Brexit

Londen gelooft weer in brexit-overleg, Barnier donderdag naar Londen

EU-brexit-hoofdonderhandelaar Michel Barnier, woensdag in het Europees Parlement in Brussel.  Beeld AP
EU-brexit-hoofdonderhandelaar Michel Barnier, woensdag in het Europees Parlement in Brussel.Beeld AP

Zalvende woorden van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier blijken genoeg om de Britse deur, die op een kier stond, helemaal open te gooien. Inhoudelijk is er echter nog geen verandering van standpunten zichtbaar.

Christoph Schmidt

Er kwam een hoop kabaal en een stevige portie (mogelijk gespeelde) verontwaardiging bij kijken, maar na een onderbreking van drie dagen worden de brexit-onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk hervat. Het EU-team van Michel Barnier reist donderdag af naar Londen.

Het echte handelsakkoord is nog ver weg, maar beide partijen hebben woensdag wel een akkoord weten te sluiten over de manier waarop ze verder gaan praten. De gesprekken worden ‘geïntensiveerd’ – dat was het woord dat de Britten zo graag wilden horen. Een groot deel van de Britse verbolgenheid ontstond vorige week toen de EU-regeringsleiders die term wegstreepten uit de tekst van hun topontmoeting.

Vrijdag maakte de Britse premier Boris Johnson bekend dat hij geen brood meer zag in de onderhandelingen en dat zijn land zich ging voorbereiden op een no-dealbrexit per 1 januari. Maar hij gooide de deur niet helemaal dicht. De EU moest wel duidelijk maken dat ze haar (in Britse ogen onaanvaardbare) eisen zou laten varen voordat er weer onderhandeld kon worden.

Doorslaggevend voor de Britse heropening van de deur waren kennelijk de zalvende woorden die Barnier woensdag sprak in het Europees Parlement. Daarin zei de Fransman dat een akkoord ‘binnen handbereik’ is, onder de voorwaarde dat ‘beide partijen constructief willen werken en bereid zijn tot compromissen’.

Vorige week maakte Londen nog bezwaar tegen de boodschap van de EU-top dat die beweging alleen van de Britten moest komen.

Barnier zei ook dat een toekomstig handelsakkoord zal worden gesloten met ‘respect voor de Britse soevereiniteit’. Ook dat was wat de Britten wilden horen. Daarmee waren ze overtuigd.

Intussen is achter dit woordenspel inhoudelijk nog geen enkele beweging waar te nemen in de standpunten van zowel EU als VK over de drie grootste probleemonderwerpen: visserij, eerlijke concurrentie en toezicht op de gemaakte afspraken.

Vooral dat tweede punt raakt aan het bestaansrecht van de Europese Unie: wie zonder handelsbelemmeringen wil meedoen aan de Europese interne markt, moet ook aan de bijbehorende normen voldoen op het gebied van staatssteun, milieu en arbeidsrecht.

De Britse regering ziet die eis als een inbreuk op die veelbesproken soevereiniteit. Barnier onderstreepte in het parlement echter nog eens hoe cruciaal dat punt is, voor alle 27 EU-landen. “Mag ik u eraan herinneren dat de houding van de EU in deze onderhandeling geenszins is verschoven en ook niet zal verschuiven. Wij zullen pal blijven staan als het gaat om het verdedigen van de principes en de belangen van elke EU-lidstaat.”

Lees ook:
Brexit-sfeer iets beter, maar hervatting overleg laat op zich wachten

Na een paar ijzige dagen zijn Brussel en Londen weer wat vriendelijker voor elkaar. Maar volgens de Britten was dat maandag nog niet genoeg om snel een nieuwe afspraak te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden