Staatsgreep

Legertop noemt dreigende burgeroorlog aanleiding voor coup in Soedan

Brandende autobanden en Soedanese vlaggen zijn het antwoord van demonstranten in Khartoem op de staatsgreep door het leger. 

 Beeld EPA
Brandende autobanden en Soedanese vlaggen zijn het antwoord van demonstranten in Khartoem op de staatsgreep door het leger.Beeld EPA

Legerleider en couppleger Abdel Fattah al-Burhan verklaarde dinsdag waarom het leger in Soedan ingreep. Politici lieten hem geen andere keus, aldus de generaal.

Erik van Zwam

Na weer een nacht en een dag van demonstraties door tienduizenden burgers in vele steden van Soedan, gaf legerleider en couppleger generaal Abdel Fattah al-Burhan dinsdag eind van de middag een persconferentie. Hij wilde de machtsovername door het leger uitleggen. “De militaire top probeerde met een coup een ophanden zijnde burgeroorlog te vermijden”, zei hij.

Burhan noemde de staatsgreep waarbij de interim-burgerregering aan de kant is geschoven noodzakelijk. Politici zouden hem en zijn generaals geen keus hebben gelaten door het volk op te hitsen tegen het leger. Vorige week demonstreerden miljoenen mensen om minister-president Abdalla Hamdok te steunen. Hamdok vreesde een staatsgreep, en die vrees kwam uit toen het leger hem maandag afzette.

Burhan beloofde weer te streven naar democratie en vrije verkiezingen eind 2022. “Het leger zal een regering van technocraten aanwijzen die dit moet verwezenlijken.” De generaals hadden geen zin meer in kibbelende politici. Premier Hamdok werd aanvankelijk ‘voor zijn eigen veiligheid’ vastgehouden. Op dinsdagavond kwam het bericht dat hij weer naar huis mocht, al bleef onduidelijk hoeveel bewegingsvrijheid hij heeft. Andere arrestanten, onder wie ministers en politici, worden aangeklaagd voor het aanzetten tot rebellie en moeten zich verantwoorden voor de rechter.

Gewonden door kogels

Op veel steun lijken de coupplegers tot nu toe niet te kunnen rekenen. In grote steden als Atbara, Dongola, El Obeid, Port Sudan, Omdurman en de hoofdstad Khartoem werd door grote menigten geprotesteerd tegen de het leger. Videobeelden op Twitter laten straten zien met brandende autobanden, barricades en demonstranten met de nationale vlag. Militairen barricadeerden de doorgangswegen en bruggen over de Nijl tussen Khartoem en de tweelingstad Omdurman aan de overkant.

Geweervuur is geregeld te horen op de video’s. Gezondheidsautoriteiten in Khartoem maakten bekend dat er maandag zeven doden onder de demonstranten zijn gevallen door kogels en vele tientallen gewonden. De stand van zaken op dinsdag is nog niet bekend.

Inmiddels nemen de Verenigde Staten het voortouw in de aanpak van de staatsgreep. De regering van president Joe Biden bevroor 700 miljoen dollar aan hulpgelden en eist dat de militairen in Soedan terugkeren naar hun kazernes. De VS overleggen met andere landen om de druk op te voeren.

Lees ook:

Leger zet regering van Soedan af, tienduizenden burgers gaan de straat op. ‘Het volk is sterker’.

Vele tienduizenden Soedanese demonstranten vulden weer de straten van de hoofdstad Khartoem. Ruim twee jaar geleden gebeurde dat om dictator Al-Bashir af te zetten, maandag keerden ze zich tegen de coup door het leger

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden