Palestijnse verkiezingen

Marwan Barghouti verdeelt de Palestijnse politiek

De Palestijnse politicus en militant Marwan Barghouti prijkt op veel muren in Israël en de Palestijnse gebieden.  Beeld EPA
De Palestijnse politicus en militant Marwan Barghouti prijkt op veel muren in Israël en de Palestijnse gebieden.Beeld EPA

De Palestijnse politicus en militant Marwan Barghouti was decennialang een kopstuk van Fatah. Nu breekt hij met de partij om zich onafhankelijk verkiesbaar te stellen. Allemaal vanuit de gevangenis.

Je komt hem geregeld tegen tussen de graffiti en muurschilderingen op de metershoge grijze muren die Israël en de Palestijnse Gebieden doorkruisen en van elkaar scheiden: Marwan Barghouti. In felle kleuren wordt de Palestijnse politicus en militant afgebeeld met fiere blik en zijn geboeide handen triomfantelijk boven zijn hoofd gestoken.

Voor veel Palestijnen en Israëliërs is dit hoe ze Barghouti tegenwoordig het beste kennen, als een strijdbare afbeelding op een muur die ze elke dag passeren naar school of naar werk. In het echt kunnen ze hem nooit aanschouwen, want Barghouti zit al sinds 2002 in de gevangenis in Israël.

Nu wil hij meedoen aan de Palestijnse parlementsverkiezingen, die gepland staan voor 22 mei. Niet als onderdeel van Fatah, de partij waarmee hij in 2006 ook al een zetel vanuit de cel won, maar met zijn eigen onafhankelijke lijst.

Campagne voeren vanuit een cel

Barghouti zal zijn campagne moeten voeren vanuit die gevangeniscel. De 61-jarige politicus zit al bijna twintig jaar vast en is veroordeeld tot vijfmaal levenslang wegens betrokkenheid bij de moord op vier Israëlische burgers en een Griekse monnik.

Volgens de Israëlische rechtbank is Barghouti verantwoordelijk voor het oprichten van de Al-Aqsa Martelarenbrigade, een gewapende groep die de moordaanslagen uitvoerden, maar Barghouti ontkent dit. Mocht hij verkozen worden, dan zal hij in ieder geval niet in het parlement kunnen plaatsnemen.

Barghouti was vijftien toen hij besloot zich aan te sluiten bij Fatah, de politieke partij van de latere president Yasser Arafat. Al vroeg maakte hij kennis met de gevangenis; op zijn achttiende werd hij voor het eerst opgesloten wegens lidmaatschap van een gewapende militie. Na zijn vrijlating bleef hij actief binnen Fatah, en tijdens de Eerste en Tweede Intifada steeg zijn bekendheid, met name door zijn rol als hoofd van de Tanzim, de militante tak van de partij.

Een goede reden om nerveus te zijn

Maar nu breekt Barghouti dus met zijn oude club. Hij had al eerder met het idee gespeeld zich los van de partij verkiesbaar te stellen, maar werd steeds overgehaald om Mahmoud Abbas, de leider van Fatah en de huidige president, te blijven steunen.

Nu Barghouti toch heeft besloten zijn eigen weg te gaan, heeft Fatah goede reden om nerveus te zijn. Barghouti is een stuk populairder dan Abbas: volgens opiniepeilingen trekt Barghouti zeker de helft van zijn stemmers weg. Of hij hier ook de kans voor zal krijgen is nog de vraag. Abbas zit al sinds 2006 in het zadel – hoewel zijn termijn maar vier jaar duurt – en heeft meermaals de parlements- en presidentsverkiezingen uitgesteld.

Volgens bronnen rondom Barghouti zijn de parlementsverkiezingen voor hem pas het begin, zo vertellen ze aan de Israëlische krant Haaretz. De presidentsverkiezingen van 31 juli zijn het grote doel. Misschien dat Barghouti op weg is om de eerste president verkozen in gevangenschap te worden.

Lees ook:

Saeb Erekat onderhandelde vaak en lang, maar vrede tussen Israël en de Palestijnen bleef buiten bereik

Voor Israëliërs was hij de gesprekspartner in talloze vredesonderhandelingen, voor de rest van de wereld een van de bekendste gezichten van de Palestijnse politiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden