Diplomatie

Marokko en Israël normaliseren hun relatie na Amerikaanse bemiddeling

In Israëlische kranten wordt het nieuws aangekondigd dat Israël en Marokko hun relatie normaliseren.  Beeld AFP
In Israëlische kranten wordt het nieuws aangekondigd dat Israël en Marokko hun relatie normaliseren.Beeld AFP

Aan de vooravond van Bidens presidentschap probeert Trump zijn reputatie als vredestichter in het Midden-Oosten te verstevigen. Wellicht overspeelt hij dit keer zijn hand.

Na Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Soedan is Marokko het vierde Arabische land dat dit jaar de relatie met Israël normaliseert. Onderdeel van de overeenkomst is onder andere het openen van ambassades en het instellen van rechtstreekse vluchten tussen de twee landen.

Net zoals eerdere deals is deze nieuwste overeenkomst tot stand gekomen met bemiddeling van de Verenigde Staten. Deze keer heeft Trump echter aanzienlijk ingeleverd op diplomatiek vlak: om Marokko over de streep te trekken, heeft de Amerikaanse president ingestemd om de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara te erkennen.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Deze toezegging is voor de Verenigde Staten een radicale ommezwaai in buitenlandbeleid: al veertig jaar stelt het land zich neutraal op over de status van het betwiste gebied.

De VS zijn hiermee het eerste Westerse land dat Marokko’s soevereiniteit over het gebied erkent. Na deze diplomatieke wending loopt het land aardig uit de pas; bijna de hele internationale gemeenschap verwerpt Marokko’s claim op het grondgebied.

Kans op onafhankelijkheid steeds kleiner

De Westelijke Sahara is een voormalige Spaanse kolonie aan de noordwestkust van het Afrikaanse continent. Na het vertrek van de Spanjaarden werd het gebied in 1975 geannexeerd door Marokko, wat het begin werd van een lange strijd tussen de regering van het Noord-Afrikaanse land en het inheemse Sahrawi-volk dat zich verenigde in het Polisario Front.

Na een jarenlange guerilla-oorlog werd er na bemiddeling van de Verenigde Naties in 1991 een wapenstilstand gesloten, en de belofte gedaan een referendum te houden over onafhankelijkheid. Het referendum is er echter nooit gekomen.

Vorige maand werd de wapenstilstand, die al bijna drie decennia van kracht was, verbroken nadat er schermutselingen uitbraken tussen de Polisario-beweging en Marokkaanse troepen. Beide partijen beschuldigen de ander ervan het conflict weer te hebben aangewakkerd.

De angst heerst dat het conflict zal verergeren nu de Verenigde Staten kant kiest voor Marokko en zo het uitzicht op onafhankelijkheid verder belemmert.

Trumps lijstje

Het gerucht gaat ook dat de Verenigde Staten de laatste hand leggen aan een wapendeal met Marokko, aldus Reuters. Of deze overeenkomst ook onderdeel was van de onderhandelingen tussen de twee landen is niet duidelijk, maar de VS sloot een soortgelijke deal kort na de normalisatie tussen de Emiraten en Israël, waar het ook in bemiddelde.

Trump positioneert zich graag als dealmaker in het Midden-Oosten, en heeft er kennelijk veel voor over om op de valreep de overeenkomst tussen Marokko en Israël nog op zijn lijstje successen te kunnen zetten. Mogelijk is dit zijn laatste optreden als bemiddelaar in het gebied: 20 januari wordt Joe Biden ingehuldigd als nieuwe president.

Lees ook:

Conflict in Westelijke Sahara laait na drie decennia weer op: ‘De oorlog is begonnen’

De wapenstilstand in de Westelijke Sahara is na bijna dertig jaar beëindigd. Het Marokkaanse leger en de onafhankelijkheidsbeweging Polisario beschieten elkaar in het gebied.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden