Viswateren

Macron en Johnson komen niet nader tot elkaar in de visruzie

In het Engelse Hastings prijzen visverkopers ‘lokaal gevangen vis’ aan.  
 Beeld Getty Images
In het Engelse Hastings prijzen visverkopers ‘lokaal gevangen vis’ aan.Beeld Getty Images

De hevige aanvaring tussen Parijs en Londen over de visserij is nog niet voorbij.

Kleis Jager

Londen en Parijs leggen een ontmoeting tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson over de crisis verschillend uit. Frankrijk kondigde eind vorige week onder meer aan dat Britse vissers vanaf dinsdag hun lading niet meer mogen lossen in Franse havens, als de vergunningen niet snel komen. Daarbij zullen de Fransen de controle verscherpen op Britse vissersboten op zee en Brits vrachtvervoer.

Macron en Jonhson voerden zondagochtend tijdens een G20-top in Rome een onderonsje van een halfuur over de kwestie die de laatste weken de spanning tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk heeft doen oplopen.

Maar na afloop zonden beide regeringsleiders een andere boodschap uit. Volgens Macron heeft hij met Johnson afgesproken om te werken aan een ‘zo snel mogelijke, praktische oplossing’ om escalatie te voorkomen. Want uiteindelijk, meent Macron, draait het conflict maar om enkele tientallen Franse boten, die in strijd met de afspraken in het Brexit-akkoord nog geen toestemming hebben om te mogen vissen in Britse wateren.

Johnson sloeg op zijn eigen persconferentie een heel andere toon aan. De sancties waarmee Parijs de afgelopen dagen dreigt, zei hij, moeten eerst van tafel.

‘Ik ben erg bezorgd over de retoriek’

“Ik ben erg bezorgd over de retoriek van de Franse regering van de voorbije dagen”, aldus Johnson. Hij citeerde daarbij ook de Franse premier Jean Castex, die volgens hem heeft gezegd heeft dat het VK gestraft moet worden voor het verlaten van de Europese Unie. Johnson heeft over de gang van zaken ook zijn beklag gedaan bij de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, ook aanwezig in Rome.

Dinsdag moet duidelijk worden of de Fransen de sancties, die Londen disproportioneel noemt, daadwerkelijk zullen opleggen. Londen heeft al zijn ambassadeur uit Parijs teruggeroepen, een zeer zeldzame manoeuvre, en dreigt op zijn beurt met verscherpte controles van Europese schepen in zijn wateren.

Volgens de entourage van Macron is het probleem dat Johnson steeds doet alsof hij ruzie heeft met Parijs, terwijl hij het Brexit-akkoord niet naleeft. ‘Wij verwachten van hem dat hij de regels en zijn eigen handtekening respecteert’, zo formuleerde het Franse staatshoofd het zelf.

Vissers moeten bewijs leveren

De visserij was een twistpunt dat pas op de valreep in het akkoord is beland. Europese vissers kunnen volgens de afspraken blijven vissen in Britse wateren, als zij kunnen bewijzen dat zij dat tussen 2017 en 2020, voor de Brexit, ook al deden. Volgens Parijs geeft Londen te weinig vergunningen terwijl de Britse autoriteiten beweren dat sommige Franse vissers vals spelen en vergunningen proberen te bemachtigen voor gebieden waar zij nooit zijn geweest.

De omstreden vergunningen maken deel uit van een bredere brouille die is veroorzaakt door de Brexit en wordt verergerd door Britse ergernis over illegalen, die Frankrijk te makkelijk naar het VK zou laten vertrekken. Ook is sprake van een groeiende geopolitieke rivaliteit, die onlangs aan het licht kwam in de zogenoemde duikbotenaffaire. Toen Australië een contract voor onderzeeërs met Frankrijk niet nakwam, bleek Londen aan de kant te staan van Australië en de VS.

Lees ook:

Conflict tussen de Britten en Fransen in Jersey loopt hoog op. ‘Onze vissers gaan hier failliet’

Franse vissers moeten aan dezelfde regels voldoen als hun collega’s uit Jersey als ze in de wateren van Jersey willen vissen. Jersey begrijpt de Franse woede niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden