Politiekorps
Londense politie krijgt er hard van langs: rapport hekelt racistische en seksistische cultuur
De politie in Londen (de Met) krijgt er hard van langs in een onafhankelijk rapport dat dinsdag is verschenen. De grootste politiemacht van Groot-Brittannië is racistisch, vrouwonvriendelijk en homofoob en van binnenuit verrot, aldus de snoeiharde conclusies van het rapport.
Het rapport is gemaakt in opdracht van het voormalige hoofd van de Metropolitan Police, Cressida Dick, na de moord op Sarah Everard in 2021. Deze jonge Londense vrouw werd door een Britse politieagent verkracht, vermoord en daarna verbrand. De dader ging levenslang de cel in. De moord leidde tot grote onrust over de veiligheid van vrouwen op straat. Nadat meer gevallen werden gemeld van misdragingen tegen vrouwen, werd een onderzoek ingesteld naar de bredere werkcultuur binnen de Met.
“Er is sprake van institutioneel racisme, seksisme en homofobie. Zowel binnen de organisatie, in de manier waarop officieren en personeel worden behandeld, als buiten de organisatie, in de manier waarop gemeenschappen worden gecontroleerd”, aldus het 360 pagina’s tellende rapport. Volgens de conclusies heeft de politie “vrouwen en kinderen” ernstig tekort gedaan.
Radicale hervormingen nodig
Het onafhankelijke onderzoek werd geleid door Louise Casey, lid van het Britse Hogerhuis. Ze zei “ernstige” tekortkomingen in de Met te hebben geconstateerd die volgens haar “radicale hervormingen” nodig hebben. “We kunnen er niet langer vanuit gaan dat de bevolking van Londen vertrouwen heeft in fatsoenlijk politiewerk.” Als er geen verbetering komt, kan het Londense politiekorps, met ruim 43.000 medewerkers, beter ontmanteld worden, aldus Casey.
De conclusies over racisme binnen het Londense politiekorps zijn overigens niet nieuw. Al in 1999, na de moord op de zwarte tiener Stephen Lawrence, werd geconstateerd dat sprake was van institutioneel racisme binnen het korps gezien de manier waarop onderzoek werd gedaan naar de moord. Volgens de onderzoekers zijn daaruit weinig lessen getrokken, vooral omdat de problemen binnen het korps worden gebagatelliseerd of zelfs ontkend.
“Hoe je het ook wendt of keert, welk label je er ook aan geeft, er is onmiskenbaar sprake van vooroordelen en discriminatie”, aldus Casey tegen verslaggevers voorafgaand aan de publicatie van het rapport.
Korpschef Mark Rowley bood in een reactie op het rapport zijn excuses aan. “De conclusies in dit rapport liegen er niet om, we hebben de Londenaren in de steek gelaten. Dat spijt me heel erg. Het rapport wekt een hele reeks emoties op: boosheid, frustratie en schaamte. Maar we zijn ook vastberaden om hier iets aan te doen.”