Coronamaatregelen

Leugen zorgt voor lockdown in Australië

De premier van South Australia, Steven Marshall, zei meer dan 'woest' te zijn over de leugen van de medewerker van de pizzeria in Adelaide, waardoor de hele deelstaat in lockdown moest.Beeld REUTERS

Een liegende medewerker van een pizzeria ‘had de lockdown in South Australia kunnen voorkomen’.

De strikte lockdown in de zuidelijke Australische deelstaat South Australia, die afgelopen woensdag begon, werd ingesteld nadat er 36 besmettingen werden gedetecteerd. Het afkondigen van strikte lockdowns op lokaal of regionaal niveau is een veelgebruikte maatregel in Australië, zeker sinds een lockdown in de staat Victoria, met name in de grote stad Melbourne, op effectieve wijze een einde maakte aan de grootste uitbraak in het land.

De lockdown in South Australia wordt zaterdag voortijdig beëindigd - drie dagen eerder dan gepland - nadat er vrijdag slecht drie nieuwe besmettingen waren geconstateerd. De hele lockdown had zelfs voorkomen kunnen worden, als één van de betreffende coronapatiënten de waarheid had gesproken over zijn aandeel in de uitbraak. 

‘Extra besmettelijke variant’

De man vertelde aan de autoriteiten dat hij het virus waarschijnlijk had opgelopen bij het halen van een pizza bij Woodville Pizza Bar in Adelaide, de hoofdstad van de staat. Een medewerker van die pizzeria was immers positief getest. Omdat zo’n korte interactie maar zelden voldoende is voor het overdragen van het virus, vreesden de autoriteiten dat het wel eens om een extra besmettelijke variant kon gaan; en dat leidde tot de lockdown.

Nu blijkt dat het verhaal van de man niet klopte. Hij was geen klant bij de pizzeria, maar medewerker, en dus een collega van de andere patiënt. Hij werkte in de dagen voor de lockdown meerdere keren voor het restaurant. Niets wijst er dus op dat er sprake was van een bijzonder hoog besmettingsgevaar.

“Te zeggen dat ik woest ben, zou een understatement zijn”, aldus Steven Marshall, de premier van South Australia. “We zijn razend door de actie van dit individu en we gaan kijken welke consequenties er voor hem zullen zijn.” Vervolging is volgens Marshall geen optie, omdat “liegen niet strafbaar is”.

Marshall gaf aan dat de publieke woede die de pizzeria zich op de hals heeft gehaald, er mogelijk toe leidt dat de zaak extra beveiliging behoeft.

Lees ook:

En weer velt corona een van de leiders van de orthodoxe kerken

De patriarch van de Servisch-orthodoxe kerk is gestorven aan corona, zo is vrijdag bekend gemaakt. De kritiek op de rol van de orthodoxe kerk bij het verspreiden van het coronavirus zwelt aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden