolonisten en de regering. De opstand werd uiteindelijk beëindigd toen Mexicaanse troepen Felipe Carrillo Puerto tussen 4 en 5 mei 1901 veroverden. Daarbij kwamen ongeveer 250.000 mensen om het leven.

Zijn regering erkende ook het racisme en de verwaarlozing waarmee de etnische minderheid nog steeds wordt geconfronteerd. Hoewel de Maya-cultuur een belangrijke trekpleister is voor toeristen, profiteren de Maya’s daar zelf nauwelijks van. De meesten leven als kleinschalige boeren of fruittelers, of als bouw- of schoonmaakpersoneel in dure resorts.

Tijdens de ceremonie waren protesten te horen van bewoners die zich verzetten tegen de bouw van Lopez Obrador’s ‘Maya Train’-project om Caribische resorts te verbinden met oude archeologische vindplaatsen. “We hebben een prachtige geschiedenis, en worden vaak als voorbeeld gehouden. Veel mensen verdienen veel geld met onze naam, maar dat geld komt nooit in onze gemeenschappen terecht”, zei de Maya-activist Alfaro Yam Canul.

Geweld en migratie

President López Obrador werd bij de ceremonie in de zuidoostelijke staat Quintana Roo vergezeld door de president van Guatemala, Alejandro Giammattei. Ook Guatemala heeft een grote Maya-bevolking. Volgens Giammattei zijn slavernij en oorlog in zijn land vervangen door problemen als geweld en migratie. “We worden nog steeds geconfronteerd met het verlies van mensenlevens - nu als gevolg van de georganiseerde misdaad, ondervoeding en de zoektocht naar kansen die zo veel mensen ver weg zoeken”, zei hij.

Het grote rijk van de Maya’s strekte zich vanaf enkele honderden jaren voor Christus tot circa 900 na Christus uit over delen van Midden-Amerika en Mexico.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden