Orwell

Londense politie gebruikt voortaan gezichtsherkenning

null Beeld
Beeld
Redactie

Wie nietsvermoedend in Londen over straat loopt, kan voortaan worden geanalyseerd door politiecamera’s die uitgerust zijn met automatische gezichtsherkenning. De Londense politie voerde de afgelopen jaren al een reeks tests uit met de omstreden opsporingsmethode, en gaat de technologie vanaf nu standaard gebruiken, kondigde assistent-commissaris Nick Ephgrave vrijdag aan.

Burgerrechtenorganisaties reageren geschrokken. “Deze beslissing betekent een enorme uitbreiding van de surveillancestaat, en een serieuze bedreiging van de burgerlijke vrijheden in het Verenigd Koninkrijk”, zo reageerde Big Brother Watch UK. Privacy-activisten zijn al langer kritisch op de experimenten met gezichtsherkenning. Gebleken is dat de algoritmen veel valse treffers opleveren, en dat met name etnische minderheden daar vatbaar voor zijn.

Ephgrave belooft dat de technologie ‘transparant’ zal worden ingezet, en alleen zal worden gebruikt om zware criminelen op te sporen. Er wordt een beperkt aantal gezochte individuen ingevoerd, en de camera’s worden apart gehouden van andere surveillancesystemen. “Als een modern politiekorps hebben we de plicht om nieuwe technologieën te gebruiken om mensen in Londen veilig te houden.”

Maar of automatische gezichtsherkenning echt bijdraagt aan meer veiligheid, is omstreden. Zo beoordeelden onderzoekers van de Universiteit van Essex afgelopen jaar de resultaten van zes van de tien proeven met gezichtsherkenning die de Londense politie eerder uitvoerde. Van de 45 identificaties die het systeem bij die proeven opleverde, bleken er uiteindelijk maar acht verifieerbaar te kloppen. Of gezichtsherkenning daarmee een efficiënte inzet van middelen betekent, is onderwerp van discussie: volgens The Independent kostten de proeven meer dan 200.000 pond.

Lees ook:

Gezichtsherkenning is de toekomst, vinden de Chinezen.

Identificatie via gezichtsherkenning is in China heel gewoon. Maar wat gebeurt er met die digitale informatie?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden