ActivistAlaa Abdel-Fattah

Leven van Egyptische hongerstaker in ‘acuut gevaar’

De Egyptische activist Alaa Abdel-Fattah. Beeld via REUTERS
De Egyptische activist Alaa Abdel-Fattah.Beeld via REUTERS

De Verenigde Naties vrezen voor het leven van de Egyptische activist Alaa Abdel-Fattah. Hij zit in hongerstaking sinds april, maar zijn gezondheid gaat nu snel achteruit.

Ghassan Dahhan

De 40-jarige Abdel-Fattah, die ook de Britse nationaliteit heeft, ging in hongerstaking uit protest tegen zijn behandeling in de gevangenis. Sinds zondag drinkt de pro-democratische activist en blogger ook geen water meer. “Het enige wat we weten is dat Alaa 50 uur geleden is gestopt met drinken”, vertelde zijn zus, Sanaa Seif, dinsdag aan de BBC. “We weten niet waar hij is. We weten niet of hij nog leeft.”

Seif zat eerder ook om haar activisme in de gevangenis, maar woont nu in Groot-Brittannië. Ze is tevens bang dat de Egyptische regering voedsel onder dwang als maatregel oplegt aan haar broer. “Dwangvoedsel is marteling”, zei ze tegen persbureau AP. “Er mag niets gebeuren tegen zijn wil zolang hij in staat is om die kenbaar te maken.” Eerder zei de Egyptische president Abdul Fattah al-Sisi tegen de Franse president Emmanuel Macron dat zijn regering er alles aan zal doen om de activist in leven te houden.

Klimaattop

De belangstelling voor de situatie van Abdel-Fattah is toegenomen door de klimaattop in Egypte. De mensenrechtenchef van de VN, Volker Türk, zei dinsdag dat het leven van Abdel-Fattah in ‘acuut gevaar’ is en riep op tot zijn onmiddellijke vrijlating en die van andere politieke gevangenen. “Niemand mag gevangen zitten voor het uitoefenen van zijn basale mensenrecht.” Een paar dagen eerder overleed al de activist Alaa al-Salmi in de cel na een hongerstaking.

Vanuit het Westen neemt de druk ook toe op Egypte. De Britse premier Rishi Sunak heeft samen met de Franse president en de Duitse bondskanselier gesprekken gevoerd met de Egyptische president over Abdel-Fattah, maar hun woordvoerders wilden na afloop geen vragen beantwoorden van de pers.

Abdel-Fattahs familie vraagt de Egyptische regering om hem naar Groot-Brittannië over te brengen, maar die kans lijkt vooralsnog klein. De activist liet zich er, nadat hij zijn eerdere gevangenisstraf in 2019 had uitgezeten, niet van weerhouden om zich opnieuw openlijk uit te spreken tegen de regering. De Egyptische minister van buitenlandse zaken, Sameh Shoukry, zei maandag dat de Britse nationaliteit van Abdel-Fattah nog niet wordt erkend door Caïro, waardoor uitzetting voorlopig niet aan de orde lijkt.

De familie van de activist liet dinsdag in een verklaring weten dat Abdel-Fattah bereid is om zijn leven te geven voor zijn zaak, en dat als hij overlijdt de regering ‘bloed’ aan haar handen heeft. “We weten dat zij (de Egyptische autoriteiten, red.) blij zijn als hij sterft. Het enige waar zij zich zorgen over maken is dat dit zou gebeuren op het moment dat de wereld toekijkt.”

Lees ook:

Kritiek op de overheid tijdens de klimaattop? Daar heeft Egypte geen zin in

De klimaattop COP27 is van start gegaan in Sharm-el-Sheikh: een project voor Egypte om zich van zijn beste kant te laten zien. Maar ondertussen wordt iedereen die een niet-overheidsgezind geluid laat horen gearresteerd of buiten de deur gehouden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden