Trump- campagne

Lege stoelen in Tulsa confronteren Trump met zijn campagneproblemen

De bovenste rijen bleven grotendeels leeg tijdens Trumps campagnebijeenkomst in Tulsa, Oklahoma. Beeld EPA

President Trump kreeg de zaal niet vol, zaterdagavond in Tulsa. Duidt dit op een gebrek aan enthousiasme voor hem bij de Amerikaanse kiezers? 

Niets helpt zo goed om Donald Trump in een prima humeur te krijgen als hem op campagne te sturen. Maar na de bijeenkomst zaterdagavond in Tulsa in Oklahoma, de eerste na maanden van gedwongen rust, was hij volgens medewerkers des duivels. Want om hem heen zag de Amerikaanse president behalve enthousiaste aanhangers ook een heleboel lege stoelen. En de media peperden dat zijn campagne-organisatie, die trots had gesproken over wel een miljoen aanmeldingen, stevig in. 

Dat Trump het BOK center in Tulsa, met een capaciteit van ruim 19.000 mensen, maar voor een derde vol kreeg (volgens de brandweer) of voor twee derde (volgens de campagne-organisatie zelf), kwam volgens de president doordat demonstranten het zijn aanhangers onmogelijk hadden gemaakt binnen te komen. “We hadden een hoop slechte mensen daar buiten.” Maar in werkelijkheid was de opkomst gewoon lager dan verwacht. 

De aanhangers die wel kwamen opdagen, boden het beeld dat gezondheidsdeskundigen vooraf rillingen bezorgde – en dat misschien een aantal Trump-aanhangers ook wel kopschuw had gemaakt: altijd nog duizenden mensen die de president luidkeels toejuichten, op elkaar gepakt, zonder mondkapje op. 

In Tulsa kreeg Trump de handen op elkaar, maar in de rest van het land niet

Die hadden ze bij binnenkomst wel gekregen, maar het dragen ervan was niet verplicht. Dat was in de geest van de Amerikaanse president zelf. “We hebben miljoenen mensen gered”, zei die over de corona-pandemie. “Maar nu is het tijd om het land weer van het slot te halen.” 

Daarvoor kreeg hij in Tulsa de handen wel op elkaar, maar in het land als geheel niet. Volgens een recente peiling van Gallup vindt nog steeds twee derde van de Amerikanen dat voorlopig nog beter is om zo veel mogelijk thuis te blijven. Het aantal mensen dat buitenshuis een mondkapje draagt, is zelfs 84 procent.

Een even grote kloof tussen hemzelf en het volk liet Trump in zijn toespraak zien, toen het ging over de demonstraties tegen racisme die de afgelopen weken overal in het land zijn gehouden. Hij beschreef die als uitbarstingen van plundering en vandalisme, en als een poging van ultralinks om de Amerikaanse cultuur te vernietigen, bijvoorbeeld door het omver halen van standbeelden. 

Trump noemde de naam George Floyd niet 

De naam van George Floyd, de Afro-Amerikaanse man wiens verstikkingsdood tijdens zijn arrestatie aanleiding was voor die demonstraties, noemde hij niet. Over de situatie van zwarte Amerikanen wilde Trump vooral kwijt dat voordat de pandemie Amerika bereikte, ‘voor China dat vliegtuig stuurde’, de werkloosheid onder hen lager was geweest dan ooit.

Maar daarmee nemen de kiezers geen genoegen, zo suggereren peilingen. Driekwart van de Amerikanen vindt discriminatie een groot probleem. En Trumps aanpak van de pandemie krijgt maar van 41 procent een goed cijfer. 

Dat brengt zijn herverkiezing in gevaar. In een recente peiling van de Trump-vriendelijke tv-zender Fox News staat Trump landelijk 12 procent achter op zijn Democratische uitdager Joe Biden. In een aantal sleutelstaten die hem vier jaar geleden de overwinning op Hillary Clinton schonken, is zijn achterstand zo’n 6 procent. 

Het Trump-kamp ziet nog wel lichtpuntjes

In het Trump-kamp zien ze in die peilingen ook nog wel lichtpuntjes. Zo zijn de Trump-kiezers doorgaans enthousiast over hun kandidaat, terwijl de meeste Democraten die voor Biden willen stemmen, dat min of meer schouderophalend zouden doen omdat ze nu eenmaal Trump niet meer als president willen. Dat ‘enthousiasmegat’ heeft mogelijk invloed op de opkomst en kan zo in november nog voor verrassingen zorgen. 

De campagne-bijeenkomst in Tulsa liet de kracht en de zwakte van dat argument zien: nog steeds inspireert Trump in veel Amerikanen absolute toewijding. Maar de lege stoelen in het BOK Center doen vermoeden dat hun aantal slinkt.

Lees ook: Trump denkt politiek te kunnen profiteren van de rellen

Terwijl de VS in brand staan, slaat de president vooral opruiende taal uit. Daar denkt hij politiek het meest bij te winnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden