AnalyseSpanje
Maanden na de bestorming van Melilla ligt de Spaanse regering alsnog onder vuur
Het keiharde optreden tegen migranten in de Spaanse exclave Melilla leidt maanden later alsnog tot politieke onrust in Spanje. Heeft de minister van binnenlandse zaken gelogen?
De Spaanse regering ligt onder vuur na een documentaire van de Britse omroep BBC. Die ging over een massale poging van migranten, afgelopen juni, om de grenshekken tussen Spanje en Marokko bij de Spaanse exclave Melilla (omgeven door Marokko) over te komen en zo Europa te bereiken. Daarbij kwamen tientallen migranten om het leven.
De BBC liet zich rondleiden bij de grens in Noord-Afrika. Daarna vergeleken de journalisten die informatie met beelden waarover de nieuwsorganisatie stelt te beschikken – volgens hen te gruwelijk om te tonen. Ze concludeerden dat er minstens één dode migrant op Spaans grondgebied lag, en dat er met lichamen moet zijn gesleept door Spaanse grenswachten.
Marokkaanse grenswachten hielden die dag de groep migranten met flink geweld en traangas tegen. In het gedrang zijn officieel minstens 23 migranten overleden. Dat aantal ligt volgens mensenrechtenorganisaties en de BBC mogelijk stukken hoger. Volgens de BBC houdt Spanje compromitterende beelden achter.
Volgend jaar gaat Spanje naar de stembus, wat bijdraagt aan de impact van de documentaire. De grootste oppositiepartij Partido Popular (PP, centrum-rechts) eist dat de vermeende achtergehouden beelden worden overgedragen en dat Spaanse politici ze in de plenaire zaal bekijken, zodat iedereen kan zien hoe gruwelijk ze zijn. “We kunnen niet de andere kant op kijken als de internationale publieke opinie zich op Spanje richt”, zei PP-politica Cuca Gamarra. De PP ziet ook wel iets in een voorstel van zeer linkse coalitiepartners, die een onderzoekscommissie willen.
Het onderzoek moet uitwijzen of de minister van binnenlandse zaken, Fernando Grande-Marlaska (PSOE), heeft gelogen over de gebeurtenissen. Vooralsnog blijft hij erbij dat de Spaanse autoriteiten niets te verwijten valt. “Ze hebben proportioneel, in overeenstemming met de wet en vastberaden opgetreden tegenover een poging tot gewelddadige aanval op onze territoriale integriteit.”
‘Gerechtvaardigd geweld’
Het klinkt als een echo van de reactie van Marokkaanse autoriteiten. De ‘dreiging’ die uitging van migranten, die met stokken de grenshekken bestormden, rechtvaardigde volgens hen het geweld van Marokkaanse grenswachten. Maar ook met de beelden die wél publiek zijn, valt dat te betwijfelen. Daarop is te zien hoe Marokkaanse grenswachten inslaan op migranten die ongewapend en gewond op de grond liggen.
Als het inderdaad klopt dat migranten door Marokkaanse grenswachten terug zijn gesleept naar Marokko vanuit Spanje, om daar in elkaar geslagen te worden, dan heeft Grande-Marlaska echt iets uit te leggen. Voor de linkse regering onder premier Pedro Sánchez komt het schandaal uiterst ongelegen. Peiling na peiling toont dat de rechterzijde van het politieke spectrum aan populariteit wint. Als de regering slecht scoort op het dossier migratie, zal hun sociaaldemocratische verhaal volgend jaar niet makkelijk verkopen.
Lees ook:
Tragedie bij Melilla plaatst vraagtekens bij grenssamenwerking Spanje en Marokko
In Spanje heerst veel kritiek op de reactie van premier Sánchez op de tragedie bij exclave Melilla, waarbij tientallen migranten om het leven kwamen.