ProfielLiz Truss

Liz Truss zei ‘nee’ tegen de brexit, maar mag nu in Brussel voor de Britten onderhandelen

D Britse minister van buitenlandse zaken Liz Truss is nu ook de nieuwe brexit-onderhandelaar. Beeld AP
D Britse minister van buitenlandse zaken Liz Truss is nu ook de nieuwe brexit-onderhandelaar.Beeld AP

De Britse buitenlandminister Liz Truss volgt David Frost op als brexitminister. Ze heeft een lange staat van dienst en is zeker geen onbekende in Brussel. ‘IJzeren dame’ Margareth Thatcher is haar inspiratiebron.

Pieternel Gruppen

Ze stemde in 2016 tegen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, maar ontpopte zich alsnog als fervent brexiteer. En nu mag Liz Truss als opvolger van brexit-minister David Frost in Brussel aanschuiven aan de onderhandelingstafel. Anders dan Frost zal ze deze klus combineren met de ministerspost van buitenlandse zaken die ze sinds september bekleedt.

Vanwege die functie is Truss in Brussel geen onbekende meer. Maar ook daarvoor was ze als minister van internationale handel zo veel mogelijk buiten het Verenigd Koninkrijk te vinden. Truss reisde de wereld af om ‘Global Britain’, de nieuwe Britse buitenlandstrategie, een persoonlijk gezicht te geven.

Daarbij probeerde ze zo veel mogelijk handelsakkoorden binnen te slepen door haar collega’s in het buitenland ervan te overtuigen dat het Verenigd Koninkrijk ook na de brexit een plek op het wereldtoneel verdient. Of ze daarin is geslaagd, daarover verschillen de meningen. Maar in elk geval is Truss nog niet op veel misstappen betrapt, en mede daarom rijst haar ster in de Conservatieve Partij.

Net als Thatcher op een tank

En dat terwijl de rechtse politiek haar niet met de paplepel is ingegoten. Truss groeide op in een links milieu in Leeds. Haar vader was wiskundeleraar, haar moeder een verpleegkundige die Liz meenam naar demonstraties tegen kernenergie. ‘Maggie, out’!, riep Truss bij die gelegenheid over de toenmalige premier Margaret Thatcher. Later zou ‘de ijzeren dame’ juist een inspiratiebron voor Truss vormen. Onlangs liet zij zich nog in dezelfde pose in een tank fotograferen als Thatcher in 1986 tijdens een bezoek aan West-Duitsland.

Margaret Thatcher maakte in 1986 een ritje in een tank tijdens een bezoek aan West-Duitsland.  Beeld AP
Margaret Thatcher maakte in 1986 een ritje in een tank tijdens een bezoek aan West-Duitsland.Beeld AP

Die politieke kleurverandering begon in Oxford, waar Truss politicologie, filosofie en economie studeerde en waar ze voorzitter werd van de studentenafdeling van de Liberal Democrats. Na haar afstuderen schoof ze op naar rechts, werd lid van de Conservatieve Partij en werkte onder meer voor Shell en de rechtse denktank Reform. In 2010 trad ze toe tot het Lagerhuis, daarna maakte ze snel politieke carrière.

Ze werd achtereenvolgens staatssecretaris van onderwijs, minister van milieu en van justitie, onderminister van financiën en in 2019 minister van handel. Die laatste post combineerde ze bovendien met de portefeuille voor vrouwen en gelijkheid, waarbij ze uitdroeg weinig op te hebben met de ‘woke‘-beweging. Volgens Truss is het tijd om de geschiedenis met ‘alles erop en eraan’ te omarmen en trots te zijn omdat het Verenigd Koninkrijk ‘het geweldigste land op aarde is’. Een land dat Truss in de toekomst weleens zou kunnen gaan leiden, wordt hier en daar al voorzichtig in haar partij geopperd.

Lees ook:
Jonge Britten voelen zich bedrogen na de brexit

Voor het eerst merken de Britten de effecten van de brexit in hun dagelijks leven. Fotograaf HJ Hunter reisde door Engeland, Schotland en Noord-Ierland en ontdekte dat pubers en adolescenten worstelen in het verdeelde koninkrijk.

Hoe moet een onafhankelijk Global Britain eigenlijk z’n geld verdienen?

Het Verenigd Koninkrijk probeert zoveel mogelijk handelsverdragen te sluiten met landen buiten de Europese Unie. Wat hebben ze die handelspartners te bieden?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden