Gendergelijkheid

Lhbt’ers mogen in Amerika niet ontslagen worden om geaardheid

Twee vlaggen, in één hand.  Beeld EPA
Twee vlaggen, in één hand.Beeld EPA

Lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (lhbt’ers) mogen in de Verenigde Staten niet om hun geaardheid worden ontslagen. Dat oordeelde het hooggerechtshof maandag.

Bas den Hond

“Maak jullie geen zorgen”, zei skydive-instructeur Don Zarda toen hij een jonge studente, die samen met hem een tandemsprong zou maken, stevig tegen zich aan gespte, terwijl haar vriend een beetje jaloers toekeek, “Ik heb een echtgenoot in Texas”. Dat zei hij vaker, maar dit stel vond het niet gepast en klaagde. Een dag later was Zarda zijn baan kwijt.

Na tien jaar procederen heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof hem maandag gelijk gegeven: hij werd ontoelaatbaar gediscrimineerd. Als homo natuurlijk, maar vooral ook: als man. Want als hij die opmerking als vrouw gemaakt had, was er niets aan de hand geweest. Eigenlijk, vindt het Hooggerechtshof, is homodiscriminatie altijd ook discriminatie op geslacht. En dat is werkgevers al sinds 1964 wettelijk verboden.

Gevierd als een grote overwinning

Met dezelfde redenering kreeg ook Gerald Bostock zijn recht. Hij was ontslagen wegens ‘gedrag dat een ambtenaar niet past’ toen hij softbal ging spelen in een uit homo’s bestaand team. En Aimee Stephens, die als man werd aangenomen en als vrouw ontslagen door een begrafenisondernemer.

De uitspraak is door homo-organisaties als een grote overwinning gevierd. En dat terwijl het Hooggerechtshof een conservatieve meerderheid heeft. De regering van president Donald Trump had er bij het hof op aangedrongen de beroepen af te wijzen. Maar nota bene een van de twee door Trump voorgedragen rechters, Neil Gorsuch, steunde de klagers.

Van hen is er overigens nog maar een in leven. Aimee Stephens overleed vorige maand aan nierfalen. Skydive-instructeur Zarda vond door de publiciteit rond zijn zaak nooit meer hetzelfde werk. Hij werd depressief en ging in speciale vliegpakken steeds gevaarlijker sprongen maken. In 2014 kwam hij in Zwitserland om bij zo’n sprong.

Lees ook:
De evangelicals zien in Trumps succes de hand van God

Het homohuwelijk, de acceptatie van transgenders: de schrikbeelden van menige conservatieve christen worden waarheid. In Trump zien ze hun redder.

Homo’s waren een makkelijk slachtoffer voor de Amerikaanse politie. Tot de Stonewall Inn

Een inval in een homokroeg in New York, 28 juni precies 50 jaar geleden, werd het startsein voor de wereldwijde beweging voor homo-emancipatie. En bovendien de aanleiding voor de allereerste Pride-mars.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden