UpdateLiquidatie Soleimani

Lichaam Soleimani aangekomen in Iran, Trump dreigt met 52 aanvallen

De begrafenisprocessie in Bagdad zaterdag.  Beeld EPA
De begrafenisprocessie in Bagdad zaterdag.Beeld EPA

Iran zweert wraak na de dood generaal Soleimani en dreigt Amerikaanse en Israëlische doelen aan te vallen. Ondertussen zegt president Trump 52 Iraanse doelen uitgekozen te hebben om aan te kunnen vallen.

Redactie

Dat aantal van 52 zou niet toevallig zijn, maar verwijzen naar het aantal Amerikaanse gijzelaars tijdens de gijzeling van de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979. Trump waarschuwde Iran in een reeks tweets om geen wraak te nemen voor het doden van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Mocht Iran dat toch doen, dan volgen direct tegenaanvallen, volgens Trump.

“Laat dit een waarschuwing zijn dat als Iran Amerikanen aanvalt, we 52 Iraanse locaties in het vizier hebben. Sommige daarvan zijn erg belangrijk voor Iran en de Iraanse cultuur. We zullen snel en hard toeslaan. De VS willen geen dreigementen meer.”

De president noemt Soleimani “hun terroristische leider”. “Hij had net een Amerikaan gedood en veel anderen verwond. Ook was hij bezig met het voorbereiden van een aanval op onze ambassade.”

Het Iraakse parlement houdt zondag een buitengewone zitting waarin parlementariërs zullen voorstellen om Amerikaanse troepen uit Irak te verwijderen. “Er is niet langer noodzaak voor de aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Irak sinds de terreurorganisatie Islamitische Staat is verslagen. We hebben onze eigen strijdkrachten die in staat zijn om het land te beschermen,” aldus Ammar al-Shibli, een Sjiitisch lid van de parlementaire commissie voor juridische zaken.

Ondanks tientallen jaren van vijandschap tussen Iran en de Verenigde Staten vochten de door Iran gesteunde milities en de Amerikaanse troepen zij aan zij tijdens de oorlog van Irak in 2014-2017 tegen IS. Op dit moment verblijven nog ongeveer 5.000 Amerikaanse troepen in Irak, de meesten van hen in een adviserende rol.

Soleimani aangekomen in Iran

Zaterdag hebben tienduizenden mensen hebben in de Iraakse hoofdstad Bagdad de Iraanse generaal Qassem Soleimani en de Iraakse legerchef Abu Mahdi al-Muhandis herdacht. De bijeenkomst was het begin van een uitvaartprocessie langs heilige plaatsen voor sjiitische moslims. Het lichaam van Soleimani kwam zondagochtend aan in de Iraanse stad Ahvaz, een belangrijke stad tijdens de Iran-Irak oorlog tussen 1980 en ’88, waarin Soleimani een belangrijke rol speelde.

De Iraanse autoriteiten zijn van plan het lichaam later op zondag naar Mashhad te brengen, om morgen door te reizen naar Qom en Teheran. Dinsdag wordt Soleimani in zijn woonplaats Kerman begraven. Iran heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Al-Muhandis en de andere Irakezen die bij de aanval omkwamen, worden begraven in de heilige plaats Najaf, ongeveer 175 kilometer ten zuiden van de hoofdstad.

Irak en Iran beschuldigen de Verenigde Staten ervan met de luchtaanval een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten te ontketenen. De Amerikaanse president Donald Trump zegt met de aanval juist rust in de regio te willen afdwingen.

‘Amerikanen zijn niet veilig’

Zaterdag sloeg Iran dreigende taal uit. “Iran zal de Verenigde Staten en individuele Amerikanen straffen als vergelding voor de dood van Qassem Soleimani wanneer ze zich binnen het schootsveld van de Islamitische Republiek bevinden”, aldus de Iraanse generaal Gholamali Abuhamzeh, commandant van de Revolutionaire Garde in de zuidelijke provincie Kerman.

Volgens de commandant kan Iran 35 Amerikaanse doelen treffen en heeft het land daartoe ook het recht. Die mogelijke doelen zijn volgens hem schepen in de Straat van Hormuz. “Ook Amerikaanse individuen zijn niet veilig en verder ligt ook de Israëlische hoofdstad Tel Aviv binnen bereik. De Straat is een vitaal gebied voor Amerikaanse oorlogsbodems”, aldus Abuhamzeh.

Bij de afscheidsplechtigheden werd zaterdag een Amerikaanse vlag verbrand.  Beeld AP
Bij de afscheidsplechtigheden werd zaterdag een Amerikaanse vlag verbrand.Beeld AP

Volgens Israëlische media zijn kringen rond regeringsleider Benjamin Netanyahu bezig met voorbereidingen voor het geval dat Iran wraakacties zal uitvoeren op Israëlische doelwitten. De Israëlische televisie berichtte vrijdagavond dat de VS Israël blijkbaar hadden geïnformeerd over de moord op Soleimani. Algemeen wordt aangenomen dat de informatie enkele dagen voor de aanval was doorgegeven.

Donderdag voor zijn vertrek naar Griekenland zei Netanyahu: “We weten dat onze regio stormachtig is, er gebeuren veel dramatische dingen. Wij zijn waakzaam en volgen de gebeurtenissen nauw en staan voortdurend in contact met onze grote vriend de Verenigde Staten.” Hij benadrukte dat zijn land “achter alle stappen staat die de VS zetten en het volledige recht van de VS om zichzelf en zijn burgers te verdedigen”. Netanyahu waarschuwt herhaaldelijk voor een Iraans expansiebeleid in het Midden-Oosten en beschuldigt Teheran er al jaren van dat het in het geheim kernwapens wil bouwen, ondanks het nucleaire akkoord van 2015. De Israëlische luchtmacht valt regelmatig Iraanse doelen aan in de regio om zo te voorkomen dat zijn aartsvijand zijn militaire invloed in het naburige Syrië verder uitbreidt.

De begrafenisauto van de Iraakse legerchef Abu Mahdi al-Muhandis . Beeld AFP
De begrafenisauto van de Iraakse legerchef Abu Mahdi al-Muhandis .Beeld AFP

De NAVO heeft haar trainingsmissies in Irak opgeschort. Dat heeft een woordvoerder van de alliantie zaterdag gezegd. De NAVO-missie in Irak, die bestaat uit enkele honderden medewerkers, traint de veiligheidstroepen van het land op verzoek van de regering in Bagdad om de terugkeer van Islamitische Staat te voorkomen. “De missie van de NAVO wordt voortgezet, maar de trainingsactiviteiten zijn momenteel opgeschort”, aldus de woordvoerder. Hij bevestigde ook dat secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO telefonisch met de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft gesproken “naar aanleiding van de recente ontwikkelingen”.

Een Amerikaanse defensiemedewerker zei eerder zaterdag dat de Amerikaanse strijdkrachten die de Iraakse troepen helpen in de strijd tegen de jihadisten, hun activiteiten hebben teruggeschroefd.

Lees ook:

Irakezen zijn de Iraanse inmenging zat

De aanslag op de Iraanse generaal Soleimani verdeelt de Irakezen. Zijn slachtoffers zijn blij, zijn volgelingen willen wraak.

Trump neemt groot risico met aanslag op Iraans kopstuk

Tot nu toe was president Donald Trump geen groot liefhebber van militaire escalatie. Met het uitschakelen van een Iraanse generaal toont de president zich van een ongewone kant. Wat bewoog hem?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden