Frankrijk

Londen wil nu patrouilleren met lakse Fransen

De Franse politie houdt de kust in de gaten om migranten die met een bootje naar Engeland willen gaan tegen te houden.  Beeld AFP
De Franse politie houdt de kust in de gaten om migranten die met een bootje naar Engeland willen gaan tegen te houden.Beeld AFP

De Britse regering stelt aan Parijs voor om na de dood van 27 bootmigranten op Het Kanaal gezamenlijk te patrouilleren

Het voorstel klinkt constructief. Londen heeft Parijs de laatste tijd voortdurend verweten te weinig te doen tegen het groeiende aantal opblaasboten vol migranten dat Het Kanaal oversteekt. Volgens het Home Office bereikten dit jaar tot nu al 31.500 personen op deze manier de overkant.

Frankrijk, zo was de suggestie, laat de boel expres in het honderd lopen om de Britten te straffen voor de brexit. De Fransen sloegen terug. “De Britten moeten eens wat aan hun arbeidsmarkt gaan doen”, fulmineerde minister van binnenlandse zaken Gérald Darmanin vorige week. “Zij hebben daar niet eens een arbeidsinspectie. Daardoor blijft het VK een magneet voor illegalen.”

Maar nu stelt Londen voor om gezamenlijk op patrouille te gaan langs de Kanaalkust. Premier Boris Johnson deed het voorstel tijdens een telefoongesprek woensdagavond met president Emmanuel Macron.

Soevereiniteit

Maar het is de zeer de vraag of het er ook van komt. Macron wees het idee eerder van de hand, omdat een dergelijke samenwerking niet valt te rijmen met de soevereiniteit van Frankrijk op veiligheidsgebied.

En behalve principiële bezwaren zijn er ook bezwaren van praktische aard. Het valt moeilijk in te denken wat de aanwezigheid van Britse agenten zou verbeteren. De Franse politie heeft de taak om een deel van de kust te surveilleren die loopt van Duinkerken aan de grens met België tot de baai van het riviertje de Somme, 130 kilometer naar het zuiden. Er zijn ontelbaar veel vertrekpunten en op sommige dagen vinden tientallen pogingen tegelijk plaats om over te steken, meestal als het nog donker is.

Die uitleg maakt weinig indruk in Londen waar de tabloid-pers bijna dagelijks van leer trekt tegen de lakse Fransen. ‘Why didn’t France stop them?’ stond bijvoorbeeld boven een stuk in de gratis krant Metro.

Volgens Franse en Britse hulporganisaties zijn Parijs en Londen samen verantwoordelijk. Hoe moeilijker de oversteek wordt, hoe gevaarlijker, zei bijvoorbeeld Claire Millot, van de NGO Salam. “De enige oplossing is dat er meer mogelijkheden komen om legaal naar het VK te reizen.”

Lees ook:

Er is een nieuwe methode om Engeland te bereiken: met alle bootjes tegelijk.

Als je met dertig bootjes tegelijk vertrekt, kan de kustwacht ze niet allemaal onderscheppen. Mensensmokkelaars die migranten vanaf Calais of Duinkerken in Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk vervoeren, lijken een nieuwe methode te hebben ontdekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden