NieuwsRusland

Macron en Poetin hebben een onderonsje aan de Côte d’Azur

Poetin en Macron schudden handen tijdens hun onderonsje in Bregançon. Beeld REUTERS
Poetin en Macron schudden handen tijdens hun onderonsje in Bregançon.Beeld REUTERS

Vlak voor de G7 troffen de Franse en de Russische president elkaar voor een tête-à-tête aan de Côte d’Azur.

Jarron Kamphorst

In het kasteel van Bregançon aan de Franse Rivièra hebben de Franse president Emmanuel Macron en zijn Russische collega Vladimir Poetin elkaar gisteren ontmoet. Ze spraken over onder andere het conflict in Oost-Oekraïne. Ook de situaties in Syrië en Iran stonden op de agenda.

De ontmoeting kwam daags voor de G7-top in het eveneens Franse ­Biarritz. Rusland neemt niet deel: het werd in 2014 uit de club van de grootste economieën ter wereld geknikkerd, nadat het de Krim annexeerde.

In de aanloop naar het Frans-Russische onderonsje benadrukte het team van Macron wat de ontmoeting vooral niet behelsde. Zo zou Frankrijk niet als intermediair willen optreden tussen Rusland en andere wereldmachten. Ook zou de ontmoeting geenszins een voorbode zijn voor een terugkeer van Rusland bij de G8.

Een politieagent patrouilleert op het strand van Bregançon. Op de achtergrond het fort waar Macron en Poetin elkaar spreken. Beeld AP
Een politieagent patrouilleert op het strand van Bregançon. Op de achtergrond het fort waar Macron en Poetin elkaar spreken.Beeld AP

Poetin wil geen Franse toestanden

Na afloop wees Macron tijdens de persconferentie met Poetin op het belang van meer ‘vrijheid van demonstratie en ‘vrijheid van meningsuiting’ in Rusland. Voor de Russische president was dat een inkoppertje: hij wees Macron op zijn behandeling van de protestbeweging van de Gele Hesjes, die Frankrijk al lange tijd verlamt, en zei dat hij wil voorkomen dat Rusland wordt zoals Frankrijk.

Sinds hij in 2017 aantrad, probeert Macron de rol van Frankrijk op het internationale toneel te vergroten. In deze poging zich als beschermengel van de internationale orde op te werpen, besprak hij onder andere de situatie in Iran en Syrië met Poetin. Parijs hoopt dat Moskou zijn nauwe banden met Teheran wil gebruiken om de situatie in het Midden-Oosten te temperen. Ook stuurde Macron er tevergeefs op aan dat Poetin zijn invloed op de Syrische Assad-regering gebruikt om een aanval op de noordelijke regio Idlib af te wenden. Poetin schaarde zich gisteren opnieuw achter zijn Syrische collega Assad.

De helikopter van Vladimir Poetin landt bij het fort van Bregançon. Beeld AP
De helikopter van Vladimir Poetin landt bij het fort van Bregançon.Beeld AP

Overwinning voor het Kremlin

Maar het ging in het presidentiële vakantieonderkomen aan de Côte d’Azur ook over het conflict in Oost-Oekraïne. Macron positioneert zich al langer als bemiddelaar in het conflict en ziet met het aantreden van de nieuwe Oekraïense president Volodimir Zelenski nieuwe kansen voor vredesonderhandelingen tussen Kiev en Moskou. Tot nog toe toonde de Oekraïense president zich bereid tot gesprekken met zijn Russische collega. Zo nodigde hij Poetin onlangs uit voor een tête-à-tête over het conflict.

Tegelijkertijd bood de ontmoeting met Macron Poetin de kans om de banden met de Europese Unie aan te halen. Door internationale sancties vanwege de annexatie van de Krim en de steun aan separatisten in Oost-Oekraïne is Rusland sinds 2014 steeds verder geïsoleerd geraakt op het wereldtoneel. Met deze wetenschap in het achterhoofd zal de uitnodiging van Macron voor het gesprek in Bregançon als een overwinning hebben gevoeld voor het Kremlin.

Lees ook:

Macron steekt open hand uit, maar had eigenlijk een appeltje te schillen met Poetin

De Franse president Macron kiest voor een open, maar stevige dialoog met Poetin. Alle gevoelige punten zijn aan bod gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden