OM

Man gearresteerd die moordenaars van Peter R. de Vries opdrachten zou hebben gegeven

Een grote foto boven de ingang van Koninklijk Theater Carré van Peter R. de Vries op de dag van zijn afscheid voor het publiek.  Beeld ANP
Een grote foto boven de ingang van Koninklijk Theater Carré van Peter R. de Vries op de dag van zijn afscheid voor het publiek.Beeld ANP

De politie heeft de man gearresteerd die vermoedelijk de twee uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries aanstuurde.

Marco Visser

Met de aanhouding van een tussenpersoon is het OM een stapje dichter bij de opdrachtgever van de moord op Peter R. de Vries gekomen.

Het OM zat al enige tijd achter hem aan. Nu is er blijkbaar voldoende bewijs tegen de 27-jarige Krystian M. om hem aan te houden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Peter R. De Vries.

M. is Pools, net als de 36-jarige verdachte Kamil E. die volgens het OM een van de uitvoerders is van de liquidatie van De Vries. Bekend is de dat M. sinds kort in Ochten woont, een daarvoor in Tiel. Dat is weer in de buurt van Maurik, de woonplaats van Kamil E.

Op de telefoon die de politie in de vluchtauto van de twee vermeende uitvoerders van de moord vond, stonden berichten in zowel het Pools als Nederlands. Pools voor Kamil E., Nederlands voor de andere verdachte, de 22-jarige Delano G. Daarom wist het OM dat de tussenpersoon tweetalig moest zijn.

De tussenpersoon staat tussen de uitvoerders en de opdrachtgever in. Op die manier houdt de opdrachtgever justitie wat verder van zich af. Die opdrachtgever is volgens het OM Ridouan T. Bewijzen daarvoor heeft justitie nog niet. Dat kan veranderen als Krystian M. gaat praten, maar of hij dat doet, valt te bezien.

Uit de communicatie tussen de twee vermeende uitvoerders van de moord en de man die het OM ziet als tussenschakel, blijkt dat er behoorlijk wat druk stond op de tussenpersoon. Hij moest dit doen, ‘anders zal ik onder de groene zoden liggen’.

Link met Ridouan T.

Aan het OM om nu te bewijzen dat Ridouan T. opdrachten gaf aan Krystian M. Een link tussen beide mannen is er wel. Die loopt via Anouar T., de de neef van Ridouan T. Deze neef zou onder meer vluchtauto’s hebben geregeld voor liquidaties, bijvoorbeeld voor de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Ook zou Anouar T. betrokken zijn bij de zware mishandeling in Utrecht in 2019. Daarbij zou een man met een moker, hamers en honkbalknuppel zwaar zijn mishandeld. De man overleefde de aanslag maar net. Een van de personen die bij deze aanslag betrokken zou zijn, is Krystian M.

Twee jaar later, in oktober 2021, drie maanden na de moord op Peter R. de Vries, pakte de politie M opnieuw op. Ditmaal vanwege vuurwapenbezit. In diezelfde maand werd in Zeewolde een 35-jarige man neergeschoten met een automatisch geweer. Dat was volgens justitie een boodschap dat de man snel zijn schulden moest afbetalen. M. zou het wapen hebben geleverd en de schutter naar Zeewolde hebben gebracht. Voor deze aanslag zit M. vast. De politie hield hem dan ook aan in zijn cel.

Lees ook:

Advocaten verdachten moord Peter R. de Vries: Vergelding dreigt wraak te worden

De advocaten van de mannen die Peter R. de Vries zouden hebben vermoord, twijfelen aan het bewijs en zetten vraagtekens bij de trend om almaar strenger te straffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden