Astronaut Harrison Schmitt verzamelt maanstenen tijdens de Apollo-missie in 1972, de missie waar ook de steen uit Florida werd meegenomen. Beeld AFP
Astronaut Harrison Schmitt verzamelt maanstenen tijdens de Apollo-missie in 1972, de missie waar ook de steen uit Florida werd meegenomen.Beeld AFP

Apollo 17

Man vindt stuk maan op Amerikaanse rommelmarkt

Een man in de Amerikaanse staat Florida blijkt jaren geleden een leuke vondst te hebben gedaan op een rommelmarkt. De aan een houten plaquette bevestigde steen die hij kocht, blijkt afkomstig van de maan.

De anonieme man kocht het geheel naar eigen zeggen omdat hij van het hout een revolverhandvat wilde maken. Toen zijn pistool onlangs kapotging, herinnerde hij zich de plaquette en viel zijn oog voor het eerst op de tekst die op het hout was geschroefd. Daarop stond te lezen dat de steen van de maan afkomstig was.

Tegen de website Collect Space zei hij zich niet meer te kunnen herinneren wat hij voor de plaquette betaalde. Het stukje maan blijkt in 1972 naar de aarde te zijn gehaald, tijdens de missie Apollo 17. Volgens de plaquette staat de steen symbool voor ‘de hoop van de mensheid op een toekomst vol vrede en harmonie’.

Dat de maansteen kon opduiken op een vlooienmarkt is bijzonder, maar niet onlogisch. Zes verschillende Amerikaanse Apollo-missies torsten op de terugweg gezamenlijk maar liefst 382 kilo stenen mee. Het grootste deel daarvan ligt in Nasa-kluizen. De rest werd gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, maar ook als cadeau aan hooggeplaatste personen.

Fopcadeau voor Drees

Veel van de stenen raakten in de loop der jaren kwijt. Dat verklaart mogelijk het lot van de steen uit Florida. Overigens waren niet alle uitgedeelde stenen echt. In 1969 kreeg ex-premier Drees bijvoorbeeld ook een stukje ‘maansteen’ van de Amerikaanse ambassadeur. Dat bleek een fopcadeau: in werkelijkheid ging het om versteend hout.

Lees ook:

Nieuwe maanlanding loopt waarschijnlijk vertraging op

De Verenigde Staten willen in 2024 weer mensen naar de maan en terug brengen, maar het is de vraag of dat gaat lukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden