Religie

Maleisische christenen mogen God tóch Allah noemen

Maleisische christenen tijdens een kerkdienst in Kuala Lumpur. Beeld AFP
Maleisische christenen tijdens een kerkdienst in Kuala Lumpur.Beeld AFP

Christenen in Maleisië mogen toch het woord ‘Allah’ gebruiken voor God. Dat heeft een rechtbank in de hoofdstad Kuala Lumpur bepaald in een zaak die was aangespannen door een christelijke vrouw, van wie religieus materiaal in beslag was genomen op een luchthaven. Volgens een overheidsvoorschrift was het voor niet-moslims in het Zuidoost-Aziatische land verboden om ‘Allah’ en drie andere religieuze termen afkomstig uit het Arabisch te gebruiken. Maar de rechtbank noemt dit voorschrift ‘illegaal en ongrondwettig’.

Het is de nieuwste aflevering in een slepende twist in het overwegend islamitische Maleisië, waar een tiende van de bevolking christen is. De meeste Maleisische christenen gebruiken Engels, Tamil of een Chinese taal in hun diensten en duiden God aan met een woord uit die taal. Maar sommige Maleisisch sprekende christenen hebben geen ander woord dan Allah.

Geruzie hierover leidde eerder tot spanningen en geweld. Twee politieke partijen dringen erop aan dat de overheid in beroep gaat tegen de uitspraak. Hoe God zelf graag genoemd wordt, is niet bekend.

Lees ook:

In Maleisië geldt: gij zult geen atheïst zijn

Een avondje bomen door een groep Maleisische atheïsten dreigt uit te lopen op een juridisch gevecht. Het probleem: voor moslims in Maleisië is het verboden het geloof te verlaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden