ReportageLiefdesjihad
Liefde in India tegen de hindoe-nationalistische klippen op
Antibekeringswetten in Indiase deelstaten drijven interreligieuze stellen naar Delhi om daar in relatieve veiligheid te kunnen trouwen.
Tl-buisverlichting, grijze muren, het geluid van zoemende ventilatoren en telefonerende ambtenaren. Het is niet bepaald de romantiek die je je voorstelt bij een bruiloft. Alleen de hennaschildering op de vingers van Anisha Ahmed (29), en de lange rij armbanden om haar polsen, verraden dat zij hier is om te trouwen. Shirish Solanki (29), haar aanstaande, draagt een feestelijk groen pak en verwijdert regelmatig zijn mondkapje om zich ervan te verzekeren dat zijn snor nog steeds in stijl is opgekruld.
De sfeer is gespannen. Niet alleen vanwege een computerstoring, waardoor de bruiloft niet door dreigt te gaan. Ook kijkt Anisha, terwijl ze nerveus een map vol papierwerk onder haar arm klemt, regelmatig naar de deur van het overheidskantoor aan een drukke ringweg in Delhi. “We zijn bang dat mijn familie ons komt zoeken”, zegt ze.
Anisha is moslim, en Shirish hindoe. Om deze reden zijn beide families fel tegen hun relatie, die twaalf jaar geleden in de collegebanken begon. Het politieke klimaat helpt ook niet mee. De strijd tegen zogenoemde ‘Love Jihad’ is een van de voornaamste agendapunten van de hindoe-nationalistische regeringspartij BJP van premier Modi. Gujarat, waar Anisha en Shirish vandaan komen, is een van de vijf door de BJP bestuurde deelstaten waar de afgelopen anderhalf jaar wetten werden ingevoerd tegen bekering via het huwelijk (zie kader).
Burgerlijk huwelijk in hun thuisstaat bleek onmogelijk
Van bekering is in de relatie van Anisha en Shirish geen sprake. Toch is ook een burgerlijk huwelijk in hun thuisstaat onmogelijk gebleken. Ambtenaren zijn heel voorzichtig geworden in de staten met antibekeringswetten, omdat deze ook hulp bij bekering verbieden. Burgeractivisten vallen interreligieuze stellen en hun advocaten bovendien lastig, of rapporteren hen zelfs bij de politie.
Dat het niet heel moeilijk is voor activisten om zulke stellen te vinden, blijkt uit een groot prikbord bij de ingang van het overheidskantoor waar Anisha en Shirish zijn. Hierop hangen papieren met de titel ‘Kennisgeving van gepland huwelijk’ en daaronder alle persoonlijke gegevens, inclusief een foto en adres, van de huwelijkspartijen. Zo’n openbare kennisgeving, een maand van tevoren, is hier verplicht bij een burgerlijk huwelijk.
“Shirish’ naam en thuisadres kwamen op deze manier in handen van mijn ouders”, vertelt Anisha. Uit angst voor wat haar familie met deze informatie zou doen, vluchtten de twee in februari naar Delhi. Daar verblijven ze sindsdien met steun van een hulporganisatie op een geheime locatie. “Steeds meer stellen komen vanwege de nieuwe wetten naar Delhi om te trouwen”, zegt Asif Iqbal van de organisatie Dhanak.
Na hun afstuderen konden ze elkaar met moeite vijf aaneengesloten minuten ontmoeten
Anisha en Shirish hadden hun voornemen om met elkaar te trouwen enkele jaren geleden wel voorzichtig aan hun ouders verteld, maar deze reageerden zo vijandig op het idee dat ze niet opnieuw probeerden hen te overtuigen. Na hun afstuderen konden ze elkaar met moeite vijf aaneengesloten minuten ontmoeten. Ondertussen zochten hun families andere echtgenoten voor hen. Voor Shirish was zelfs al een trouwdatum geprikt. Dat ze nu samen in Delhi zijn, is een overwinning van de liefde, maar tegelijkertijd een verlies.
“Mijn ouders hebben mijn keuze voor Anisha niet geaccepteerd”, zegt Shirish, duidelijk verdrietig. “Ze hebben me over de telefoon uitgescholden, en hebben duidelijk gemaakt dat, als ik dit doorzet, ik thuis niet meer welkom ben.”
‘Gelukkig hebben ze ons niet gevonden’
Anisha’s familie ging nog een stapje verder. Op afstand wisten ze Anisha’s bankrekening te bevriezen. Dat maakt het moeilijk voor hen om rond te komen, want ze hebben hun banen in Gujarat, als basisschoollerares en fotograaf, moeten opgeven. Toen dit Anisha niet terug naar huis lokte, landde de familie met twaalf man sterk in Delhi, waar ze rechtstreeks naar de politie gingen. “Gelukkig hebben ze ons niet gevonden”, zegt Anisha. “Ze zouden me absoluut mee terug naar huis hebben gesleept.”
Na drie uur wachten in het overheidskantoor wordt duidelijk dat de computerproblemen niet worden opgelost. Het huwelijk gaat vandaag niet door, maar Anisha en Shirish zijn duidelijk opgelucht dat de ochtend zonder interventie van familie is verlopen. Ze laten zich in hun bruidskleding op de foto zetten en delen de meegebrachte zoetigheid met de ambtenaren. Anisha haalt haar schouders op. Dit is niet het grootste obstakel dat ze heeft doorstaan. “Volgende week proberen we het weer.”
Geen bewijs voor ‘Love Jihad’
De term Love Jihad werd in 2009 voor het eerst gebruikt in Zuid-India. Hij verwijst naar een complottheorie die inhoudt dat hindoeïstische meisjes op georganiseerde wijze worden gedwongen zich tot de islam te bekeren via een huwelijk. Zo zouden moslims hun aandeel in de Indiase bevolking willen vergroten, of nieuwe geloofsgenoten willen rekruteren voor extremistische doeleinden.
Hoewel sindsdien meerdere politieonderzoeken en rechtszaken hebben geconcludeerd dat er geen bewijs is voor zo’n samenzwering, wordt de theorie steeds populairder onder hindoenationalisten. In de zuidelijke deelstaat Kerala steunt ook de rooms-katholieke kerk het idee. Voor de regeringspartij BJP is het uitgegroeid tot een belangrijk politiek thema.
Lees ook:
India heeft nu een wet tegen de jihad met hormonen, in plaats met van bommen
In India weet het gezag van wanten. Eind vorige maand vaardigde de deelstaat Uttar Pradesh een wet uit tegen de zogeheten ‘liefdes-jihad’. En meteen zijn de eerste ‘overtreders’ opgepakt.
Indiër gearresteerd vanwege ‘liefdesjihad’: eerste slachtoffer van omstreden antibekeringswet
In India is een moslimman gearresteerd vanwege vermeende ‘liefdesjihad’. Hij is de eerste die vanwege de omstreden wet wordt opgepakt.
In India durven moslims soms niet meer naast hindoes te wonen: ‘Met stenen kwamen ze op ons af’
Door toenemend hindoe-nationalisme, opgestookt door de regering, groeit in India de tegenstelling tussen hindoes en moslims. Ook in de stad Ahmedabad. “Het is niet oké wanneer een hindoe vastgoed aan een moslim verkoopt.”
De politieke opkomst van een Indiase ‘haatpriester’
Een radicale priester is sinds kort premier van een belangrijke Indiase deelstaat. ‘Een weerzinwekkende en onheilspellende ontwikkeling’, oordeelt een commentator.