Databeheer

Mark Zuckerberg moet eraan geloven: Brussel komt met strengere regels voor Facebook

Vera Jourová van de Europese Commissie en Mark Zuckerberg. Beeld REUTERS

Mark Zuckerberg praat achter gesloten deuren met drie Eurocommissarissen over op handen zijnde  EU-regelgeving. 

In haar streven om een steviger vuist te maken op het wereldtoneel, heeft de nieuwe Europese Commissie een van de grootste spelers op dat toneel ter verantwoording geroepen: Facebook-baas Mark Zuckerberg. De 35-jarige Amerikaan werd maandag in Brussel door een wasstraat van drie Eurocommissarissen gehaald: de vicevoorzitters Vera Jourová (waarden en transparantie) en Margrethe Vestager (digitaal Europa) en Thierry Breton (interne markt).

Woensdag presenteert de commissie een stevig pakket voorstellen over kunstmatige intelligentie en digitaal databeheer en -verkeer. Hierop wil Brussel meer grip krijgen, al is het alleen maar op de data die binnen de EU zelf van hand tot hand gaan. Ook op dit terrein zijn Amerikaanse bedrijven heer en meester.

Facebook, tevens eigenaar van onder meer Instagram en Whatsapp, zal moeten voldoen aan meer Europese regelgeving, net als bijvoorbeeld Google. Sundar Pichai, topman van Googles moederbedrijf Alphabet, was vorige maand ook in Brussel. Het zal erop neerkomen dat dergelijke internetdatareuzen openheid van zaken moeten geven over hun digitale schatkamers en de manier waarop hun algoritmes werken. Doen ze dat niet uit zichzelf, dan kunnen ze strenge regels verwachten.

Zuckerberg werd in Brussel streng toegesproken

Tijdens Zuckerbergs bezoek waren er geen persconferenties. Jourová’s kabinet publiceerde wel een kort verslag van de ontmoeting, waaruit moest blijken dat de Amerikaan streng was toegesproken. Het gesprek zou vooral zijn gegaan over de “verantwoordelijkheid en verantwoordingsplicht van Facebook, met name de rol van deze platforms in democratische processen en verkiezingen en met betrekking tot des­informatie”.

Verder zou Jourová hebben “uitgelegd dat zelfregulering, zoals de gedragscode over online haatzaaien, weliswaar positieve resultaten hebben gebracht, maar dat de tijd van dergelijke ‘gentlemen’s agreements’ voorbij is”.

Op dezelfde dag gaf Facebook een verklaring uit waarin het waarschuwt dat te veel overheidsbemoeienis indruist tegen de principes van een vrij internet. Ook innovatie en de vrijheid van meningsuiting ­dreigen erdoor onder druk te ­komen, aldus het concern.

Facebook zet ook vraagtekens bij de eventuele verplichting om haatzaaibijdragen of al te flagrant nepnieuws op het platform binnen 24 uur (of nog sneller) te verwijderen. Daarmee stellen de wetgevers volgens Facebook onrealistische eisen aan de beschikbare technieken.

Lees ook:
Mark Zuckerberg laat in Europees Parlement veel vragen onbeantwoord

Symbolisch was het wel dat de topman van één van de grootste databedrijven ter wereld in mei 2018 naar het Europees Parlement kwam, drie dagen voordat de nieuwe Europese privacyregels van kracht worden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden