Soldaten in het Nationale Sport Stadion in Harare bij de uitvaart van Robert Mugabe.

Uitvaart

Lege tribunes bij de herdenking van Robert Mugabe

Soldaten in het Nationale Sport Stadion in Harare bij de uitvaart van Robert Mugabe. Beeld AP

De uitvaart van ex-president Mugabe van Zimbabwe trok zaterdag weinig publiek. De helft van het stadion bleef leeg.

Er gaapten grote leegtes op de tribunes van het Nationale Sport Stadion in Zimbabwe’s hoofdstad Harare, waar Robert Mugabe zaterdag een staatsuitvaart kreeg. Nog niet de helft van de stoeltjes was bezet bij het laatste nationale eerbewijs voor de man die Zimbabwe naar onafhankelijkheid leidde en die ruim een week geleden op 95-jarige leeftijd overleed.

Het gebrek aan belangstelling, van zowel de bevolking als internationale hoogwaardigheidsbekleders, weerspiegelden de dubieuze reputatie die het voormalige staatshoofd in 37 jaar opbouwde. Hij bevrijdde zijn land van een racistische witte minderheidsregering, maar stortte Zimbabwe daarna in bloedvergieten en diepe economische crisis. Uiteindelijk werd hij in 2017 in een geweldloze coup afgezet door het leger.

Over al die zwarte bladzijden werd op de herdenkingsdienst niet gerept. President Emmerson Mnangagwa begeleidde de kist, samen met Mugabe’s vrouw Grace, en noemde de man die hij nota bene zelf afzette ‘een dappere, vastberaden revolutionair’. Hij prees Mugabe’s beslissing om witte boeren hun land te ontnemen zonder compensatie – een maatregel die de economie van Zimbabwe destijds geen goed deed.

Onfris conflict met familie Mugabe

Ook de tien Afrikaanse staatshoofden die aanwezig waren, herdachten vooral de revolutionair-Mugabe, en niet de dictator. Zo noemde Kenia’s president Kenyatta hem een ‘intellectuele reus’ en een ‘visionair leider’.

Dat Mugabe toch een staatsherdenking kreeg, was een overwinning voor zijn opvolger Mnangagwa, die dat per se wilde om zo de eenheid binnen regeringspartij Zanu-PF te bestendigen. Het leidde de afgelopen week tot een onfris conflict met Mugabe’s familie, die dat Mnangagwa niet zou gunnen en die vasthield aan een privé-ceremonie en een teraardebestelling in zijn geboorteplaats.

Maar uiteindelijk kreeg Mnangagwa toch zijn zin. Over een maand (er moet nog een mausoleum gebouwd worden) zal Mugabe’s lichaam wel degelijk begraven worden op het Nationale Helden Veld, de erebegraafplaats in Harare waar ook andere guerrillastrijders tegen de koloniale overheersing en de vroegere witte heerschappij liggen. Mugabe zal niet tussen de andere nationale helden liggen, maar op een heuveltje boven de rest.

Lees ook:

Mugabe ontkende het liefst zijn daden, maar was wel degelijk een dictator

37 jaar lang regeerde Robert Mugabe met keiharde hand over Zimbabwe. Hij ontwikkelde zich van een revolutionaire bevrijder tot een leider met bloed aan zijn handen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden