Verenigde Staten

Liz Cheney weggestemd uit belangrijke functie Republikeinse Partij vanwege kritiek op Trump

Liz Cheney staat de pers te woord nadat ze haar post als voorzitter van de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden kwijtraakte.  Beeld AP
Liz Cheney staat de pers te woord nadat ze haar post als voorzitter van de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden kwijtraakte.Beeld AP
Redactie Trouw

Liz Cheney is door de Republikeinse partij afgezet als voorzitter van de fractie in het Huis van Afgevaardigden. De partijleden stemden voor de demotie omdat Cheney als een van de weinige Republikeinse politici consequent in het geweer komt als Donald Trump bewerrt dat hij de verkiezingen alleen door grootscheepse fraude heeft verloren. Haar collega’s, onder wie fractieleider Kevin McCarthy, vinden dat kritiek op president Joe Biden en zijn plannen belangrijker is.

Volgens Cheney moet de partij echter kiezen tussen Trump en ‘de waarheid en trouw aan de Grondwet’. Ze keerde zich tegen de toenmalige president na de bestorming van het Capitool op 6 januari, waar op dat moment de verkiezing van Biden officieel werd bevestigd. En ze stemde daarna met slechts negen andere Republikeinen voor Trumps afzetting. Dat leverde haar in februari ook al een motie van wantrouwen in haar eigen fractie op, maar bij die gelegenheid stond, in een geheime stemming, de meerderheid nog achter haar.

Maar die tijden zijn voorbij. In een stemming die slechts twintig minuten duurde werd Cheney uit haar functie gezet, al weerhield die haar er niet van haar standpunt extra te onderstrepen. “Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Trump nooit meer president wordt. Het is belangrijk dat wie wordt gekozen trouw is aan de grondwet. We kunnen ons niet laten afremmen door de leugens van een gevaarlijke oud-president.”

De dochter van oud-vicepresident Dick Cheney wordt waarschijnlijk vervangen door afgevaardigde Elise Stefanik uit New York. Zij heeft de steun van prominente Republikeinen als Kevin McCarthy en Steve Scalise.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden