Chaotische situatie

Libanon zit in wintertijd en zomertijd door beslissing minister

null Beeld AP
Beeld AP

In Libanon is de zomertijd officieel nog niet ingegaan, doordat minister Najib Mikati donderdag besloot dat de klok op 20 april een uur vooruit wordt gezet.

Redactie Trouw

Een groot deel van de bevolking, vooral christenen, is het hier niet mee eens en heeft de klok wel een uur vooruit gezet, waardoor het land nu in twee verschillende tijden leeft.

Officieel is het volgens Mikati een administratieve procedure, maar volgens veel mensen heeft hij het gedaan zodat het vasten tijdens de ramadan geen uur langer duurt. Een sjiitisch parlementslid had de minister donderdag gevraagd om de klok later te verzetten vanwege de ramadan. Mikati zei toen nog dat dit niet mogelijk was, maar kwam daar later op dezelfde dag op terug.

De invloedrijke Maronitische Kerk noemde de beslissing een verrassing. “Er is geen overleg gevoerd en er wordt geen rekening gehouden met internationale standaarden.” Daarom heeft de kerk besloten toch over te gaan op zomertijd, net als veel andere christelijke organisaties en twee belangrijke televisiezenders LBCI en MTV. “Libanon is geen eiland”, reageerde LBCI.

Verwarring

Nationale telecomproviders hebben mensen gevraagd zelf de tijdsaanduiding op hun apparaten te wijzigen, omdat die mogelijk automatisch overgaan op zomertijd. De nationale luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines zei de lijn van Mikati te volgen, maar om voor vluchten en reizigers niet voor verwarring te zorgen toch de internationale tijdsaanduiding te gebruiken.

Parlementslid Waddah Sadek was boos over de beslissing van de minister. “Dit is besloten zonder na te denken over de gevolgen en verwarring.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden