Dom Phillips

Lichaam in Brazilië vermoorde Britse journalist geïdentificeerd

Nabestaanden van de vermoorde journalist Dom Phillips.  Beeld ANP / EPA
Nabestaanden van de vermoorde journalist Dom Phillips.Beeld ANP / EPA

Het lichaam van de in Brazilië vermoorde Britse journalist Dom Phillips is geïdentificeerd, meldt de politie.

Redactie Trouw

Woensdag gaf een verdachte al toe Phillips en zijn medereiziger, de Braziliaanse overheidsmedewerker Bruno Pereira, te hebben vermoord.

Hij leidde de politie vervolgens naar de plek waar de lichamen zouden zijn begraven. Daar werden inderdaad menselijke resten aangetroffen. In samenwerking met Interpol heeft de politie het lichaam van Phillips na een forensische analyse geïdentificeerd. Hetzelfde zal naar verwachting ook spoedig gebeuren met dat van Pereira.

Phillips schreef onder meer voor de Britse krant The Guardian en Pereira werkte voor het Braziliaanse overheidsagentschap voor inheemse zaken. De twee waren samen op expeditie in de Braziliaanse Javarivallei, langs de grens met Peru. Phillips zou daar interviews afnemen voor een boek over duurzaam behoud van de Amazone, in een gebied dat het toneel is van illegale visvangst, houtkap, mijnbouw en drugshandel.

Derde verdachte

Volgens de Braziliaanse politie zijn er vermoedelijk meerdere mensen betrokken geweest bij de dood van het tweetal. In de zaak zijn twee broers aangehouden, onder wie de man die de politie naar lichaamsresten leidde. Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een derde verdachte.

De politie stelt in een verklaring dat de daders alleen handelden en er geen criminele organisaties betrokken waren. Inheemse organisaties trekken dat echter in twijfel. Volgens Univaja, een lokale inheemse groep die betrokken was bij het onderzoek, duidt alles erop dat Pereira en Phillips ‘het pad kruisten met een machtige criminele organisatie die koste wat kost probeerde haar sporen uit te wissen’.

De groep zegt de politie sinds eind vorig jaar talloze keren te hebben gewaarschuwd dat er een criminele organisatie actief was in de Javarivallei. De politie is nog op zoek naar de boot waar Phillips en Pereira in reisden en waarin ze voor het laatst in levenden lijve gezien zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden