Zweden

Magdalena Andersson nu écht de eerste vrouwelijke premier van Zweden

Magdalena Andersson wordt voor de tweede keer benoemd als premier.  Beeld AFP
Magdalena Andersson wordt voor de tweede keer benoemd als premier.Beeld AFP
Redactie Trouw

Magdalena Andersson is voor de tweede keer in een week tijd door het parlement naar voren geschoven als premier van Zweden. Ze gaat een minderheidsregering leiden die bestaat uit alleen haar eigen sociaaldemocratische partij.

Vorige week was Andersson amper een dag premier toen de Groenen de steun aan de coalitie introkken. Dat was vanwege het goedkeuren van een begrotingsvoorstel van onder meer de rechtspopulistische partij Zweden Democraten. Nu zal ze het land moeten regeren met de begroting van de centrumrechtse oppositiepartijen – een begroting waarover is mee-onderhandeld door Zweden Democraten. Dat wordt een helse klus, nadat ongetwijfeld eerst de blijdschap over de emancipatoire mijlpaal zal overheersen. “Natuurlijk weet ik wat dit betekent voor meisjes die in ons land opgroeien en vanzelfsprekend raakt mij dat”, sprak Andersson vorige week, voorafgaand aan de eerdere stemming. “Ik ben ook als meisje opgegroeid in Zweden en het is een ongelijk land, ondanks dat we sinds de jaren zeventig flinke vooruitgang hebben geboekt.”

In het parlement kreeg Andersson meer stemmen tegen dan voor haar benoeming. Volgens het Zweedse systeem heeft een premier geen meerderheid nodig, zolang er geen meerderheid in het parlement tegen is. De 54-jarige politica kreeg 101 stemmen voor, 173 tegen en 75 mensen stemden niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden