Frankrijk

Macron zorgt voor opschudding met aanval op vaccinweigeraars. ‘Ik wil ze het leven zuur maken’

President Macron bezoekt een vaccinatiecentrum in het Noord-France provinciestadje Valenciennes. Beeld Reuters
President Macron bezoekt een vaccinatiecentrum in het Noord-France provinciestadje Valenciennes.Beeld Reuters

Emmanuel Macron heeft grote opschudding veroorzaakt met een aanval op vaccin-weigeraars. ‘Ik heb veel zin om ze het leven zuur te maken’, zei de Franse president.

Kleis Jager

Macron deed zijn uitspraak tijdens een ontmoeting met abonnees van de krant Le Parisien die hem vragen konden stellen. Een lezeres die er schande van sprak dat acht op de tien bedden op de IC worden bezet door ongevaccineerden, gaf hij volledig gelijk.

Vervolgens benadrukte hij dat de ‘heel kleine minderheid’ die zich niet laat inenten, onder druk wordt gezet om dat wel te doen. Maar, zo voegde hij daar aan toe, dat is lang niet genoeg. Om het aandeel van de weigeraars in de bevolking - nu 10 procent van de twaalf plussers, vijf miljoen personen - te verminderen, is meer nodig. “Het spijt me dat ik het zeg, maar dat lukt alleen door mensen het leven nog zuurder te maken’” aldus Macron.

Het staatshoofd heeft er zelfs ‘veel zin in’ om dit deel van de bevolking nog veel meer dwars te zitten. “Ik kan ze niet opsluiten en ook niet dwingen om zich te laten vaccineren. Daarom moet je ze zeggen: U kunt niet meer uit eten, niet maar naar de bios, geen borrel meer drinken in het café, niet meer naar het theater.”

Moreel de mist in

Dat er stemmen op gaan om antivaxers met corona niet meer op te nemen op de IC als er geen plaats meer is, bewijst volgens Macron dat antivaxers moreel gesproken een grote fout maken. “Ze saboteren datgene wat een samenleving bindt. Als mijn vrijheid die van anderen bedreigt, ben ik onverantwoord bezig. Zo onverantwoord dat ik mijzelf buiten de gemeenschap van burgers plaats.”

Macrons woordkeuze is zeer opmerkelijk, omdat hij tot nu toe steeds behoedzaam sprak over vaccinweigeraars. Een maand geleden bood hij in een TV-interview zijn excuses aan voor eerdere uitlatingen die hem erg kwalijk zijn genomen, zoals de keer dat hij een werkloze toevoegde dat er werk zat is. “Ik wilde mensen activeren door ze een beetje te provoceren’ zei hij in die uitzending. ‘Maar ik heb ervan geleerd en ik ben nu ongetwijfeld gevoeliger voor bepaalde zaken.”

Verkiezingen aanstaande

Dat hij nu alweer een erg weinig presidentiële toon aanslaat, heeft politieke redenen. Macron kan elk moment bekend maken dat hij kandidaat is voor de presidentsverkiezingen die al over bijna honderd dagen plaatsvinden. Hij staat er goed voor in de peilingen, Macron zou de eerste ronde op 10 april zijn concurrenten Valérie Pécresse, Marine Le Pen en Éric Zemmour ruim achter zich laten. Twee weken later, in de tweede ronde, zou hij in staat moeten zijn om af te rekenen met zijn belangrijkste rivaal, Valérie Pécresse van de centrumrechtse partij Les Républicains (LR).

Maar niets is zeker en verkiezingen om het hoogste Franse ambt verlopen zelden zoals voorspeld. Achterover leunen is daarom niet verstandig. Daarom kiest Macron voor de aanval en gokt er daarbij op dat de publieke opinie klaar is met antivaxers. Tegenstanders van de vaccinatiepas, een strengere versie van de coronapas die de Assemblée Nationale - de Franse Tweede Kamer - nu moet goedkeuren, bedreigden maandagavond journalisten. Ook beweerden deelnemers aan het protest dat er kinderen worden vermoord met het vaccin. Beelden van deze scènes leidden tot talloze verontwaardigde reacties op sociale media.

De manoeuvre van Macron lijkt zo bezien handig. Ook omdat hij op deze manier Pécresse - zijn grootste concurrent - in verlegenheid kan brengen. Pécresse is voor de vaccinatiepas, maar moet rekening houden met veel weerzin in haar achterban tegen het beperken van de bewegingsvrijheid van ongevaccineerden, die vanaf 15 januari bijna nergens meer welkom zijn.

De stemming in de Assemblée werd dinsdagavond voor de tweede keer uitgesteld nadat de uitspraken van Macron online waren gepubliceerd. Woensdag werden de beraadslagingen hervat. De vraag is alleen of Macron niet te ver is gegaan door de weigeraars non-burgers - asocialen dus eigenlijk - te noemen. De rol van politieke straatvechter verhoudt zich slecht met zijn opdracht om, zo lang als het nog duurt, de president te zijn van alle Fransen.

Pécresse zei dan ook dat het land niet iemand nodig heeft die mensen tegen elkaar opzet. “Wij moeten geen verdeeldheid zaaien maar mensen nader tot elkaar brengen, wij moeten dit land juist repareren.”

“Ik ben voor de vaccinatiepas’, zo voegde haar partijgenoot Christian Jacob, de fractievoorzitter van LR, daar aan toe. “Maar een wet die tot doel heeft om het leven van Fransen zuur te maken, die kan ik niet goedkeuren.”

Lees ook:

Het jaar 2022 kan Emmanuel Macron maken of breken

Emmanuel Macron gaat een spannend jaar tegemoet, als presidentskandidaat én voorzitter van de Europese Unie. De Amerikaanse historicus William Drozdiak, die een boek schreef over de Franse president, denkt dat hij meer toenadering tot Duitsland en Italië zal zoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden