Leiderschapswissel

Macron maakt een nieuwe start en vervangt premier Philippe met de onbekende Castex

De nieuwe Franse premier Jean Castex. Beeld AFP

De Franse president Emmanuel Macron heeft een nieuwe premier aangewezen, de tot nu toe onbekende Jean Castex.

De 55-jarige Jean Castex vervangt Édouard Philippe als premier van Frankrijk. Philippe wordt weer burgemeester van Le Havre. De keuze is verrassend. De naam Castex, die achter de schermen het einde van de Franse lockdown regisseerde, kwam niet of nauwelijks voor in de vele beschouwingen die de Franse media wijdden aan een op handen zijnde herschikking. Er werd sterk rekening mee gehouden dat Philippe zou blijven.

Vooral nadat Philippe zo succesvol was bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen zondag in Le Havre. De ruime winst die hij in die stad boekte, versterkte zijn positie, zo klonk het. Een man wegsturen die het bovendien goed doet in de peilingen, vanwege zijn geruststellende optreden de afgelopen maanden, dat zou niet worden begrepen.

Ook Macron leek te twijfelen. Bij het Elysée is de afgelopen tijd een lange stoet aan adviseurs gesignaleerd, onder wie oud-president Nicolas Sarkozy, met wie Macron op goede voet staat.

Vertrekkend premier Edouard Philippe.Beeld REUTERS

Met Castex geeft Macron de voorkeur aan een uitvoerder van zijn beleid. Een sterke premier is niet handig voor een president die een nieuwe termijn wil. Alle crisismaatregelen die zijn genomen, moet de kiezer associëren met Macron en niet met Philippe. Volgens sommige bronnen was dat de boodschap van Sarkozy: een populaire premier verzwakt het staatshoofd.

Macrons ‘nieuwe weg’ na de coronacrisis overtuigt meer met een nieuwe regeringsleider

Bovendien overtuigt de ‘nieuwe weg’ die Macron zegt te willen bewandelen na de coronacrisis minder goed als dezelfde persoon aan het hoofd van de regering blijft staan. Castex is nieuw, maar wel afkomstig van de partij van Philippe, de centrum-rechtse Les Républicains. Velen in de partij van de president, La République en marche, hadden gehoopt op een koerswijziging in meer groene en sociale richting. Maar het risico om rechtse kiezers af te schrikken, wordt te groot geacht.

Ook vanwege zijn persoonlijkheid lijkt Castex geknipt voor de taak. Hij is een technocraat, afkomstig van de beroemde bestuursschool Ena. Maar dan wel een die zich in de politieke arena heeft gewaagd. Hij is sinds 2008 burgemeester van Prades, een plaatsje met zesduizend inwoners in de Pyreneeën waar hij in maart voor de derde keer werd herkozen. “Zo weet hij wat gewone mensen bezighoudt”, zegt de centrum-rechtse president van de regio Parijs, Valérie Pécresse, over hem.

Castex staat bekend als uiterst loyaal, een man voor wie dienen een tweede natuur is. “Hij is het type jongen aan wie je meteen denkt als je in de shit zit”, zo citeert de krant Le Monde de socialistische bestuurder Stéphane Troussel. Die leerde Castex kennen bij de voorbereidingen voor de Olympische Spelen van 2024, die in Parijs worden gehouden. “Hij zal je nooit een achterbakse streek leveren. Als hij ja zegt is het ja, en doet hij er alles aan om zijn woord te houden.”

Lees ook:

Voor het eerst zijn de Franse groenen op weg om het stadhuis te veroveren

Voor het eerst in de geschiedenis zijn de Franse groenen op weg om het stadhuis van verschillende grote steden te veroveren bij gemeenteraadsverkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden