Libanon

Libanese export hard geraakt na drugsvondst in granaatappels

De Saudische douane vond zeker 5 miljoen pillen Captagon in een lading granaatappels. Een medewerker checkt een voor een de granaatappels op verstopte pillen. Beeld AP
De Saudische douane vond zeker 5 miljoen pillen Captagon in een lading granaatappels. Een medewerker checkt een voor een de granaatappels op verstopte pillen.Beeld AP

Saudi-Arabië onderschepte een grote hoeveelheid drugs in een lading granaatappelen uit Libanon en heeft nu een importverbod ingesteld op alle Libanese groenten en fruit. Het raakt de Libanese economie hard.

De Saudische douane deed vorige week een bijzondere ontdekking: vijf miljoen pillen Captagon – een soort amfetamine – verstopt in een Libanese lading granaatappels. De glanzende rode pitjes die de binnenkant van het fruit normaal vullen waren er voorzichtig uitgehaald, en vervangen door zakjes met de verboden middelen.

Het koninkrijk nam geen halve maatregelen en verbood vrijdag de import van alle Libanese groente- en fruitproducten. Voor Saudi-Arabië was het de druppel; het is volgens de Saudische ambassadeur in Libanon, Walid Bukhari, namelijk niet de eerste keer dat het koninkrijk drugs vindt tussen de Libanese goederen dat het importeert. “De hoeveelheden die we onderschept hebben, zijn genoeg om de hele Arabische wereld – niet alleen Saudi-Arabië – te doen verdrinken in narcotica en psychotrope middelen”, tweette Bukhari zondag.

Captagon is een populaire drug in de regio: het wordt veel gebruikt in het uitgaansleven, maar ook op het strijdveld. Het onderdrukt moeheid en angst; Syrië en Libië zijn twee landen waar deze drugs de laatste jaren vaak zijn ingezet in de strijd. Vorig jaar onderschepte de Italiaanse douane nog 85 miljoen Captagonpillen – de grootste drugsvangst ooit in het land – die volgens de Italiaanse autoriteiten op weg waren naar Libië.

‘Moet het hele Libanese volk gestraft worden?’

Het nieuws komt hard aan in Libanon. De export van landbouwproducten is van groot belang voor de Libanese economie, en Saudi-Arabië is een belangrijke afnemer: zo ging in 2019 meer dan 20 procent van Libanons agrarische export naar het Saudische koninkrijk. Het is ook een van de weinige manieren voor Libanon om aan dollars te komen, een waardevol goed nu de eigen munteenheid in de afgelopen maanden zeker 85 procent van haar waarde heeft verloren. Libanon maakt op dit moment de ergste economische crisis door in de geschiedenis van het land.

De Libanese Boerenvakbond roept Saudi-Arabië dringend op om het importverbod te herzien. “Als een individu of een criminele bende een fout begaat door drugs te smokkelen, moet het hele Libanese volk daar dan voor gestraft worden?”, liet de bond zondag weten in een verklaring. Ook de demissionaire Libanese regering probeert de Saudiërs te overtuigen hun besluit terug te draaien. Na maandag te hebben vergaderd met premier Hassan Diab en verschillende ministers liet president Michel Aoun weten dat hij het ministerie van binnenlandse zaken heeft opgedragen de smokkelaars te vinden, en ervoor te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt.

De Libanese boeren hebben overigens meer aan hun hoofd dan alleen de Saudische importblokkade: sinds maandag teistert een gigantische plaag sprinkhanen het noordoosten van het land. Het leger heeft helikopters ingezet die pesticiden sproeien over het land van de boeren, wat tot dusver redelijk succesvol lijkt te zijn. De angst heerst alsnog dat de plaag zich verspreidt naar het zuiden van het land, waar de meeste gewassen worden verbouwd.

Lees ook:

Libanezen zakken massaal door de armoedegrens: ‘De economische crisis maakt meer slachtoffers dan de explosie’

De Libanezen zitten economische aan de grond: voedsel en andere eerste levensbehoefte zijn onbetaalbaar en enige hulp blijft voorlopig uit. ‘Als vrienden bellen, is het om hun vertrek aan te kondigen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden