Politieagenten houden een oogje in het zeil tijdens een pro-regeringsdemonstratie in de hoofdstad Addis Abeba. De demonstranten steunen premier Abiy Ahmed in zijn strijd tegen de rebellen uit de regio Tigray, die nu oprukken naar de hoofdstad.

Tigray

Massaal protest in Ethiopië tegen oprukkende rebellengroepen

Politieagenten houden een oogje in het zeil tijdens een pro-regeringsdemonstratie in de hoofdstad Addis Abeba. De demonstranten steunen premier Abiy Ahmed in zijn strijd tegen de rebellen uit de regio Tigray, die nu oprukken naar de hoofdstad.Beeld Reuters

Bij een groot protest in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba werden zondag niet alleen de pijlen op de rebellen gericht, maar ook op de Verenigde Staten en buitenlandse media.

Pieternel Gruppen

Zwaaiend met groen-geel-rode vlaggetjes gingen zondag tienduizenden mensen in de Ethiopische hoofdstad de straat op om te demonstreren tegen opstandelingen die richting Addis Abeba trekken. Vrijdag sloten negen rebellengroeperingen een verbond met als doel premier Abiy Ahmed af te zetten.

Het protest richtte zich zondag vooral tegen het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF), dat een jaar geleden in opstand kwam in Tigray, de noordelijke regio waar het meer dan een kwarteeuw de touwtjes in handen had. Abiy bracht verandering in die situatie waardoor de Tigrayers zich bedreigd voelden. Ethiopische militairen rukten toen samen met militairen uit buurland Eritrea op naar het noorden. Het TPLF is militair sterk, omdat het zo lang aan de macht is geweest en nog altijd veel wapens in bezit heeft.

‘Heroïsche rol’

Bij de burgeroorlog kwamen tot nu toe duizenden mensen om het leven; meer dan twee miljoen mensen sloegen op de vlucht. Nu de rebellen richting hoofdstad trekken, zetten de bewoners zich schrap. Burgemeester Adanech Abebe riep hen op ‘een heroïsche rol’ te spelen en de rebellen te verslaan.

Een paar dagen geleden had premier Abiy de bevolking al opgeroepen zich te bewapenen. “Wij zullen deze vijand met ons bloed en botten begraven en Ethiopië in volle glorie herstellen”, zei hij bij die gelegenheid oorlogszuchtig. Zaterdag twitterde hij dat Ethiopiërs klaar zijn om ‘offers’ te brengen om het land ‘te redden’.

Maar het TPLF zegt helemaal ‘geen bloedbad in Addis te zullen aanrichten’, en dat de angst daarvoor ‘belachelijk’ is. Het zal naar eigen zeggen wel Addis Abeba binnentrekken als dat nodig is om de regering van Abiy Ahmed ten val te brengen.

Media op de korrel

Het protest in de hoofdstad richtte zich niet alleen op de rebellen. Ook de buitenlandse media kregen er van langs. Demonstranten hadden borden bij zich waarop ze onder andere BBC en CNN opriepen ‘te stoppen met het verspreiden van nepnieuws over Ethiopië’.

De demonstranten uitten verder hun woede over de Verenigde Staten die de strijdende partijen hebben opgeroepen om met elkaar over vrede te gaan praten. “Ze willen ons land ten gronde richten, net zoals ze in Afghanistan hebben gedaan”, zei demonstrant Tigist Lemma tegen persbureau Reuters. “Zij zullen daar niet in slagen, wij zijn Ethiopiërs.”

Roep om wapenstilstand

De Verenigde Staten, die inmiddels niet-essentiële ambassademedewerkers in Ethiopië hebben verzocht te vertrekken, staan niet alleen in hun oproep tot een staakt-het-vuren. De Afrikaanse Unie, Kenia en Uganda deden dat afgelopen dagen eveneens. En ook de VN-Veiligheidsraad drong vrijdag in een zeldzame verklaring over het conflict aan op een wapenstilstand.

Het hoofd van de VN noodhulporganisatie OCHA, Martin Griffiths, is ondertussen afgereisd naar Tigray, waar een hongersnood dreigt, om te kijken hoe hulp het gebied in gebracht kan worden.

Lees ook:
Een complete burgeroorlog dreigt in Ethiopië

Het gewapende conflict in Ethiopië dreigt het hele land in zijn greep te krijgen, nu de rebellen oprukken naar de hoofdstad. De VN klagen alle partijen aan vanwege oorlogsmisdaden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden