LiveblogAardbeving
Lees het nieuws over de aardbevingen in Turkije en Syrië in ons liveblog (tot en met 17 februari)
Turkije en Syrië zijn getroffen door zware aardbevingen. In dit liveblog houden we u op de hoogte van het laatste nieuws.
Lees hier al onze artikelen over de aardbeving en de reportages van onze correspondent ter plaatse.
-
Dit liveblog is op vrijdag 17 februari afgesloten.
-
Turkse reddingswerkers halen jongen na 260 uur onder puin vandaan
Turkse reddingswerkers hebben in het aardbevingsgebied een 12-jarige jongen levend onder het puin vandaan gehaald, meldt het Turkse persbureau Anadolu. Het kind zat 260 uur vast onder een ingestort gebouw, oftewel bijna elf dagen.
De redding vond plaats in de provincie Hatay. Het persbureau maakte eerder bekend dat noordelijker, in de provincie Kahramanmaras, een 42-jarige vrouw 257 uur na de eerste aardbeving van onder het puin vandaan was gehaald. Ook zij leeft nog. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. (ANP)
-
Vliegtuig met USAR-reddingsteam geland in Eindhoven
Het zoek- en reddingsteam van USAR is terug in Nederland. Het vliegtuig met daarin de 65 leden en acht hulphonden landde rond 14.15 uur op vliegbasis Eindhoven. Daar worden ze verwelkomd door minister Dilan Yesilgöz (justitie en veiligheid), de ambassadeur van Turkije, Selcuk Ünal, en herenigd met familie en vrienden.
Het Urban Search and Rescue Team (USAR) vertrok vorige week maandag naar Turkije om te zoeken naar overlevenden van de zware aardbevingen. Afgelopen maandag droeg het de werkzaamheden over aan andere reddingsteams, waarna de teamleden naar Spanje gingen om bij te komen en terug te kijken op de werkzaamheden. Ze redden twaalf mensen en een hond uit het puin. (ANP)
-
Klachten over exorbitante huurverhogingen in Turkije
Mensen die uit het zwaar getroffen aardbevingsgebied in het zuidoosten van Turkije wegtrekken en op zoek gaan naar een andere woning worden geconfronteerd met plotseling sterk gestegen huren. Plaatselijke media melden dat in de hoofdstad Ankara klachten zijn ingediend bij de autoriteiten over ‘exorbitante huurprijsverhogingen’ sinds de aardbevingen.
Een man uit Gaziantep zegt in de media dat hij al vijf woningen heeft bezocht en dat bij navraag de vraagprijs voor de huur overal bijna verdubbeld blijkt. Bij een woning was de gevraagde huurprijs voor de aardbeving bijvoorbeeld omgerekend 300 euro, maar na de de aardbeving steeg die naar circa 550 euro. Volgens de voorzitter van de vereniging van makelaars in de hoofdstad zijn al 27.000 mensen uit het rampgebied naar Ankara gekomen en blijkt het erg moeilijk om ze aan een huurwoning te helpen. (ANP)
-
17-jarig meisje 248 uur na aardbeving in Turkije gered
In Turkije is 248 uur na de aardbeving een 17-jarig meisje levend onder het puin vandaan gehaald. Reddingswerkers vonden haar onder de puinhopen van een gebouw in het zuidoosten van de provincie Kahramanmaras.
Op beelden van lokale media is te zien hoe het meisje, Aleyna Olmez genaamd, op een stretcher wordt weggehaald uit de puinhopen en naar een ambulance wordt gebracht. "Ze lijkt in goede gezondheid te verkeren. Ze opende en sloot haar ogen", zegt een van de reddingswerkers.
Het aantal doden als gevolg van de aardbevingen van vorige week maandag is inmiddels opgelopen tot boven de 42.000 in Turkije en Syrië. De Turkse rampendienst AFAD meldt dat er sinds de bevingen meer dan 4300 naschokken zijn geweest. (ANP)
-
Na actiedag Giro555 bijna 89 miljoen binnen voor Turkije en Syrië
De voorlopige eindstand van de actiedag van Giro555 bedraagt rond 22.15 uur bijna 89 miljoen euro. Verschillende radio- en televisiezenders deden woensdag aan de actiedag mee om geld op te halen voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië en het kabinet besloot 10 miljoen euro extra vrij te maken voor hulp, zo maakte minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) woensdagochtend bekend. Met het opgehaalde geld voorzien de hulporganisaties duizenden mensen van eten, onderdak en medische zorg.
Vorige week maandag werd het grensgebied van Syrië en Turkije getroffen door zware aardbevingen. De ramp heeft tienduizenden dodelijke slachtoffers tot gevolg en honderdduizenden mensen hebben dringend behoefte aan hulp. (ANP)
-
Ruim 54,7 miljoen euro ingezameld op Giro555 voor Turkije en Syrië
Tot nu toe is ruim 54,7 miljoen euro ingezameld op Giro555 voor de getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat werd bekendgemaakt in het actiecentrum in Beeld & Geluid op de landelijke actiedag.
Aan het begin van de middag was de tussenstand 41,9 miljoen euro en de actiedag begon met een bedrag van ruim 28,6 miljoen euro.
Zangeres Karsu, die zelf meerdere familieleden heeft verloren in Turkije, onthulde de tussenstand. Ze zat ook in het belpanel en treedt woensdagavond op tijdens de live-uitzending op tv. (ANP)
-
Gemeenten doneren samen 8,6 miljoen euro aan Giro555
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft namens 109 Nederlandse gemeenten een cheque overhandigd aan Giro555 van ruim 8,6 miljoen euro voor Turkije en Syrië. Hij deed dat in een uitzending van de NOS vanuit het actiecentrum in Beeld & Geluid in Hilversum, waar hij eerder deelnam aan het belpanel.
Het exacte bedrag op de cheque was 8.622.832 euro. De meeste gemeenten hebben 1 euro per inwoner gedoneerd voor hulp aan de getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Eerder op de dag werd bekend dat ook provincies geld overmaken aan Giro555. (ANP)
-
Teller Giro555 halverwege actiedag op ruim 41,9 miljoen euro
Ruim 41,9 miljoen euro is inmiddels ingezameld op Giro555 voor de getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Actievoorzitter van Giro555, Michiel Servaes, maakte de laatste tussenstand bekend in Beeld & Geluid in Hilversum, dat woensdag dient als actiecentrum.
Aan het begin van de dag, even na 06.00 uur, stond de teller op ruim 28,6 miljoen euro. De landelijke actie, een initiatief van de samenwerkende hulporganisaties, is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen. (ANP)
-
Honderden Turken uit aardbevingsgebied melden zich voor visum
Enkele honderden mensen uit het aardbevingsgebied in Turkije hebben zich tot nu toe bij de Nederlandse ambassade in Ankara aangemeld met een verzoek voor een visum om tijdelijk naar familie in Nederland te gaan. De mails met de aanvragen worden met voorrang doorgestuurd naar de internationale organisatie VFS Global, die wereldwijd visa verzorgt, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze krijgen dan sneller een afspraak.
Het departement had de versnelling van het begin van de visumprocedure volgens de woordvoerder vorige week al op de site gezet. De maatregel geldt alleen voor mensen met de Turkse nationaliteit die een partner of familie in Nederland hebben.
De voorrang bij een aanvraag vanuit Turkije betekent niet dat de regels en voorwaarden voor een visum zijn versoepeld, benadrukt de woordvoerder. Het kabinet heeft daar nog geen besluit over genomen, zo gaven minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) eerder aan. Zij wilden eerst onderzoeken hoe zo'n maatregel zou uitpakken en overleggen met andere landen. Duitsland en België hebben al wel geregeld dat slachtoffers vanuit het aardbevingsgebied sneller naar familie of vrienden kunnen gaan.
Door de aardbevingen in Turkije en Syrië zijn zeker anderhalf miljoen mensen dakloos geraakt. (ANP)
-
Nederlands team haalt 4 mensen levend onder puin vandaan in Turkije
Een Nederlands team heeft dinsdagavond in de Turkse stad Antakya in de regio Hatay drie mannen en een kind levend onder het puin vandaan gehaald. Dat meldt het Nederlandse reddingshondenteam RHWW woensdag vanuit de Turkse stad. Volgens RHWW zouden de vier slachtoffers sinds de aardbevingen vorige week maandag onder het puin hebben gelegen. Het zou gaan om een vader en zijn zoon en twee mannen.
Het reddingsteam met 28 hulpverleners en achttien honden werkt dag en nacht door in shifts van zes uur. Volgens een woordvoerder van RHWW werd er dinsdagavond druk gezocht, maar verloopt de zoekactie woensdag relatief rustig. "Het gebied is immens groot. We zijn afhankelijk van meldingen die binnenkomen van mensen die iets gezien of gehoord hebben."
Er zijn nog meer mensen onder het puin vandaan gehaald maar RHWW kan nog niet bevestigen of ze in leven zijn.
Afgelopen maandag vond het reddingsteam in dezelfde regio al een 13-jarig meisje na een aanwijzing van de honden. Een lokale bergersploeg, waar het RHWW nauw samen mee werkt, haalde het meisje vervolgens levend onder het puin vandaan. Volgens RHWW zijn de reddingen te danken aan de "supersamenwerking" met het Turkse reddingsteam. (ANP)
-
Vrouw (42) levend onder brokstukken vandaan gehaald
Reddingswerkers hebben in de puinhopen van een appartementsgebouw in de stad Kahramanmaras een vrouw van 42 levend uit het puin gehaald. Media in Turkije melden dat de vrouw genaamd Melike Imamoglu is gered uit wat er over was van een flatgebouw van zeven verdiepingen in het zuiden van de verwoeste stad.
Het pand waar de vrouw onder gevonden is stond in een zwaar getroffen nieuwbouwwijk met meerdere flats die de Gülbike appartemensgebouwen worden genoemd. Deze gebouwen zijn niet allemaal ingestort.
REUTERS - Een overzicht van de verwoestende gevolgen van de aardbevingen in Kahramanmaras. Kahramanmaras, circa 40 kilometer ten noorden van het epicentrum van de eerste zwaarste aardbeving op maandag 6 februari, behoort tot de zwaarst getroffen steden in het aardbevingsgebied. (ANP)
Bekijk hieronder de gevolgen van de aardbeving in Kahramanmaras.
-
Kabinet geeft 10 miljoen euro extra voor hulp na aardbevingen
Het kabinet maakt 10 miljoen euro extra vrij voor hulp aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat heeft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) woensdag aangekondigd in het tv-programma Goedemorgen Nederland, dat in het teken staat van de landelijke actiedag voor Giro555.
De 10 miljoen euro voor Giro555 komt bovenop de 10 miljoen euro die het kabinet vorige week vrijmaakte voor noodhulp in Syrië. Kort na de aardbeving stuurde Nederland ook het zoek- en reddingsteam USAR naar Turkije, dat twaalf mensen levend onder het puin vandaan heeft gehaald. Ook vliegt een Nederlands transportvliegtuig met medische faciliteiten naar Turkije om gewonden uit het rampgebied naar ziekenhuizen te vervoeren. (ANP)
-
Tussenstand Giro555 voor Turkije en Syrië is ruim 28,6 miljoen euro
De opbrengst op Giro555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië is opgelopen tot ruim 28,6 miljoen euro, meldt de organisatie woensdagmorgen. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen. (ANP)
-
Dodental aardbevingen Turkije en Syrië nu boven de 40.000
Ruim een week na de aardbevingen in het Turks-Syrische grensgebied is het dodental opgelopen tot meer dan 40.000, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.
In Turkije kwamen 35.418 mensen om het leven, volgens de jongste tussenstand door president Recep Tayyip Erdogan. Uit Syrië worden inmiddels ongeveer 5900 doden gemeld. (ANP)
ANP / EPA -
Hulpmissie VN eindelijk in rebellengebied Syrië
Een eerste ploeg hulpverleners van de Verenigde Naties is het door rebellen beheerste deel van Syrië binnengegaan na de aardbevingen van afgelopen week. Het is volgens de VN, die worden verweten in Syrië traag te hebben gereageerd, vooral een verkenningsmissie om te kijken wat voor hulp waar nodig is.
De VN-ploeg trok Syrië in bij de grenspost Bab al-Hawa, die de toegangspoort vormt voor het bolwerk van rebellen die tegen het regime van president Bashar al-Assad vechten. Velen zijn jihadisten die zich in de loop van de in 2011 begonnen burgeroorlog konden terugtrekken in de noordwestelijke provincie Idlib, mede dankzij onderhandelingen met het Syrische bewind en andere betrokken partijen in met name Rusland en Turkije. De missie heeft contact gehad met mensen van een centrum van het Wereldvoedselprogramma (WFP) in Sarmada.
De hulpverlening is lastig doordat het gebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. De hulp aan het gebied van de rebellen dat vooral in de provincie Idlib ligt wordt bemoeilijkt door de houding van de centrale regering in Damascus en door extremisten.
Het is nog niet bekend hoeveel mensen er in Syrië zijn omgekomen als gevolg van de aardbevingen. Vooralsnog wordt officieel uitgegaan van minstens 3600 doden, terwijl. andere cijfers spraken van 4300 doden in alleen al het gebied van de rebellen.
-
Donaties gemeenten na bevingen stijgen tot ruim 6 miljoen euro
Het bedrag dat Nederlandse gemeenten geven voor noodhulp na de aardbevingen in Turkije en Syrië is dinsdag gestegen tot bijna 6,1 miljoen euro. De meeste gemeenten maken het geld over op Giro555.
Ongeveer zestig gemeenten hebben tot op heden toegezegd dat ze per inwoner 1 euro doneren. Dat komt overeen met ongeveer een derde van de totale Nederlandse bevolking.
Amsterdam geeft ongeveer 905.000 euro, Rotterdam zo'n 664.000 euro en Utrecht circa 362.000 euro. In de afgelopen dagen zijn onder meer Haarlem (ruim 165.000 euro), Haarlemmermeer (162.000 euro) en Leiden (127.000 euro) daar bij gekomen. Eerder besloten steden als Eindhoven, Tilburg, Apeldoorn, Arnhem en Enschede om geld te doneren.
Den Haag, de derde stad van het land, sluit zich niet aan bij het initiatief. "Dat was een lastig besluit, maar we kunnen als college het geld dat we hebben maar één keer besteden. Dat geld is niet van ons, maar van de inwoners van Den Haag", aldus de gemeente. Als Den Haag wel had meegedaan en 1 euro per inwoner had overgemaakt, zou de gemeente ruim 562.000 euro hebben gedoneerd.
Zutphen doneert 2 euro per inwoner. Twee mensen uit de Gelderse plaats zijn door de aardbevingen om het leven gekomen, en een derde Zutphenaar wordt nog vermist. Ze waren in de Turkse stad Antakya. Het geld, in totaal 100.000 euro, is bestemd voor die stad, "de plek waar Zutphen zich nu zo verbonden mee voelt". (ANP)
-
Vluchtelingenwerk: sta tijdelijke terugkeer naar bevingsgebied toe
Vluchtelingenwerk Nederland roept staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) op om het vluchtelingen in schrijnende situaties mogelijk te maken tijdelijk terug te reizen naar hun herkomstland. Voor vluchtelingen die hun gezinsleden willen steunen die dakloos zijn geworden of familieleden willen begraven door de aardbevingen in Syrië en Turkije, zou die maatregel van groot belang zijn, vindt de vluchtelingenorganisatie.
Normaal gesproken is terugkeer naar het land van herkomst een reden om een asielverzoek af te wijzen, of een verblijfsvergunning in te trekken.
Vluchtelingenwerk is blij dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in sommige gevallen al inschikkelijk is voor vluchtelingen die naar het rampgebied in Turkije of Syrië willen afreizen, maar voegt daaraan toe dat dit nu met name geldt voor Syriërs die willen afreizen naar hun familie in Turkije. De organisatie vindt dat er in de huidige noodsituatie ruimte moet zijn voor meer uitzonderingen. "Vluchtelingenwerk spreekt juist ook veel Turken die naar Turkije willen reizen, en Syriërs met gezinsleden in nood in Syrië. Voor deze twee groepen geldt de coulance niet."
De vluchtelingenorganisatie laat weten dat ze dagelijks wanhopige Turken en Syriërs spreekt die geen contact krijgen met hun dierbaren, of inmiddels weten dat hun gezin is overleden of op straat rondzwerft. "De wanhoop onder deze vluchtelingen in Nederland is enorm. Niemand beslist lichtvaardig om terug te reizen, zeker niet iemand die gevlucht is voor oorlogsgeweld of vervolging." (ANP)
-
Ook op negende dag nog overlevenden gered in Turkije
Negen dagen na de zware aardbevingen in Zuid-Turkije hebben reddingswerkers nog twee mensen levend uit ingestorte gebouwen kunnen bevrijden. Een 17-jarige jongen en een man waarvan de leeftijd onbekend is zaten bijna 198 uur vast onder het puin in de regio Kahramanmaras. Op beelden van de omroep CNN Türk is te zien dat de twee op brancards naar ambulances worden gebracht. (ANP)
REUTERS - Een kind te midden van de verwoestingen in Kahramanmaras. -
Al bijna honderd arrestaties om plunderingen in rampgebied Turkije
In Turkije zijn in de afgelopen week 97 mensen gearresteerd vanwege plunderingen in het rampgebied in het zuiden van het land dat vorige week werd getroffen door zware aardbevingen. De autoriteiten doen in totaal onderzoek naar 232 mensen vanwege betrokkenheid bij plunderingen, oplichting en diefstal in de zwaar getroffen regio, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei vorige week bij een bezoek aan het rampgebied dat de staat "mensen die betrokken zijn bij plunderingen of ontvoeringen stevig zal aanpakken". Toen waren al tientallen arrestaties verricht.
Afgelopen weekend werd een decreet uitgevaardigd waarmee de bevoegdheden van aanklagers worden uitgebreid. Mensen die in Turkije zijn opgepakt voor plunderingen kunnen hierdoor een week in voorarrest blijven. Voorheen mochten plunderaars maximaal vier dagen worden vastgezet.
Een afgevaardigde van Human Rights Watch (HRW) in Turkije zegt zich zorgen te maken om de behandeling van verdachten die in het rampgebied worden opgepakt. Het Duitse persbureau DPA meldt op basis van ooggetuigen dat de situatie er gespannen is. (ANP)
-
Haarlems benefietconcert levert 41.520 euro op
Het benefietconcert dat maandagavond werd gehouden in de Philharmonie Haarlem voor de slachtoffers van de aardbevingen heeft voorlopig 41.520 euro opgeleverd. Aan het einde van de show werd de cheque met het resultaat getoond.
In Haarlem traden onder anderen Douwe Bob, VanVelzen, Willeke Alberti, Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer op. De opbrengst uit de kaartverkoop en horeca gaat volledig naar Giro555.
De komende weken vinden er nog in verschillende steden andere benefieten plaats. Woensdag is er een Nationale Actiedag voor Giro555. (ANP)
-
Syrië opent meer grensovergangen voor hulpverlening door VN
Het Syrische regime opent extra grensovergangen met Turkije zodat de Verenigde Naties meer hulp kunnen verlenen aan de aardbevingsslachtoffers in het zwaar getroffen noordwesten van Syrië. Voor een periode van drie maanden komen er twee overgangen bij, aldus VN-baas Antonio Guterres die het besluit verwelkomt. De internationale organisatie mag momenteel slechts één grensovergang gebruiken.
De hulpverlening voor Syrië verloopt moeizaam doordat het rampgebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. Bovendien beschouwt het regime van president Bashar al-Assad de levering van hulp via de Syrische grens zonder haar goedkeuring als een schending van de soevereiniteit. Pas enkele dagen geleden kwam er groen licht voor de eerste hulpleveranties.
De Amerikaanse regering had er onlangs nog op aangedrongen alle mensen in nood toegang tot humanitaire hulp te verlenen, zonder uitzonderingen. De Verenigde Staten wilden met een stemming in de VN-Veiligheidsraad de levering van VN-hulp via meer grensovergangen afdwingen. (ANP)
-
Nederlands reddingsteam vindt 13-jarig meisje levend onder puin
Een Nederlands reddingshondenteam heeft maandagavond een 13-jarig meisje levend gevonden onder het puin in de Turkse regio Hatay. Een woordvoerder van de Stichting Reddingshonden RHWW laat weten dat een bergersploeg het meisje onder het puin vandaan haalde na een aanwijzing van de honden.
"Wij gaan met de honden langs het puin en na een aanwijzing van een geurspoor dat de honden oppikken komen de bergers in actie", aldus de woordvoerder. Hoe lang het meisje precies onder het puin lag, kon hij niet zeggen. Volgens Omroep Gelderland gaat het om 184 uur, meer dan 7,5 dag.
Meerdere Nederlandse reddingshondenteams kwamen zondagavond aan in de regio en zijn maandag rond het middaguur begonnen met hun zoektocht naar vermisten. "We werken in shifts van zes uur en gaan dag en nacht door", zo zei een woordvoerder van RHWW eerder. (ANP)
-
Zoekhonden van Signi vinden 30 lichamen onder puin in Hatay
De reddingshonden van de stichting Signi die sinds afgelopen weekend in de door aardbevingen zwaar getroffen oostelijke Turkse regio Hatay aan de slag zijn hebben tot nu toe zo'n dertig personen gevonden, zegt een woordvoerster. Deze personen waren allemaal overleden. "Mensen zijn wanhopig, ze horen klopgeluiden of er zijn warmtebeelden, maar de situatie is vaak gevaarlijk en er is niet genoeg bergingsmateriaal", schetst een woordvoerder de zoekacties.
Het team vertrok zaterdag 11 februari naar het rampgebied in Turkije om met vijf honden en vijf medewerkers te zoeken naar overlevenden. Middenin de nacht onderweg naar het rampgebied hield het team al een zoekactie. Op de plekken waar het team geweest is, zijn soms later alsnog mensen onder het puin gevonden, zegt de woordvoerder. "De hoop is er nog steeds dat er mensen levend gevonden worden. Daarom is iedereen zo gretig om door te zoeken."
Het team werkt meestal in korte zoekacties van zo'n tien minuten tot een kwartier per hond. In die tijd is een gebouw meestal wel doorzocht, aldus de woordvoerder. "Je kunt er natuurlijk ook maar beperkt in, omdat het deels is ingestort. We zoeken met twee honden per locatie. De honden wisselen we af, ze krijgen voldoende rust." Het team zoekt "de hele dag, van plek naar plek, van zo vroeg mogelijk, tot het donker wordt". Volgens de woordvoerder is er een groot tekort aan hulp in het gebied.
Het reddingshondenteam blijft tot en met vrijdag in het rampgebied, zaterdag vliegen ze terug.
Meerdere particuliere reddingsteams zijn al dagen actief in het rampgebied dat getroffen werd door verwoestende aardbevingen ruim een week geleden. Zo is de Stichting Reddingshonden RHWW samen met Vlaamse Reddingshondenteams (VRH), Oger SARdogs, Reddingshonden Team Noord-Holland (RHT-NH), Stichting RHGD Reddingshonden en het Veterinair Reddingshonden Team (VRT) met in totaal dertig mensen en achttien honden afgereisd naar Hatay om daar de autoriteiten te helpen met het zoeken naar overlevenden die mogelijk nog onder het puin liggen.
De teams komen in plaats van het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR in Hatay. De reddingswerkers van dit team hebben maandag het basiskamp overgedragen aan Oxfam Novib. In overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken is besloten een deel van de spullen te schenken. (ANP)
ANP - Een zoekhond van Signi. -
Spanningen tussen Turken en Syriërs na aardbevingen opgelopen
De spanningen tussen Turken en Syrische vluchtelingen in Turkije zijn opgelopen na de aardbevingen van vorige week. In sommige getroffen Turkse plaatsen worden Syriërs beschuldigd van het plunderen van winkels en woningen. Daarnaast zeggen meerdere Syriërs dat zij uit Turkse noodopvangcentra zijn gezet.
Een Syrische man heeft in de Turkse plaats Mersin een opvang speciaal voor Syriërs geopend nadat hij te maken had gekregen met racistische opmerkingen. Syrische aardbevingsslachtoffers in Turkije worden soms ook specifiek uitgesloten van hulp die Turkse burgers op sociale media aanbieden. Op Twitter gaan teksten rond, zoals "we willen geen Syriërs", "immigranten moeten worden gedeporteerd" en "niet langer welkom".
Wrok jegens Syrische vluchtelingen in Turkije is niet nieuw. Er wonen bijna 4 miljoen Syriërs die sinds 2011 zijn gevlucht voor de burgeroorlog in hun land. Turkije heeft tientallen miljarden euro's uitgegeven aan de opvang van deze vluchtelingen, terwijl het zelf worstelt met financiële tegenspoed. Sommige Turken zien Syriërs als goedkope arbeidskrachten die banen inpikken. Bij de presidents- en parlementsverkiezingen later dit jaar zullen Syrische vluchtelingen naar verwachting een groot onderwerp zijn. (ANP)
Reuters -
1,2 miljoen mensen in Turkse noodopvang na aardbevingen
Na de zware aardbevingen in Zuidoost-Turkije vorige week zitten 1,2 miljoen mensen in een Turkse noodopvang. Volgens de regering zijn er zo'n 176.000 tenten opgezet om hen onderdak te bieden. De noodhulpdienst AFAD heeft ook duizenden wooncontainers ingezet.
Bijna 400.000 mensen zijn geëvacueerd uit het rampgebied. Duizenden gebouwen in Turkije zijn ingestort bij de bevingen. Na de eerste inspectie bleek bovendien dat de schade aan sommige panden zo groot is dat nog eens 33.000 panden onmiddellijk moeten worden neergehaald.
Er is veel kritiek in Turkije op de manier waarop veel gebouwen in de regio zijn gebouwd. De regels waren niet streng genoeg en zouden ook niet altijd zijn nageleefd, waardoor veel steden niet berekend waren op een aardbeving. (ANP)
-
Turkse Arbeidersvereniging: hulp aan Turkije moet transparant zijn
De hulp die nu massaal naar Turkije gaat, moet transparant zijn en het ingezamelde geld moet zoveel mogelijk terechtkomen bij lokale organisaties. Daarvoor pleit de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB). Volgens de organisatie heerst veel onduidelijkheid over waar de donaties voor de getroffenen van de zware aardbevingen naartoe gaan.
"President Erdogan wil dat het ingezamelde geld naar AFAD, een staatsinstelling, wordt verzonden in plaats van naar civiele organisaties", schrijft HTIB in een oproep aan de Nederlandse overheid. Volgens de vereniging vertrouwen veel mensen er echter niet op dat de donaties goed terechtkomen.
Daarnaast noemt HTIB de hulp via internationale organisaties "niet echt transparant". "De helft van het ingezamelde geld wordt namelijk besteed aan de uitgaven van de instellingen zelf en slechts een klein deel van de hulp wordt gebruikt voor de slachtoffers."
HTIB wil dat er "zo veel mogelijk hulp wordt verleend via lokale organisaties in plaats van overheidsinstellingen in Turkije". Volgens de arbeidersvereniging kunnen die werkzaamheden worden gecontroleerd en zijn de eigen uitgaven van organisaties ter plekke laag, waardoor er meer geld overblijft voor noodhulp. HTIB vraagt daarnaast overheidsinstellingen en internationale organisaties openbaar te maken waar het ingezamelde geld aan wordt besteed. "Als burgers hebben we daar recht op en eisen we inzage in de financiële verantwoording." (ANP)
-
52 vrachtwagens met VN-hulp aangekomen in noordwesten Syrië
De Verenigde Naties zeggen dat 52 vrachtwagens met VN-hulp vanuit Turkije de grens met het noordwesten van Syrië hebben overgestoken. Dat gebeurde vorige week verspreid over vier dagen. De internationale hulp aan het aardbevingsgebied in het door oorlog geteisterde land komt langzaam op gang.
Volgens de VN is er grote behoefte aan onder meer zware machines die puin kunnen verwijderen, medische benodigdheden en onderdak. Door de aardbevingen van een week geleden zijn in Syrië zeker 3500 mensen om het leven gekomen en het dodental zal naar verwachting nog stijgen.
VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths bracht zondag een bezoek aan het Syrisch-Turkse grensgebied, specifiek de Turkse zijde van de enige grensovergang (Bab al-Hawa) die de VN kunnen gebruiken om hulp te verlenen aan gebieden die niet in handen zijn van de regering. In het noordwesten van Syrië staan gebieden onder controle van verschillende rebellengroeperingen. (ANP)
-
Laatste vermiste Nederlander in rampgebied in Turkije gevonden
In het rampgebied in Turkije zijn de lichamen gevonden van de laatste twee mensen die bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag waren opgegeven als vermist. Van hen blijkt één niet over de Nederlandse nationaliteit te beschikken, meldt het ministerie maandag.
Eerder op de dag werd bekend dat een 71-jarige man uit Enschede was omgekomen door de aardbeving in de stad Antakya. Ook zijn vriendin kwam daarbij om het leven. Zij waren opgegeven als vermist bij het ministerie, maar het ministerie kon officieel niet bevestigen dat zij de laatste twee vermisten waren. (ANP)
-
Tussenstand Giro555 voor Turkije en Syrië bijna 25 miljoen euro
De opbrengst op Giro555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië is opgelopen tot bijna 25 miljoen euro, meldt de organisatie maandag. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.
In totaal kwam er 24.731.078 euro binnen voor de slachtoffers in het getroffen gebied. "Er wordt hulp geboden door alle organisaties die daar samen momenteel hard aan het werk zijn. Denk daarbij aan het uitdelen van schoon drinkwater, eten, dekens en warme kleding", zegt Michiel Servaes, actievoorzitter van Giro555. "Maar veel meer is nodig, want de meeste mensen slapen nog buiten en hebben dus snel onderdak, sanitair, zorg en uiteindelijk ook weer perspectief nodig. Hulporganisaties bereiden zich daarom voor op een enorme operatie."
De samenwerkende hulporganisaties openden Giro555 afgelopen dinsdag, nadat gebieden in Turkije en Syrië een dag eerder getroffen werden door zware aardbevingen. Zaterdag werd ook al een tussenstand bekendgemaakt. Toen stond de teller op ruim 16 miljoen euro. Komende woensdag is er een landelijke actiedag voor de slachtoffers, waarbij ook de landelijke en regionale media zijn betrokken. (ANP)
-
Reddingsoperaties in Turkije en Syrië volgens VN bijna ten einde
De Verenigde Naties denken dat de fase waarin reddingswerkzaamheden verricht worden in Turkije en Syrië "op haar einde loopt". De focus zou nu worden verlegd naar noodhulp, zoals het bieden van onderdak, voedsel en psychologische hulp aan slachtoffers en overlevenden.
De VN willen dat de noodhulp niet alleen beperkt blijft tot Turkije en de regeringsgebieden in Syrië. Ook de moeilijk te bereiken regio die onder controle staat van rebellen moet de nodige hulp krijgen. Volgens de VN komt er hulp via regeringsgebied die kant op.
Het is inmiddels een week geleden dat Turkije en Syrië werden getroffen door verwoestende aardbevingen. Volgens plaatselijke media worden er nog steeds sporadisch mensen gered. De krant Milliyet schrijft over een persoon die na 176 uur levend onder het puin gehaald is in de regio Hatay en spreekt van een wonder. De kans dat er nog overlevenden gevonden worden, neemt wel steeds verder af.
Het Nederlandse zoekteam dat in Hatay speurt naar overlevenden, komt weer terug naar Nederland. Ze hebben twaalf mensen gered. Vlak na hun aankomst spraken we hen. 'Als het moet gaan we dag en nacht door'.
-
Meer dan 4300 doden in het noordwesten van Syrië door aardbeving
In het noordwesten van Syrië zijn volgens de VN meer dan 4300 doden gevallen als gevolg van de aardbevingen een week geleden. Er zijn daarnaast zeker 7600 gewonden. De getallen van het VN-Bureau voor Humanitaire Zaken (OCHA) hebben betrekking op het noordwesten van Syrië, dat in handen is van rebellen.
De hulpverlening daar is moeilijk doordat het gebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. Bovendien beschouwt de Syrische regering de levering van hulp via de grens met het rampgebied zonder haar goedkeuring als een schending van haar soevereiniteit. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zei zondag dat de hulp vanuit de door de regering gecontroleerde delen van Syrië nu wordt opgehouden door "goedkeuringsproblemen van een rebellengroep van de harde lijn".
Veel van de rebellen zijn jihadisten die zich in de loop van de in 2011 begonnen burgeroorlog konden terugtrekken in de noordwestelijke provincie Idlib. Dat kon mede dankzij onderhandelingen met het Syrische bewind en andere betrokken partijen, met name Rusland en Turkije. (ANP)
-
VS roepen op tot onmiddellijke humanitaire toegang in Syrië
De Amerikaanse regering roept alle partijen in het door oorlog verscheurde Syrië op om onmiddellijk humanitaire toegang te verlenen tot de mensen in nood. "Alle humanitaire hulp moet via alle grensovergangen kunnen passeren", stelde een woordvoerder van het Witte Huis zondag. "De distributie van hulp moet per direct worden toegestaan naar alle getroffen gebieden."
De Amerikaanse regering riep de Syrische president Bashar al-Assad op om alle mensen in nood toegang tot humanitaire hulp te verlenen, zonder uitzonderingen.
De hulpverlening voor het noordwesten van Syrië, dat zwaar werd getroffen door de aardbevingen van maandag, is moeilijk doordat het gebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. Bovendien beschouwt de Syrische regering van Assad de levering van hulp via haar grens met het rampgebied zonder haar goedkeuring als een schending van haar soevereiniteit. Pas op vrijdag keurde zij voor het eerst hulpleveranties goed.
Een woordvoerder van de Verenigde Naties zei zondag dat de hulp vanuit de door de regering gecontroleerde delen van Syrië nu echter weer wordt opgehouden door "goedkeuringsproblemen" van een rebellengroep van de harde lijn. (ANP)
-
WHO: dodental aardbevingen Turkije en Syrië boven de 35.000
Het totaal aantal dodelijke slachtoffers van de recente aardbevingen in Turkije en Syrië ligt volgens informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op ruim 35.000. Eerder werd zondag op basis van cijfers van Turkse en Syrische autoriteiten nog aangenomen dat tot nog toe ruim 33.000 mensen zijn omgekomen
Volgens de WHO zijn in Syrië beduidend meer mensen omgekomen dan eerder was vastgesteld. Zo vielen in de door rebellen gecontroleerde gebieden in het noordwesten minstens 4500 mensen doden, en ongeveer 1400 in door de regering gecontroleerde regio's.
Volgens de jongste Turkse cijfers gaat het om zeker 29.605 doden in Turkije.
AP - Een Syrisch meisje eet haar eten in een sportschool, waar ze wordt opgevangen na de aardbeving. -
Nederlands reddingsteam heeft werk in aardbevingsgebied afgerond
Het werk van het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR in het Turkse aardbevingsgebied zit erop. Op de laatste dag kon het gespecialiseerde team geen overlevenden meer vinden in het puin rond de stad Hatay. Wel hielp het team nog een bewoner van het gebied aan verwondingen.
"De laatste reddingsgroepen zijn inmiddels terug in het kamp. Helaas zijn er geen nieuwe reddingen te melden", liet het Urban Search And Rescue Team zondag aan het eind van de middag weten. De Nederlanders gaan maandag naar de stad Adana. Van daaruit reizen ze naar een niet bekendgemaakte locatie, zodat ze enige tijd tot rust kunnen komen na het zware werk, zo maakte het team eerder al bekend.
Bij voorbaat had USAR al geen hoge verwachtingen meer van deze laatste dag, maar toch werd een "uiterste poging" gedaan om in buitengebieden overlevenden te vinden.
In de nasleep van de verwoestende aardbeving wisten de Nederlanders twaalf mensen en een hond te redden. Zo haalden de reddingswerkers vrijdag nog een achtjarige jongen levend onder het puin vandaan.
In het team zitten zowel mensen die gespecialiseerd zijn in zoek- en reddingsacties als verpleegkundigen en artsen, hondengeleiders en bouwkundigen. Ze zijn normaal werkzaam bij onder meer politie, Defensie en veiligheidsregio's.
(ANP)
-
Dodental aardbevingen Turkije en Syrië stijgt tot ruim 33.000
Het dodental door de catastrofale aardbevingen in Turkije en Syrië is inmiddels gestegen tot ruim 33.000. Volgens de jongste Turkse cijfers gaat het om zeker 29.605 doden in Turkije. In het Syrische grensgebied met Turkije kwamen minstens 3575 personen om het leven, volgens de laatste telling. (ANP)
-
Nieuwe teams met honden onderweg naar aardbevingsgebied
Meerdere particuliere reddingsteams met honden zijn dit weekend afgereisd naar de gebieden in Turkije die getroffen zijn door de verwoestende aardbeving eerder deze week. Zo is de Stichting Reddingshonden RHWW samen met Vlaamse Reddingshondenteams (VRH), Oger SARdogs, Reddingshonden Team Noord-Holland (RHT-NH), Stichting RHGD Reddingshonden en Veterinair Reddingshonden Team (VRT) met in totaal dertig mensen en achttien honden afgereisd naar Hatay in het oosten van Turkije om daar de autoriteiten te helpen met het zoeken naar overlevenden die mogelijk nog onder het puin liggen.
Bijna een week na het natuurgeweld worden nog altijd, zij het sporadisch, mensen levend onder het puin van ingestorte gebouwen gehaald. "Ondanks dat de kans op het vinden van overlevende personen erg laag is, is het belangrijk dat de mensen die vermist zijn, worden gevonden, zodat hun dierbare(n) afscheid kunnen nemen", stelt de stichting RHWW.
Zaterdag vertrok al een team van de Nederlandse stichting Signi zoekhonden naar Turkije om te helpen, meldt de stichting. Vijf mensen en vijf honden gaan in het rampgebied zoeken naar vermisten. (ANP)
-
Nog steeds overlevenden onder het puin vandaan gehaald in Turkije
Zes dagen na de verwoestende aardbevingen in Turkije begint de tijd te dringen in de zoektocht naar overlevenden. Toch weten reddingswerkers nog steeds overlevenden onder het puin vandaan te halen, onder wie kinderen.
Op een video die wordt gedeeld op Twitter is te zien hoe reddingswerkers in de getroffen provincie Hatay een 10-jarig meisje uit de puinhopen van een gebouw halen. Het meisje, genaamd Cudi, heeft daar 147 uur begraven gelegen. Elders in Hatay hebben reddingswerkers een kleuter weten te redden uit de restanten van een ingestort gebouw. Ook werden in deze provincie een man en zijn vijfjarige dochter levend onder het puin vandaan gehaald.
In de provincie Gaziantep is na 155 uur een 8-jarige jongen gered, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. In de stad Nizip in deze provincie werd eerder al een jong meisje gered uit de puinhopen van ingestorte gebouwen, nadat zij 146 uur onder de puinhopen had gelegen.
In Antakya, de hoofdstad van de provincie Hatay, werd de 35-jarige Mustafa Sarigul na 149 uur onder het puin vandaan gehaald door Turkse en Roemeense reddingsteams. De reddingsoperatie was live te volgen op televisie. Volgens de reddingswerkers verkeert de man in goede gezondheid. Ook werd zondag een 85-jarige vrouw gered volgens Anadolu. (ANP)
REUTERS - Een Griekse reddingswerker in Hatay, Turkije. -
VN erkennen: slachtoffers beving Syrië in de steek gelaten
De Verenigde Naties erkennen tekortkomingen bij de hulp aan de aardbevingsslachtoffers in het noordwesten van Syrië. De mensen daar zijn tot nu toe in de steek gelaten, aldus VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths op Twitter tijdens een bezoek aan het Syrisch-Turkse grensgebied.
Deze mensen hebben het gevoel dat ze zijn opgegeven, aldus Griffiths. "Ze kijken uit naar internationale hulp die niet aankomt." Hij kondigde aan deze fouten zo snel mogelijk recht te zetten.
De hulpverlening voor het noordwesten van Syrië, dat bijzonder zwaar werd getroffen door de aardbevingen van maandag, is moeilijk omdat het gebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. Er is momenteel slechts één grensovergang (Bab al-Hawa) die de Verenigde Naties kunnen gebruiken om hulp te verlenen aan gebieden die niet in handen zijn van de regering. De Syrische regering wil dat de humanitaire hulp volledig via gebieden onder haar controle loopt.
De eerste zending VN-hulpgoederen arriveerde donderdag, pas drie dagen na de aardbevingsramp. Vrijdag volgde een konvooi met veertien vrachtwagens met onder meer tenten. Zaterdag staken nog eens 22 vrachtwagens de Turks-Syrische grens over met goederen van onder meer de wereldgezondheidsorganisatie WHO en het VN-kinderfonds Unicef.
In het weekend deden op sociale media foto's de ronde van activisten die de blauwe vlag van de Verenigde Naties ondersteboven hesen in de zwaar getroffen stad Jindires. De families van de slachtoffers veroordeelden symbolisch de VN voor het gebrek aan hulp, schreef een bekende activist van de Syrische oppositie. (ANP)
-
Twaalf aardbevingsslachtoffers mee op eerste Defensievluchten
Op de eerste twee vluchten van een Nederlands defensievliegtuig zijn in totaal twaalf mensen meegenomen die gewond zijn geraakt door de aardbeving in Turkije. Het ministerie van Defensie meldt dat met hen ook 69 familieleden meevlogen. De gewonden zijn overbracht naar ziekenhuizen in badplaats Antalya en hoofdstad Ankara.
Het C-130 Hercules transportvliegtuig vliegt de komende twee weken nog om slachtoffers uit het rampgebied te halen, aldus een woordvoerder van het ministerie. Aan boord zijn twee artsen en zes verpleegkundigen.
Commandant van het detachement, luitenant-kolonel Maurice Schonk, vindt het een mooi resultaat. "De hulp wordt zeer gewaardeerd door de bevolking."
In de regio wordt gewaarschuwd voor brandstoftekorten maar daar zal het vliegtuig geen last van hebben, zei een defensiewoordvoerder eerder. "Alleen in het rampgebied is een tekort aan brandstof. Reguliere vliegvelden in Turkije hebben geen brandstoftekort."(ANP)
-
Hoekstra: eerst onderzoek naar snel visum aardbevingsslachtoffers
Het kabinet staat niet afwijzend tegenover het versneld uitgeven van visa voor aardbevingsslachtoffers, maar wil eerst verder onderzoeken hoe de maatregel precies zou werken. Buitenlandminister Wopke Hoekstra zegt dat in het programma WNL op Zondag.
Duitsland en België zijn al overgegaan tot snellere visa voor de slachtoffers. Daardoor kunnen Turken en Syriërs in het getroffen gebied tijdelijk naar familie of vrienden in die landen. Minstens anderhalf miljoen mensen in Turkije zijn dakloos geraakt. De meeste van hen zijn opgevangen in tentenkampen, maar niet iedereen heeft een plek.
De minister zegt dat het kabinet "alle zijstraten wil verkennen" wat betreft hulp aan getroffen Turken en Syriërs. Maar eerst wil hij precies weten hoe Duitsland en België hun aanpak hebben geregeld. Wanneer het kabinet een knoop doorhakt, zei hij niet.
Een visum is drie maanden geldig. Volgens Hoekstra is het "een illusie" dat de problemen veroorzaakt door de aardbeving binnen "een paar weken of maanden" opgelost zijn. "Het land zal jaren bezig zijn met de wederopbouw." (ANP)
-
Griekse minister bezoekt aardbevingsgebied Turkije
De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias is in Turkije aangekomen voor een bezoek aan het aardbevingsgebied. Hij is daarmee de eerste Europese minister die Turkije bezoekt na de verwoestende aardbevingen van maandag.
Dendias werd ontvangen door zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. Zij reizen samen per helikopter naar de stad Antakya, waar Griekse reddingswerkers helpen met de zoektocht naar overlevenden.
Griekenland en Turkije zijn eeuwenoude rivalen van elkaar. De twee NAVO-bondgenoten zijn onder meer met elkaar in conflict over enkele Griekse eilanden bij de Griekse kust en aardgasvoorraden in de zeebodem. Toch hebben de buurlanden elkaar ook vaker geholpen bij aardbevingen. Griekenland was maandag een van de eerste Europese landen die hulptroepen naar Turkije stuurde na de aardbeving. (ANP)
-
VN verwachten dat dodental oploopt tot ruim 50.000
Het dodental door de aardbevingen in Turkije en Syrië zal zeker verdubbelen ten opzichte van de huidige 28.000. Dat heeft VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths zaterdag gezegd in een interview met Sky News. "Ik denk dat het moeilijk is om een exacte schatting te maken, omdat we onder het puin moeten komen, maar ik weet zeker dat het zal verdubbelen of meer. We zijn nog niet echt begonnen met het tellen van het aantal doden."
Griffiths arriveerde zaterdag in de zuidelijke Turkse stad Kahramanmaras, het epicentrum van de eerste beving met een kracht van 7.8 die in de vroege ochtenduren van maandag miljoenen levens op zijn kop zette. Tot nu toe zijn er volgens de autoriteiten 24.617 mensen omgekomen in Turkije en 3574 in Syrië.
De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat ten minste 870.000 mensen in Turkije en Syrië dringend warme maaltijden nodig hebben. Alleen al in Syrië zijn mogelijk 5,3 miljoen mensen dakloos geworden. Tienduizenden reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar overlevenden onder het puin. "Binnenkort zullen de zoek- en reddingsploegen plaatsmaken voor de humanitaire organisaties die de komende maanden moeten zorgen voor de buitengewoon hoge aantallen getroffenen", zei Griffiths op Twitter. (ANP)
-
Veel aandacht in kerkdiensten voor slachtoffers Turkije en Syrië
In protestantse en katholieke kerken is deze zondag tijdens de diensten veel aandacht voor de aardbevingen die eerder deze week gebieden in Turkije en Syrië trof, zeggen woordvoerders van de beide kerkgemeenschappen. Eerder al riepen bisschoppen van de katholieke kerk parochies op om dit weekend te bidden en te collecteren "voor de vele slachtoffers van de recente aardbevingen".
De opbrengst van de collecte gaat via de Vastenactie naar caritasorganisaties in Syrië en Turkije "om ter plekke zo effectief mogelijk te worden ingezet". Afgelopen vrijdag om 13.00 uur luidden bij veel parochies en andere christelijke kerken al de kerkklokken toen het vrijdagmiddaggebed begon in moskeeën, bij wijze van "solidariteit over religieuze scheidsmuren heen".
Ook in protestantse kerken is zondag veel aandacht voor de natuurramp en wordt er met name geld ingezameld, aldus een woordvoerster. Hulporganisatie Kerk in Actie steunt lokale kerken in Syrië, die daklozen opvangen en hen voorzien van maaltijden, medicijnen en dekens. Kerk in Actie wijst erop dat een donatie van 30 euro goed is voor een hygiënepakket voor twee personen, 50 euro een dag eten en drinken is voor een getroffen familie en dat 75 euro dekens en matrassen betekent voor dakloze Syriërs.
Ter ondersteuning van de kerkdiensten heeft Kerk in Actie een lied gemaakt en op YouTube geplaatst: Ontferm U Heer: gebed voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. (ANP)
-
Dodental stijgt tot boven de 28.000
Het aantal doden door de aardbevingen in Turkije en Syrië is gestegen tot ruim 28.000. Volgens de Turkse autoriteiten is het dodental in Turkije opgelopen naar 24.617. In Syrië zijn er voorlopig nog geen updates gegeven over het aantal dodelijke slachtoffers en staat de teller nog steeds op 3.574.
In Turkije zijn ook ruim 80.000 gewonden geteld. Zeker 1,5 miljoen mensen gelden als dakloos. Ruim 1,1 miljoen mensen zijn in tentenkampen of in een andere tijdelijke opvang ondergebracht, aldus de Turkse president Erdogan. Anderen vonden elders onderdak, bijvoorbeeld in hotels. Dik 12.000 gebouwen in het Turkse deel van het rampgebied zijn verwoest of zwaar beschadigd.
In totaal zijn meer dan 26 miljoen mensen geraakt door de aardbevingen, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zaterdag gemeld. In het rampgebied zijn ruim 32.000 Turkse hulpverleners actief die worden bijgestaan door ruim 8.000 internationale reddingswerkers, onder wie het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR. (ANP)
-
Zondag laatste zoekdag van Nederlands reddingsteam in Hatay
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR zal zondag in het Turkse Hatay nog een laatste keer zoeken naar overlevenden van de aardbevingen. Dat meldt landelijk commandant Arjen Littooij van USAR. Maandag gaat het team daar weg om later in de week in Nederland aan te komen.
"Zes dagen na de aardbeving komen we in een andere fase. De kans op overleven is zeer gering", meldt Littooij. "Dat betekent dat er andere hulp nodig is. Zondag gaat @USARNL nog één dag in en buiten Hatay zoeken. Daarna zit ons werk er na zeer intensieve dagen op. We dragen het over aan andere teams."
Volgens USAR komen nog steeds nieuw teams aan in Turkije, waardoor de werkzaamheden "met een gerust hart" kunnen worden overgedragen. Het team meldt dat de reddingswerkers na zes dagen zoeken steeds meer fysiek en mentaal vermoeid raken. "Gelukkig zijn er nieuwe, verse krachten in het gebied aanwezig. Meerdere reddingsteams zijn net aangekomen en kunnen de zoektocht naar overlevenden voortzetten. Daarom is besloten om zondag de laatste zoektocht in te zetten en het kamp af te breken."
De reddingswerkers reizen maandag eerst vanaf het basiskamp naar het militair vliegveld in Adana. Vanaf daar vliegen ze naar een onbekende locatie om te herstellen van "deze emotionele achtbaan en de vele dagen bijna onafgebroken zoek- en reddingsacties met weinig rustmomenten". Donderdag landt het team op Vliegbasis Eindhoven.
Sinds ze in Turkije zijn, hebben de Nederlanders twaalf mensen en een hond gered. Vrijdag wist het team nog een 8-jarige jongen levend onder het puin vandaan te halen, 106 uur na de aardbevingen. (ANP)
-
PvdA wil versneld visum voor aardbevingsslachtoffers
De PvdA wil dat Turkse en Syrische slachtoffers van de aardbevingen afgelopen week sneller een visum kunnen krijgen, zodat zij tijdelijk terechtkunnen bij familie in Nederland. De partij vraagt of staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) hierin België en Duitsland wil volgen.
PvdA-Kamerlid Kati Piri wijst erop dat veel Nederlanders familie hebben in de zwaar getroffen gebieden. Zij wil samen met partijgenoten Attje Kuiken en Songül Mutluer van de staatssecretaris weten welk contact hij met andere landen heeft om het visumbeleid te coördineren en of andere landen ook al stappen zetten.
In Turkije zijn ruim 1,5 miljoen mensen dakloos geraakt door de zware aardbevingen. Van hen zijn ongeveer 1,1 miljoen mensen opgevangen in tentenkampen of in andere tijdelijke opvang, aldus de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. (ANP)
-
Duitsland geeft visum aan slachtoffers aardbevingen
De Duitse overheid gaat slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië visa verstrekken zodat zij maximaal drie maanden bij familie in Duitsland kunnen blijven. Tal van Turks-Duitse organisaties willen dat Turkse Duitsers familieleden uit de getroffen gebieden zo spoedig mogelijk kunnen opnemen.
De betrokken Duitse ministeries zeggen te hebben gezocht naar een onbureaucratische oplossing, omdat veel slachtoffers ook hun paspoorten kwijt zijn en het erg moeilijk is om bij een Duits consulaat te komen. Het bureau voor visumaanvragen voor Duitsland in Gaziantep is bovendien door de aardbeving getroffen. De Duitse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus is al geruime tijd gesloten.
In Duitsland leven ongeveer 2,9 miljoen mensen van Turkse oorsprong. Ruim de helft heeft de Turkse nationaliteit. De Syrische gemeenschap telt ongeveer 924.000 mensen. (ANP)
-
Arrestaties in Turkije om instorten gebouwen na aardbevingen
De Turkse politie arresteert steeds meer aannemers en andere betrokkenen in verband met het instorten van gebouwen door de aardbevingen maandag. Twaalf mensen zijn aangehouden voor in elkaar gezakte constructies in de provincies Gaziantep en Sanliurfa, melden Turkse media.
Door de krachtige bevingen stortten duizenden gebouwen in, wat tot woede heeft geleid over de slechte kwaliteit van de bouwwerken. Justitie in Adana vaardigde een aanhoudingsbevel uit tegen 62 personen in verband met bezweken huizen. In de provincie Diyarbakir gaat het om ruim dertig mensen.
Het Turkse ministerie van Justitie gaf aanklagers opdracht speciale onderzoeksbureaus voor misdrijven in verband met de aardbevingen op te richten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verwijderen van betonpilaren in gebouwen om meer ruimte te scheppen. Door deze ingreep kan een constructie dusdanig verzwakken dat een beving tot instorting leidt.
Vrijdag hield de Turkse politie een aannemer aan van een omgevallen complex luxe hoogbouwflats in Hatay. Hij werd gearresteerd op de luchthaven van Istanbul toen hij naar verluidt het land wilde ontvluchten. (ANP)
-
Toenemende agressie in Turkije
De Turkse overheid onderneemt actie tegen degenen die betrokken zijn bij plunderingen en andere misdaden in de regio die is getroffen door de verwoestende aardbevingen maandag. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een bezoek aan het rampgebied.
"We hebben de noodtoestand uitgeroepen" zei hij tijdens zijn bezoek. "Dat betekent dat mensen die vanaf nu betrokken zijn bij plunderingen of ontvoeringen moeten weten dat de staat hen stevig zal aanpakken".
Er komen meldingen uit het rampgebied over confrontaties tussen gewapende plunderaars en de politie. Oostenrijkse en Duitse hulptroepen besloten zaterdag de reddingsoperaties op te schorten nadat de veiligheid van de reddingswerkers in het geding kwam. Zij wijzen op toenemende agressie in Turkije.
Tijdens een bezoek aan het aardbevingsgebied zei Erdogan dat honderdduizenden gebouwen in Zuid-Turkije onbewoonbaar zijn, en dat de autoriteiten binnen enkele weken willen beginnen met de wederopbouw van de getroffen steden. Verder kondigde Erdogan aan dat universiteiten vanwege de aardbevingen volledig zullen overgaan op afstandsonderwijs.
Het dodental is in Turkije inmiddels gestegen naar 21.043. "Het is drie keer groter en drie keer zo destructief als de aardbeving van 1999, de grootste ramp in de herinnering van ons land", zo sprak Erdogan.
(ANP)
-
Tussenstand Giro555 voor Turkije en Syrië ruim 16 miljoen euro
De voorlopige tussenstand van de opbrengst van Giro555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië is ruim 16 miljoen euro, meldt de organisatie zaterdag. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp, zoals onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.
Algemeen directeur van Oxfam Novib en actievoorzitter van Giro555, Michiel Servaes, noemt de betrokkenheid van Nederlanders "hartverwarmend". Servaes is momenteel in Turkije om te zien hoe de hulpverlening verloopt en waaraan behoefte is. Verschillende organisaties achter Giro555 zijn actief in de zwaar getroffen miljoenenstad Gaziantep en de regio Hatay. Volgens Servaes helpen de Turkse autoriteiten en de Rode Halve Maan, het Turkse Rode Kruis, goed bij het brengen van hulpgoederen naar getroffen dorpen in het gebied.
Samenwerkende hulporganisaties openden Giro555 afgelopen dinsdag, nadat gebieden in Turkije en Syrië maandagochtend vroeg getroffen waren door de aardbevingen. Om de hulpactie onder de aandacht te brengen staat zaterdag een bus van Giro555 bij het Beatrixtheater in Utrecht. Komende woensdag is een landelijke actiedag voor de slachtoffers, waarbij ook de landelijke en regionale media zijn betrokken.
Afgelopen donderdag werd ook al een tussenstand bekendgemaakt door Giro555. Toen stond de teller op ruim 9 miljoen euro.
De beving in het zuidoosten van Turkije had een kracht van 7.8. Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. Later vond nog een aardbeving plaats. Het dodental liep zaterdag op tot boven de 24.000. (ANP)
-
VN: zo snel mogelijk meer hulp naar rebellengebied Syrië
De Verenigde Naties proberen "zo snel mogelijk" meer hulp te sturen naar de door rebellen bezette gebieden in Syrië, zegt VN-woordvoerder Stéphane Dujarric in een interview met BBC Radio. De mededeling komt nadat Syrische staatsmedia op vrijdag hadden gemeld dat de Syrische regering instemde met humanitaire hulp in het rebellengebied, na de verwoestende aardbevingen van maandag.
Dujarric zegt dat de VN "met alle partijen samenwerken om de hulp erdoor te krijgen" en benadrukt dat het tijd is om "alle politiek aan de kant te zetten". De woordvoerder voegt eraan toe dat de VN de Syrische bevolking steunen, "of ze nu in rebellengebied wonen, of in door de overheid gecontroleerd gebied". De hulpverlening in Syrië komt moeizaam op gang.
In een reactie op de kritiek van hulporganisatie de Witte Helmen, dat de VN zwaar tekortschieten met hun hulp na de aardbeving, zegt Dujarric de frustratie te begrijpen. "Als ik middenin de verwoestingen zou staan en mijn gemeenschap zou zijn getroffen, zou ik ongelukkig en kritisch zijn, want hulp komt nooit snel genoeg." (ANP)
-
Nederlands reddingsteam: Kans nog iemand te vinden extreem klein
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR gaat zaterdag in Turkije opnieuw op zoek naar overlevenden van de aardbevingen. Maar "de kans dat we nog iemand vinden, die is extreem klein te noemen", zegt teamlid Jop Heinen op de zesde dag sinds de aardbevingen plaatshadden in Turkije en Syrië.
Vrijdag wist het team een jongen van 8 jaar oud levend onder het puin vandaan te halen, 106 uur na de aardbevingen. Heinen zegt dat minuten later een andere reddingsgroep juist een overleden kindje had aangetroffen. "Dat maakt dat we heen en weer geslingerd worden qua gevoelens en ervaringen die we hier als team beleven in het verlenen van hulp aan al die getroffen mensen."
Het reddingsteam is actief in Hatay. In de nacht van vrijdag op zaterdag is daar het opnieuw koud geweest met een temperatuur in de ochtend van onder het vriespunt, aldus Heinen. "We gaan toch nogmaals een uiterste poging doen. Straks gaan er alvast twee reddingsgroepen in het gebied aan de slag", laat hij weten. "We hopen toch net die minimale kans om nog iemand te treffen aan te kunnen grijpen en iets te kunnen betekenen voor die zwaar getroffen bevolking."
In de afgelopen dagen heeft het Nederlandse reddingsteam elf mensen gered. USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar Turkije en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden met ze mee.
Het aantal doden in Turkije en Syrië na de zware aardbevingen van maandag steeg zaterdag naar ruim 24.000.
ANP - Leden van het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR komen aan bij vliegbasis Eindhoven voor het vertrek naar Turkije. -
Meer dan 24.000 doden in Syrië en Turkije na aardbevingen
Het dodental van de aardbevingen van maandag in het zuidoosten van Turkije is gestegen tot boven de 24.000. Turkije meldt zaterdagochtend 20.665 doden, ruim 450 meer dan het aantal dat vrijdag was vastgesteld. In Syrië waren vrijdag volgens plaatselijke media 3384 doden gemeld.
Volgens de Turkse rampendienst AFAD zijn er 93.000 mensen uit het rampgebied geëvacueerd. Zo'n 166.000 reddingswerkers bieden daar noodhulp aan slachtoffers. Sinds de twee zware aardbevingen maandagochtend vroeg zijn er volgens AFAD bijna 1900 naschokken geteld. (ANP)
-
Zwangere vrouw na 115 uur gered
In Turkije zijn de afgelopen 24 uur nog 67 mensen levend onder het puin vandaan gehaald, zei de Turkse vicepresident Fuat Oktay vrijdagavond.
In Kahramanmaras werd een 46-jarige man door de reddingsdiensten onder het puin van een zeven verdiepingen tellend gebouw gevonden, 112 uur na de beving. In de provincie Gaziantep werd een zwangere vrouw gered na 115 uur. In dezelfde provincie werd ook een 9-jarig meisje na 108 uur levend uit het puin gehaald, al konden haar ouders en zus niet meer gered worden. (Belga)
-
BuZa: aanmeldlijst voor evacuatie uit rampgebied beschikbaar
Nederlanders die geëvacueerd willen worden uit het rampgebied rond de aardbevingen in Turkije en Syrië, kunnen terecht bij de Turkse rampenbestrijdingsorganisatie AFAD. Die organisatie heeft een lijst gepubliceerd van plaatsen waar zij zich voor evacuatie kunnen aanmelden, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.
"Vanuit deze plekken wordt u vervoerd naar veilige opvangplekken. Neem verder contact op met uw reisverzekering of lokale hulpverleners", zo meldt het ministerie. Als mensen met eigen vervoer het rampgebied willen verlaten, kunnen zij zich melden bij de Turkse politiedienst. "Zij kunnen u doorverwijzen naar beschikbare opvangplekken in Turkije buiten het rampgebied. Volg de instructies en het nieuws van de Turkse autoriteiten."
De AFAD heeft ook een speciale database beschikbaar voor familieleden die op zoek zijn naar informatie over personen die zijn omgekomen door de aardbevingen in Turkije en Syrië. (ANP)
-
Zes familieleden na 102 uur levend onder puin vandaan in Turkije
Reddingswerkers hebben in de Turkse provincie Hatay zes leden van dezelfde familie gered, na 102 uur. De familie was bedolven onder het puin van een ingestort gebouw van vijf verdiepingen, meldt staatspersbureau Anadolu.
De ouders zijn samen met hun vier kinderen, tussen de 15 en 24 jaar oud, naar het ziekenhuis gebracht. Ook een paar buren van de familie zijn gered, na 107 uur onder het puin.
De tijd begint te dringen in het door zware aardbevingen getroffen Turkije en Syrië. De kans dat iemand levend wordt teruggevonden, neemt na 72 uur flink af. (ANP)
-
Syrisch regime laat aardbevingshulp toe in rebellengebieden
De Syrische regering heeft humanitaire hulp aan aardbevingsslachtoffers in rebellengebied goedgekeurd. Het Rode Kruis, de Syrische Rode Halve Maan en de Verenigde Naties krijgen het toezicht bij het verlenen van bijstand achter de frontlinies, melden Syrische staatsmedia, verwijzend naar gebieden die door de inmiddels twaalf jaar durende burgeroorlog niet in handen zijn van het regime in Damascus.
De regering riep de regio's die het zwaarst zijn getroffen door de dodelijke aardbevingen van maandag, zoals Aleppo, uit tot rampgebied. Verder wordt er een fonds opgezet voor de heropbouw. (ANP)
-
Nederlands reddingsteam redt na 106 uur jongen (8) in rampgebied
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR heeft 106 uur na de aardbeving een jongen van 8 jaar oud levend onder het puin vandaan gehaald in Turkije. Het jongetje met de naam Ibrahim was aanspreekbaar en is meegenomen door een ambulance, meldt USAR.
"Geef nooit op", schrijft landelijk commandant USAR Arjen Littooij op Twitter. Hij spreekt van 'geweldig nieuws'. "Nog steeds zetten we alles op alles om ieder leven te redden." Ook reddingsteams uit Turkije en andere landen hebben vrijdag nog mensen levend onder het puin vandaan gehaald.
Het Nederlandse team ging vrijdagmorgen weer vroeg op pad om overlevenden op te sporen in het Turkse rampgebied. De kans om nu nog levenden te vinden, wordt steeds kleiner. De afgelopen dagen redde het team al elf mensen.
Het aantal doden in Turkije en Syrië na de zware aardbevingen van maandag steeg vrijdag naar bijna 23.000. (ANP)
-
Dood van drie vermisten in Turkije bij BuZa gemeld, nog twee Nederlanders niet gevonden
Van zes personen die als vermist waren opgegeven na de aardbevingen in Turkije, is van drie de dood gemeld door familie, meldt het ministerie van buitenlandse zaken. Het aantal vermisten is op twee gekomen. Een andere vermiste persoon is door familie levend gevonden, maar nog niet bevrijd vanonder het puin.
Het ministerie kan het overlijden van de drie Nederlanders pas officieel bevestigen, zodra het daarover bericht heeft gekregen van de lokale autoriteiten. Deze bevestiging is er nog niet, aldus het ministerie.
Eerder werden al twee Nederlanders die op de lijst van vermisten stonden levend teruggevonden. (ANP)
-
Donaties gemeenten na bevingen stijgen tot ruim 5 miljoen euro
Het bedrag dat Nederlandse gemeenten geven aan noodhulp na de aardbevingen in Turkije en Syrië is vrijdag opgelopen tot meer dan 5 miljoen euro. De meeste gemeenten maken het geld over op Giro 555.
Meer dan veertig gemeenten hebben tot op heden toegezegd dat ze per inwoner 1 euro doneren.
Onder de gevende gemeenten zijn Amsterdam (905.000 euro), Rotterdam (664.000 euro) en Utrecht (362.000 euro). Daar zijn vrijdag grote steden als Eindhoven (244.000 euro) en Tilburg (227.874 euro) bij gekomen. Ook steden als Apeldoorn, Arnhem, Enschede, Amersfoort, Zwolle, Alphen aan den Rijn, Dordrecht, Venlo en Deventer geven 100.000 euro of meer.
Den Haag, de derde stad van het land, sluit zich niet aan bij het initiatief. "Dat was een lastig besluit, maar we kunnen als college het geld dat we hebben maar één keer besteden. Dat geld is niet van ons, maar van de inwoners van Den Haag", aldus de gemeente. (ANP)
-
BuZa: Turkse database van tijdens aardbevingen omgekomen personen beschikbaar
Familieleden die op zoek zijn naar informatie over personen die zijn omgekomen door de aardbevingen in Turkije en Syrië kunnen daarvoor terecht bij een speciale database van de Turkse rampenbestrijdingsdienst AFAD. Dat meldt het ministerie van buitenlandse zaken.
Ouders en kinderen kunnen via het digitale gezondheidsportaal van de Turkse overheid controleren of een gezinslid voorkomt in de database van AFAD. Buitenlandse Zaken heeft in het liveblog over de aardbevingen een URL geplaatst die doorverwijst naar het portaal.
Alleen ouders en kinderen van een vermist persoon kunnen informatie inwinnen op basis van hun nationale identificatienummer, schrijft het ministerie. Broers, zussen en andere familieleden hebben geen toegang tot het portaal.
Ook het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR raadt mensen aan contact te leggen met AFAD als het gaat om vermiste familieleden of vrienden. Het team zegt via diverse kanalen overspoeld te worden met wanhopige berichten over mogelijke locaties van slachtoffers. "Wij snappen de grote zorgen en dat alles op alles wordt gezet om vermiste familie en vrienden onder de aandacht te brengen", zegt USAR. "Helaas kunnen wij niet elk bericht nagaan en reageren daarom niet op deze verzoeken."
USAR legt uit dat het bepalen van zoekacties het werk is van lokale autoriteiten, samen met de reddingsteams. Het zoekgebied wordt verdeeld in sectoren. Elke sector krijgt een team toegewezen. Dit gebied wordt "uitgebreid verkend en uitgekamd", voordat een team verdergaat naar een nieuwe sector, aldus het Nederlandse reddingsteam. (ANP)
-
Honderden mensen bij vrijdaggebed Turkse moskee in Rotterdam
Honderden mensen hebben in de Turkse Mevlana Moskee in Rotterdam-West het vrijdaggebed bijgewoond. Er was maar net genoeg ruimte voor alle aanwezigen. Imam Ismail Mercimek stond stil bij de duizenden slachtoffers van de aardbevingen in het grensgebied van Turkije en Syrië.
De preek stond in het teken van solidariteit, net als bij de ongeveer 150 andere moskeeën die zijn aangesloten bij de Islamitische Stichting Nederland.
Er was een normaal gebed en een begrafenisgebed. Dat is speciaal voor de mensen die zijn overleden. Eerder liet Mercimek al weten dat het leed groot is. Hij wees niet alleen op de duizenden mensen die zijn omgekomen, maar ook op de vele mensen die gewond zijn geraakt. Binnen de gemeenschap van de Mevlana Moskee hebben meerdere mensen familie in het rampgebied en zijn ook mensen familieleden kwijtgeraakt.
Veel mensen van de Mevlana Moskee en uit de omgeving kwamen de afgelopen dagen spullen bij de moskee brengen. Die worden met vrachtwagens naar Turkije vervoerd. Daarnaast is via de Islamitische Stichting Nederland ook veel geld ingezameld voor de slachtoffers. (ANP)
ANP - Op het plein voor de Mevlana Moskee liggen ingeleverde goederen klaar om naar Turkije gebracht te worden. -
Erdogan geeft toe: reactie op aardbevingen niet snel genoeg
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat de reactie van de autoriteiten op de aardbevingen in het land niet zo snel is als de regering zou willen. Hij gaf dat vrijdag voor het eerst toe tijdens een bezoek aan de zwaar getroffen stad Adiyaman.
Critici vinden dat in de eerste dagen na de bevingen niet genoeg reddingswerkers zijn ingezet en er ook niet voldoende humanitaire hulp is geleverd. De president herhaalde in Adiyaman dat er 'tekortkomingen' zijn in de reactie van zijn regering, maar ging nu met zijn kritiek op de snelheid een stap verder.
Erdogan beloofde tijdens het bezoek, dat onder meer bestond uit ontmoetingen met overlevenden, dat de regering een jaar lang de huur zal betalen van ontheemden die niet in tenten willen blijven. Daarnaast kunnen getroffen families bij hun verplaatsingen rekenen op hulp van de overheid, aldus de president.
Hij sprak ook van overvallen op markten en aanvallen op ondernemingen. Daar voegde hij aan toe dat de noodtoestand die voor drie maanden is afgekondigd, de staat zal helpen om de daders de nodige straffen op te leggen. (ANP)
-
Hond Pamuk drie dagen na aardbeving gered
Reddingswerkers in Turkije en Syrië halen ook huisdieren onder het puin vandaan na de verwoestende aardbevingen. Zo werd de hond Pamuk, Turks voor katoen, drie dagen na de aardbevingen bevrijd in de Turkse stad Iskenderun.
AFP -
Wereldvoedselprogramma ziet dat voorraden in Syrië opraken
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties vreest dat de voorraden in Syrië snel opraken na de verwoestende aardbevingen. Het geeft aan dat er veel meer hulp moet komen om inwoners van het getroffen gebied van eten te voorzien.
Het VN-voedselprogramma is al jaren actief in Noordwest-Syrië om humanitaire hulp te verlenen. Door de burgeroorlog leefde naar schatting al ongeveer de helft van de bevolking in die regio, die onder controle staat van de rebellen, in voedselonzekerheid. De regiodirecteur van de organisatie zegt dat nu zo'n 90 procent van de bevolking in dat gebied afhankelijk is van voedselhulp. De VN-hulp heeft de mensen inmiddels kunnen bereiken, maar er is dringend behoefte aan meer bevoorrading.
Grensovergang weer open
Donderdag ging de belangrijke grensovergang tussen Turkije en Syrië bij Bab al-Hawa weer open. Die was jarenlang als enige grenspost goedgekeurd door de VN, maar was een aantal dagen onbereikbaar door aardbevingsschade. De eerste vrachtwagens met hulp komen nu weer binnen via die weg, maar volgens het Wereldvoedselprogramma is het noodzakelijk om meer grensovergangen te openen.Vrijdag zijn volgens de Internationale Organisatie voor Migratie weer veertien vrachtwagens uit Turkije gearriveerd in Syrië. Ze brachten onder meer elektrische verwarmingen, dekens en tenten om de overlevenden te helpen.
Lees ook: Zowel Turkije als Syrië zijn beide hard geraakt door de aardbevingen, met tienduizenden doden als gevolg. Waarom lijkt het alsof de hulp niet eerlijk is verdeeld?
-
Na 100 uur nog aardbevingsslachtoffers gered in Turkije
In Turkije zijn vrijdag meerdere aardbevingsslachtoffers gered nadat die waren bedolven onder het puin van ingestorte gebouwen. Zij hebben langer dan 100 uur vastgezeten. De kans dat slachtoffers levend worden gevonden, neemt na 72 uur flink af.
Zo is in de provincie Gaziantep een 66-jarige man 103 uur na de eerste aardbeving in veiligheid gebracht. Het Turkse persbureau Anadolu meldt dat reddingswerkers er 10 uur over hebben gedaan om hem van onder het puin vandaan te halen. Ook elders in Turkije zijn mensen na ruim 100 uur gered, onder wie een 3,5 jaar oud meisje in de provincie Hatay. (ANP)
-
Syrische overheid publiceert foto's van Assad in een ziekenhuis
De Syrische president Bashar al-Assad heeft samen met zijn vrouw een ziekenhuis bezocht. Volgens de Syrische overheid gaat het om een ziekenhuis in Aleppo met slachtoffers van de aardbeving.
Op foto's is te zien hoe het echtpaar Assad met slachtoffers en hun familieleden praat. Het zou het eerste bezoek zijn van de president aan het getroffen gebied. In Syrië zijn volgens de meest recente tellingen 3377 mensen omgekomen. Ook zijn er vele duizenden gewonden.
AFP - De vrouw van president Assad bezoekt een kind in een ziekenhuisbed. Reuters - President Assad in het ziekenhuis. AFP -
PKK schort 'operaties' op na aardbevingen Turkije
De verboden Turkse arbeiderspartij PKK schort voorlopig zijn 'operaties' in Turkije op vanwege de verwoestende aardbevingen in het land, aldus een leider van de Koerdische militante beweging. Dat meldt persbureau ANF, waarmee de PKK nauwe banden onderhoudt.
"We hebben besloten om geen operatie uit te voeren zolang de Turkse staat niet aanvalt", zo heeft leider Cemil Bayik verklaard. Hij wijst op de grote ramp die de aardbevingen hebben veroorzaakt. "Duizenden van onze mensen liggen onder het puin."
De strijd van de PKK voor een onafhankelijk Koerdistan en meer rechten voor Koerden begon in 1984 en heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost. De PKK wordt door onder meer Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie gezien als terroristische organisatie.
De Turkse regering gaf de PKK eind vorig jaar de schuld van een aanslag in Istanbul. Bij een explosie in een drukke winkelstraat vielen zes doden en meer dan tachtig gewonden. De PKK ontkende hierbij betrokken te zijn geweest. In een reactie op de aanslag begon Ankara in het noorden van Syrië een nieuw offensief tegen de PKK. (ANP)
-
Turkse overlevende na 101 uur onder puin vandaan gehaald
In Turkije is een aardbevingsslachtoffer na 101 uur levend onder het puin vandaan gehaald, meldt het Turkse persbureau Anadolu. Het gaat om een 30-jarige man in de provincie Hatay.
In Hatay is volgens Turkse media ook een familie van vijf personen gered. Een 1,5 jaar oud meisje, haar ouders, haar broer en haar oom zaten 96 uur vast onder het puin van een ingestort gebouw. De tijd begint te dringen. De kans dat iemand levend wordt teruggevonden, neemt na 72 uur flink af. (ANP)
-
Nederlands transportvliegtuig vertrokken om gewonden in Turkije te verplaatsen
Een C-130 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht is vanaf vliegbasis Eindhoven met twee medische teams naar Turkije vertrokken, meldt Defensie. Op verzoek van de Turkse autoriteiten gaat het toestel gewonden uit het rampgebied naar elders in Turkije vervoeren.
Aan boord zijn twee medische teams met in totaal twee artsen en zes verpleegkundigen. Met de 'vliegende ambulance' kunnen per vlucht maximaal zeventig mensen worden vervoerd. Aan boord zijn de nodige medische faciliteiten om gewonden te helpen. Zaterdag gaat het team aan de slag.
Zware aardbevingen troffen het zuidoosten van Turkije en Syrië in de nacht en ochtend op maandag. Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. In beide landen zijn al meer dan 20.000 doden gemeld en raakten tienduizenden mensen gewond. (ANP)
-
Dodental aardbeving Turkije en Syrië 21.000 voorbij
Het aantal doden in Turkije en Syrië na de zware aardbevingen van maandag is gestegen tot meer dan 21.000. In Turkije zijn volgens de meest recente cijfers van de autoriteiten zeker 17.674 mensen omgekomen. Syrië heeft tot dusver 3377 dodelijke slachtoffers geteld.
Ook zijn er tienduizenden gewonden. In Turkije zijn volgens de regering 6479 hulpverleners uit 56 landen aan het werk. Binnen 24 uur zouden bijkomende reddingswerkers arriveren uit nog 19 andere landen. Volgens de Turkse staatszender TRT zijn al 8000 mensen onder het puin vandaan gehaald. (ANP)
-
Vrijdaggebed moskeeën in teken van slachtoffers
In zo'n 148 moskeeën die zijn aangesloten bij de Islamitische Stichting Nederland (ISN) zal de vrijdagpreek in het teken staan van solidariteit met de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Ook wordt er een begrafenisgebed gehouden voor de overledenen.
Daarnaast wordt er in de moskeeën op vrijdag opgeroepen om geld te doneren. De ISN begon op 6 februari, de dag van de aardbevingen, een inzamelingsactie. Op donderdagmiddag was al 2,8 miljoen euro opgehaald.
Ook luiden katholieke kerken door heel Nederland als teken van solidariteit de klokken om 13.00 uur, dan begint het vrijdagmiddaggebed in moskeeën. (ANP)
-
Koning Willem-Alexander: 'Aardbevingen verschrikkelijk drama'
Koning Willem-Alexander heeft tijdens het afsluitende gesprek met de pers na afloop van de Caraïbenreis van het koningspaar en prinses Amalia nogmaals stilgestaan bij de aardbevingen in Turkije en Syrië. Hij noemde het een "verschrikkelijk drama".
"Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, nabestaanden, gewonden en ook bij de families van de Syriërs en Turken in Nederland die mensen missen en ook zeker in grote onzekerheid zitten", stelde de koning. Hij had daarbij ook een woord van dank voor alle hulpverleners en noemde daarbij in het bijzonder het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR "dat daar dag en nacht probeert mensen onder het puin vandaan te halen".
Eerder deze week liet het koningspaar ook al via sociale media weten zwaar geraakt te zijn door het natuurgeweld.
Willem-Alexander legde de link met orkaan Irma, die in het najaar van 2017 voor grote schade zorgde op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Volgens de koning is "nog lang niet alles opgeruimd" maar zijn de inwoners na Irma "vol energie aan de wederopbouw begonnen. Dan zie je ook waar mensen toe in staat zijn: als alles tegen de vlakte is, kunnen ze toch weer opstaan."
De koning vond dat extra bijzonder omdat de eilanden daarna ook nog geraakt werden door de coronacrisis. "Wat wij deze reis gemerkt hebben is dat alle eilanden dankbaar zijn dat ze lid zijn van het koninkrijk. Samen hebben we de coronacrisis aangepakt. Op het gebied van gezondheidszorg, medicijnen en economische steun zijn ze er doorheen gekomen en terug op het oude niveau. Dat is een dankbaarheid die we overal gevoeld hebben." (ANP)
ANP - Koning Willem-Alexander, prinses Amalia en koningin Máxima tijdens het persgesprek na hun reis naar de Antillen. -
VS geven 80 miljoen euro voor hulp aan slachtoffers
De Verenigde Staten hebben bijna 80 miljoen euro vrijgemaakt voor hulp aan de slachtoffers van de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië. Het geld wordt aan partners in het rampgebied overgemaakt om dringende noodhulp te bieden aan miljoenen mensen, meldt het Amerikaanse agentschap USAID.
De regering in Washington had eerder al duidelijk gemaakt dat ze de Syrische bevolking wil steunen, maar dat ze elke link weigert met het regime van president Bashar al-Assad. (ANP)
-
Dodental in Turkije en Syrië stijgt tot meer dan 16.000
Het aantal doden in Turkije en Syrië door de zware aardbevingen van maandag is gestegen tot meer dan 16.000. In Turkije hebben zeker 12.873 mensen de ramp niet overleefd en in Syrië kwamen ten minste 3162 mensen om, volgens tellingen van autoriteiten en hulpverleners.
Omdat de zwaarste aardbeving inmiddels meer dan 72 uur geleden plaatsvond en het koud is in het getroffen gebied, wordt de kans steeds kleiner dat er nog overlevenden onder het puin vandaan worden gehaald. Reddingswerkers zijn nog druk bezig met de zoekacties. Internationale hulpverleners zijn naar het rampgebied getrokken om de vele tienduizenden gewonden te verzorgen. (ANP)
-
Wereldbank stelt 1,8 miljard beschikbaar voor rampgebied Turkije
De Wereldbank stelt bijna 1,8 miljard dollar (1,7 miljard euro) beschikbaar voor hulpverlening en wederopbouwactiviteiten in het aardbevingsgebied in Turkije. ’s Werelds grootste financier voor ontwikkelingssamenwerking is ook begonnen aan een eerste raming van de schade die de bevingen hebben veroorzaakt, om zo te bepalen waar als eerst geld naartoe moet.
Via twee bestaande projecten in Turkije stelt de Wereldbank direct 780 miljoen dollar beschikbaar voor noodhulp. Daarnaast treft de instelling uit Washington voorbereidingen om voor nog eens 1 miljard dollar financiële hulp te verlenen aan inwoners van het getroffen gebied in het zuiden van Turkije. Het geld gaat ook naar de wederopbouw van bijvoorbeeld wegen en andere infrastructuur. (ANP)
-
Twee vermiste Nederlanders levend gevonden, nog vijf vermist
Twee van de zeven Nederlanders die na de aardbevingen in Turkije en Syrië bij het ministerie van buitenlandse zaken als vermist waren opgegeven, zijn donderdag levend teruggevonden. De families hebben dit laten weten aan het ministerie. Nog vijf Nederlanders staan bij het ministerie als vermist opgegeven.
Het ministerie zegt eerdere berichten over drie omgekomen Nederlanders niet te kunnen bevestigen. “Het ministerie heeft hierover geen informatie ontvangen.”
Eerder waren acht Nederlanders als vermist opgegeven, maar woensdag werd bekend dat een van hen weer contact had met zijn familie. (ANP)
Lees ook: Deventer rouwt om Furkan Kazci: ‘De Turkse gemeenschap hier is hecht. We zijn allemaal in shock’
-
Tot nu toe meer dan 20.000 aardbevingsslachtoffers geteld
Het aantal doden in Turkije en Syrië na de zware aardbevingen van maandag is gestegen tot meer dan 20.000. In Turkije zijn volgens jongste tellingen van de autoriteiten en hulpverleners zeker 17.134 mensen omgekomen. In Syrië staat het dodental op 3317. (ANP)
-
Vrachtwagens met hulpgoederen aangekomen in Syrië
Een konvooi met hulpgoederen van de Verenigde Naties is aangekomen in het noordwesten van Syrië. Zes vrachtwagens zijn de grensovergang bij Bab al-Hawa overgestoken.
Volgens de Witte Helmen, een hulporganisatie die actief is in het door rebellen bezette gebied, gaat het om reguliere VN-hulp die in de eerste dagen na de aardbeving stil kwam te liggen en nu weer op gang komt. Het konvooi zou geen spullen hebben meegebracht die van pas komen bij het zoeken naar overlevenden van de ramp. (ANP)
AFP - Het betreffende VN-konvooi. -
Nederlandse kerkklokken luiden vrijdag mee met oproep tot islamitisch gebed
De islamitische oproep tot gebed die op vrijdagmiddag in moskeeën klinkt, krijgt deze week gezelschap. Katholieke kerken in heel Nederland luiden om 13:00 ook hun klokken uit solidariteit met de Turkse en Syrische gemeenschap.
“We willen laten merken dat we betrokken zijn, in gebed, in collectes, in het luiden van de klokken,” aldus bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch. Deze vrijdag bidden moslims voor slachtoffers van de aardbeving. Dit weekend collecteren kerken voor hen.
“Deze ramp overstijgt religies,” zegt de Amsterdamse pastoor Eric Fennis. “Wij staan hierin naast de moslimgemeenschap.” Fennis noemt daarnaast de gemeenschap van Syrische christenen. “Zij hebben hier hun eigen kerken. We voelen ons nauw met hen verbonden. Ook voor hen luiden we vrijdag de klokken.” Fennis krijgt vrijdag hulp van Ziad Alkamoua, een Syrische parochiaan die negen familieleden verloor.
-
Lichaam neef Trouw-columniste gevonden in Islahiye
Het lichaam van de neef van Emine Ugur is gevonden in Islahiye, een kleine stad in de getroffen Turkse regio Gaziantep. ‘Iets in mij heeft zich al bij zijn lot neergelegd,’ liet Ugur eerder deze week weten. Reddingswerkers doorzochten toen nog de resten van het gebouw waar de man met zijn vrouw verbleven op het moment van de aardbeving.
-
Defensie stuurt vliegtuig om gewonden te verplaatsen
Een C-130 transportvliegtuig van het ministerie van defensie vertrekt vrijdag naar Turkije. Het toestel gaat gewonden uit het rampgebied naar elders in Turkije brengen, zei minister Kajsa Ollongren (defensie) tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Er gaan twee artsen en zes verpleegkundigen mee om de gewonden te helpen. Aan boord zijn medische faciliteiten aanwezig. De inzet de komende periode gebeurt op verzoek van Turkije en wordt gefinancierd vanuit het budget van minister Liesje Schreinemacher (ontwikkelingshulp). (ANP)
-
Tussenstand opbrengst Giro555 voor Turkije en Syrië 9 miljoen
De voorlopige opbrengst op Giro555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië is ruim 9 miljoen euro. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.
"In heel het land zijn mensen volop bezig met inzamelacties om Giro555 te steunen", zegt actievoorzitter Michiel Servaes. "We zien grote betrokkenheid van zoveel Nederlanders, dat is heel bijzonder om te zien."
Woensdag is een landelijke actiedag voor de slachtoffers van de aardbeving, waarbij ook de landelijke en regionale media zijn betrokken. (ANP)
-
Dodental in Turkije en Syrië loopt op tot meer dan 17.000
Het aantal doden in Turkije en Syrië door de zware aardbevingen van maandag is gestegen tot meer dan 17.000. In Turkije hebben zeker 14.014 mensen de ramp niet overleefd en in Syrië kwamen ten minste 3162 mensen om, volgens tellingen van autoriteiten en hulpverleners.
De zoek- en reddingsacties zijn nog in volle gang en de hulpdiensten delen ook succesverhalen van mensen die gered worden. Maar omdat de zwaarste aardbeving inmiddels meer dan 80 uur geleden plaatsvond en het koud is in het getroffen gebied wordt de kans steeds kleiner dat er nog overlevenden onder het puin vandaan worden gehaald. Internationale hulpverleners zijn naar het rampgebied getrokken om te helpen met zoeken naar overlevenden en de vele tienduizenden gewonden te verzorgen.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat er alleen in zijn land al bijna 64.000 mensen gewond zijn geraakt door de verwoestende aardbevingen. Bovendien zijn meer dan 6000 gebouwen ingestort. In de tien getroffen regio's is de noodtoestand afgekondigd. (ANP)
-
Nederlands reddingsteam voert steeds meer slechtnieuwsgesprekken
Het wordt steeds lastiger om mensen te redden in de door aardbevingen getroffen regio Hatay in Turkije. De reddingsgroepen moeten daardoor steeds meer slechtnieuwsgesprekken voeren met familieleden, meldt het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR.
Volgens USAR blijven steeds meer panden over waar ‘vaak niet realistisch op ingezet kan worden’. "Zorg voor elkaar en nazorg voor de uitgezonden leden is en blijft een aandachtspunt van het team en de ondersteuning vanuit Nederland."
Het team meldde eerder op de dag dat het uitwijkt naar een ander gebied om te zoeken naar overlevenden. De werkzaamheden in het gebied waar de medewerkers de afgelopen dagen hebben gezocht, zijn bijna afgerond. (ANP)
-
Bekijk hier Kahramanmaras voor en na de aardbeving
Kahramanmaras is een van de zwaarst getroffen steden in Turkije. In het centrum van de stad is er geen gebouw onbeschadigd. Een hele straat is weggevaagd en flats staan op het punt van instorten.
-
VN: eerste vrachtwagens met hulpgoederen onderweg naar Syrië
Het eerste konvooi met hulpgoederen van de Verenigde Naties komt naar verwachting donderdag aan in het noordwesten van Syrië. Er zouden zes vrachtwagens onderweg zijn naar de grensovergang bij Bab al-Hawa.
Door de versplinterde politieke situatie in Syrië is het leveren van noodhulp daar ingewikkeld. De afgelopen negen jaar hebben de VN slechts één grensovergang tussen Turkije en Syrië goedgekeurd voor internationale hulp. Die weg, bij Bab al-Hawa, was de afgelopen dagen gesloten door aardbevingsschade.
Nu de schade aan die weg is hersteld, is het voor de hulpverleners eindelijk mogelijk om door te reizen naar Syrië, waar de internationale hulp maar moeizaam op gang komt. Turkije werkt aan het openen van twee andere grensovergangen, liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu weten. (ANP)
-
Reddingswerk in eerste Turkse provincies afgerond
De zoek- en reddingsoperaties in de provincies Sanliurfa en Kilis, in het zuiden van Turkije, zijn afgerond. Dat meldt de Turkse autoriteit voor Rampen en Noodsituaties (AFAD). De reddingsteams reizen door naar andere provincies, waar nog wel hulp nodig is.
Sanliurfa, dat iets meer dan 2 miljoen inwoners telt en grenst aan Syrië, is een van de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag. Eerder op de ochtend meldde AFAD nog dat reddingswerkers in de provincie Sanliurfa iemand levend onder het puin vandaan hebben gehaald, 69 uur na de beving.
Kilis is een veel kleinere provincie, met maar 140.000 inwoners, waar wel relatief veel Syrische vluchtelingen wonen. President Recep Tayyip Erdogan brengt donderdag een bezoek aan onder andere die getroffen regio. (ANP)
-
Twitter weer online in Turkije na blokkade van twaalf uur
Twitter doet het weer in Turkije, nadat het in de nasleep van de verwoestende aardbeving twaalf uur uit de lucht was. Alles wijst erop dat de Turkse overheid de site blokkeerde om vermeende misinformatie over de ramp tegen te gaan.
Het is niet de eerste keer dat sociale media in Turkije aan banden worden gelegd in de nasleep van een ramp of politiek event. Veel inwoners gebruikten Twitter om te klagen over de reddingsactie, die te traag op gang zou komen.
De voorbije dagen zijn in Turkije achttien mensen aangehouden vanwege provocatieve berichten op sociale media. Volgens de autoriteiten brachten ze met hun berichten de noodhulp in gevaar.
Ook Twitter-eigenaar Elon Musk meldde donderdagochtend dat Twitter weer online was in Turkije. De Turkse plaatsvervangend minister voor Infrastructuur sprak naar eigen zeggen met de top van Twitter "om hen te herinneren aan hun verantwoordelijkheden na de aardbeving in Turkije". (ANP)
-
Dodental aardbevingen Turkije en Syrië stijgt tot boven 7800
In Turkije en Syrië zijn door de zware aardbevingen maandag zeker meer dan 7800 mensen omgekomen. De Turkse vicepresident Fuat Oktay zei dinsdagavond laat dat in Turkije 5894 doden zijn geteld. In buurland Syrië zijn volgens de autoriteiten en hulpverleners zeker 1932 mensen omgekomen.
Oktay zei ook dat in Turkije meer dan 34.810 mensen gewond zijn geraakt en dat minstens 5775 gebouwen in het getroffen gebied zijn ingestort. Reddingswerkers hebben volgens hem meer dan 8000 mensen levend onder het puin vandaan gehaald.
De redding van overlevenden is inmiddels een race tegen de klok, mede door het winterweer met temperaturen onder het vriespunt en sneeuw. (ANP)
-
In Kahramanmaras haalden inwoners zelf hun buren onder het puin vandaan
In de zwaar getroffen Turkse stad Kahramanmaras haalden de inwoners aanvankelijk zelf medeburgers onder het puin vandaan. Nu komen de vragen of er dingen anders hadden gekund.
Het snikken van familieleden gaat door merg en been, terwijl op de achtergrond continu sirenes klinken. Gewikkeld in dekens houden de inwoners van Kahramanmaras hun ogen op de graafmachines gericht. Sinds maandagochtend wachten ze hier op nieuws over mensen die nog onder het puin liggen.
In het centrum van de stad is er geen gebouw onbeschadigd. Een hele straat is weggevaagd, flats staan op het punt van instorten. Een vrouw wijst naar een van die ingestorte flats. Net boven een wit gordijn steken wat plukjes grijs haar naar buiten. Daar ligt een van de meer dan 9000 doden die tot nu toe in Turkije vielen te betreuren, een aantal dat nog flink op zal lopen.
ANP / EPA - Reddingswerkers zoeken onder een ingestort gebouw in Kahramanmaras. -
Spullen inzamelen voor bevingsslachtoffers, heeft dat zin?
Het Rode Kruis en Stichting Vluchteling waarschuwen tegen het lukraak inzamelen van spullen. “Ga niet zomaar de zolder opruimen”, zegt een woordvoerder van Stichting Vluchteling.
Spullen verschepen naar het rampgebied kost geld. Stichting Vluchteling zegt dat het goedkoper is om lokaal goederen te regelen. Dat stimuleert ook de economie ter plekke.
Theo Schuyt, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit, vindt de inzamelingsacties juist mooi. Zelfs minder relevante goederen als knuffels of speelgoed kunnen volgens hem helpen. "Het psychische effect is niet te onderschatten."
-
Hoe het Nederlands reddingsteam in Turkije te werk gaat
Het Nederlandse zoekteam in Hatay bevrijdde de afgelopen uren zeven mensen onder het puin. “De klok tikt, maar dat weten we”, zegt zegt Jop Heinen van het Urban Search and Rescue Team.
De avond valt inmiddels in Turkije, wat betekent dat het kouder wordt. “Het begint weer te vriezen”, zegt Heinen. “Opnieuw een koude nacht voor de mensen op straat, voor hen kunnen we helaas niet zoveel doen.”
Het team is ingevlogen om te speuren naar overlevenden, dat neemt nu alle tijd in beslag. Heinen: “Onze reddingswerkers spreken met overlevenden, die kunnen vaak plekken aanwijzen waar nog iemand ligt.”
Dan is het goed luisteren of iemand roept van onder brokstukken, het team redde zeven mensen. “Maar we vinden ook veel doden, dat hoort er helaas bij.”
Ploegen van Usar-NL wisselen elkaar af. In een tentenkamp kunnen ze even rusten. “Onze mensen zijn veel gewend, maar maken nu hele heftige dingen mee. De situatie is ongekend”, zegt Heinen. “De waardering van de bevolking hier is gelukkig heel groot. Daar doe je het natuurlijk voor.”
Heinen kijkt nog niet te ver vooruit. “De overlevingskansen nemen snel af, maar we blijven speuren tot dat niet meer nodig is. Daar zijn we voor gekomen.” (Tim van der Pal)
AFP - In Hatay, waar het Nederlandse reddingsteam speurt naar overlevenden, zijn veel gebouwen ingestort. -
Nog drie Nederlanders omgekomen in Turkije
De familie van drie Nederlanders die in de Turkse plaats Antakya verbleven laat aan de NOS weten dat zij niet meer in leven zijn. Het ministerie van buitenlandse zaken kan de dood van de Nederlanders nog niet bevestigen, maar zegt wel dat zij tot de zeven vermiste landgenoten behoren.
Het gaat om Yilmaz Köse (53), zijn vader Hamis Köse (87) en diens vrouw Leyla Köse (69). Hun lichamen zijn woensdagochtend onder het puin van een appartementencomplex in Antakya in het zuiden van Turkije gevonden, zegt Esraa, de dochter van Yilmaz Köse. Haar zusje en haar moeder raakten door de aardbevingen gewond en zijn onder het puin vandaan gehaald.
Eerder woensdag werd bekend dat een 26-jarige man uit Deventer de aardbeving niet overleefd heeft. (ANP)
-
Nog steeds naschokken in Turkije
Ook woensdag vinden er in de grensregio van Turkije en Syrië naschokken plaats. Het Amerikaans seismologisch instituut USGS noteerde er sinds middernacht Turkse tijd acht met een kracht van 4.5 of zwaarder.
De zwaarste naschok die woensdag werd gemeten bereikte een kracht van 5.4. Naschokken van dit kaliber zijn ten opzichte van de verwoestende aardbevingen die maandag plaatsvonden licht, maar kunnen verdere schade aanrichten. (ANP)
-
Vodafone stuurt telecomspecialisten naar Turkije voor hulp
Telecomconcern Vodafone stuurt een team van specialisten vanuit Europa naar Turkije om in het rampgebied te helpen met het herstellen van communicatiediensten. Het gaat om een team van acht mensen, van wie twee uit Nederland die snel naar Turkije zullen vertrekken, aldus de zegsman. (ANP)
-
Twitter uit de lucht in Turkije
Twitter is in Turkije om onduidelijke redenen uit de lucht. Turkse media schrijven dat mensen in grote delen van het land geen toegang hebben tot de website, die juist na de zware aardbevingen van maandag zo belangrijk is voor de nieuwsvoorziening van veel Turken.
Sommige Turken zeggen dat ze nog wel op Twitter kunnen met een VPN-verbinding, die de locatie van de gebruiker verbergt. Gebruikers vragen zich af of het probleem bij de organisatie van Twitter ligt of dat het komt door schade in het aardbevingsgebied. Anderen suggereren overbelasting of een tijdelijke ingreep van de Turkse regering.
Volgens de monitorwebsite netblocks.org hebben bijna alle grote Turkse internetproviders de toegang tot Twitter geblokkeerd. De website meldt dat Turkije vaker de toegang tot websites blokkeert tijdens nationale rampen en veiligheidsincidenten. Turkse media melden ook problemen met TikTok. (ANP)
-
Baby en 1-jarig kind na ruim 50 uur gered onder puin
Reddingswerkers hebben na 58 uur een vier maanden oud meisje onder het puin vandaan gehaald in Hatay. De helpers klommen in een gat tussen ingestorte huismuren, wikkelden de baby in een deken en tilden haar eruit. Volgens Turkse media gaat de zoektocht naar haar ouders door.
In Kahramanmaras werd een 1-jarig kind na 56 uur samen met zijn zwangere moeder levend onder het puin vandaan gehaald. Het gezicht van het meisje was wit van het stof. De vader was eerder gered. (ANP)
-
Furkan Kazci (26) uit Deventer omgekomen
Bij de aardbevingen in Turkije is een man uit Deventer om het leven gekomen. Furkan Kazci (26) was voetballer bij amateurclub Turkse Kracht. De moskee in Deventer meldt zijn overlijden op sociale media.
Kazci was op vakantie in de zwaar getroffen Turkse stad Kahramanmaras. Hij is voor zover bekend de eerste en enige Nederlander die bij de ramp om het leven is gekomen. Het ministerie van buitenlandse zaken meldde woensdagmiddag dat nog zeven Nederlanders worden vermist. (Redactie)
-
Bijna elk gebouw in de Turkse stad Kahramanmaras is beschadigd of verwoest
De eerste beelden van Kahramanmaras, ook wel Maras genoemd, tonen vanuit de lucht grote schade, vooral in het centrum. Leden van de gemeenteraad hebben volgens Turkse media gezegd dat 95 procent van de gebouwen is beschadigd of verwoest.
De stad ligt in het zuiden van Anatolië, ongeveer 100 km ten noorden van de Syrische grens, en heeft ruim een miljoen inwoners.
Beweeg de balk over de foto hieronder om de situatie voor en na de aardbeving te zien.
AFP - Kahramanmaras, Turkije. AFP - Kahramanmaras, Turkije. -
Erdogan belooft herbouw alle verwoeste woningen binnen een jaar
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft op bezoek in de zwaar getroffen stad Kahramanmaras een toespraak gehouden en gezegd dat alle verwoeste woningen in een jaar worden vervangen. Hij zei dat inmiddels is vastgesteld dat minstens 6444 panden zijn ingestort in de tien provincies die zijn getroffen, berichtte persbureau Anadolu.
Volgens de Turkse autoriteiten hebben de aardbevingen een gebied van 1000 vierkante kilometer zeer zwaar getroffen. Er wonen in het gebied 13,5 miljoen mensen. Er wordt met satellietbeelden geprobeerd een beeld van de toestand in het aardbevingsgebied te krijgen. (ANP)
-
Turkije laat geen mensen meer toe in rampgebied
De Turkse autoriteiten laten geen mensen meer toe in de door aardbevingen getroffen gebieden in het zuiden en zuidoosten van het land. Dinsdag is voor drie maanden de noodtoestand uitgeroepen in de provincies Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman en Malatya.
De vliegvelden van de steden Gaziantep en Adana zijn alleen open voor vluchten met humanitaire goederen en er zijn alleen uitgaande commerciële vluchten. Instanties in het het getroffen gebied roepen mensen op om familie of vrienden te laten weten hoe het gaat. Het ministerie van buitenlandse zaken waarschuwt dat er rekening gehouden moet worden met naschokken. (ANP)
-
Ook Turkse topsporters onder de slachtoffers
Onder de zeker 11.000 mensen die bij de zware aardbevingen van maandag om het leven zijn gekomen, is ook een aantal topsporters. Gaziantep-volleybalster Betül Coban Cakir overleefde ramp niet, net als haar man. Ook doelman Ahmet Eyüp Türkaslan, actief op het tweede niveau bij voetbalculb Malatyaspor, is overleden.
Basketbalinternational Nilay Aydogan kwam vast te zitten onder het puin in de zwaar getroffen provincie van Malatya en is vooralsnog niet bevrijd.
Volgens de laatste berichten ligt voormalig Vitesse-voetballer Christian Atsu nog altijd onder het puin. Dinsdag werd gemeld dat de 31-jarige Ghanees van de club Hatayspor was gered en naar het ziekenhuis was gebracht, maar volgens Volkan Demirel, oud-international en de trainer van de club, is Atsu nog altijd niet bevrijd. (ANP)
-
Dodental opnieuw opgelopen: meer dan 11.000
In Turkije en Syrië zijn zeker 11.000 mensen omgekomen door de zware aardbevingen van maandag. Volgens de jongste cijfers zijn in Turkije minstens 8574 doden gevallen en in Syrië 2530. Het aantal slachtoffers loopt naar verwachting nog op.
Daarmee is het dodelijkste aardbeving sinds 2015. In dat jaar vielen in Nepal iets minder dan 9.000 slachtoffers.
In Turkije zijn volgens de officiële cijfers meer dan 49.000 mensen gewond geraakt, zo heeft president Recep Tayyip Erdogan bekendgemaakt. Ook maakte hij melding van bijna 6500 kapotte gebouwen. De president riep daarnaast op tot eenheid in het land. (ANP)
-
In de Turkse stad Gaziantep is het leven een nachtmerrie: ‘Mijn familie ligt nog onder de ruïnes’
Wie weg kan verlaat de stad Gaziantep, terwijl vrijwilligers juist massaal naar het rampgebied trekken.
Lees hier de reportage van onze correspondent in het rampgebied in Turkije.
AFP - Reddingswerkers halen een slachtoffer onder een ingestort gebouw vandaan in de Zuid-Turkse stad Gaziantep. -
Nederlands reddingsteam haalt 7 mensen levend onder puin vandaan
Inmiddels zijn zeven mensen in het rampgebied in Turkije levend onder het puin vandaan gehaald door het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR. Elk van de vier reddingsgroepen van USAR heeft minstens één persoon gered, aldus een woordvoerder van het team, dat het basiskamp heeft opgezet vlakbij de stad Hatay.
"In de loop van de nacht hebben de reddingsploegen elkaar afgelost. Er is de hele nacht doorgezocht en ook nu zijn we in het gebied aan het werk", aldus de zegsman, die zegt dat zijn team op straat veel waardering krijgt van de lokale bevolking. Volgens hem ervaren ze "veel steun en troost".
USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar het Turkse Adana en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind.
Ook zijn er acht reddingshonden. De vier reddingsgroepen werken 24 uur per dag, zeven dagen in de week in wisselende diensten. Als twee reddingsgroepen erop uit zijn, kunnen de andere twee rusten en eten, legt de woordvoerder uit. De honden zijn getraind om signalen op te pikken van levende mensen. In de regio Hatay zitten meerdere reddingsteams uit verschillende landen. (ANP)
Lees ook: Het Urban Search and Rescue Team (Usar) is onderweg naar Turkije om noodhulp te bieden. Zij zullen de lokale autoriteiten onder andere bijstaan bij het speurwerk.
-
Autoriteiten: dodental loopt op naar 8100
Het aantal doden in Turkije en Syrië door de zware aardbevingen van maandag blijft oplopen. In totaal zijn er tot nu toe 8164 overledenen geteld. In Turkije liep het aantal slachtoffers dinsdag op tot om 5894, melden de autoriteiten.
In buurland Syrië zijn volgens het ministerie van Gezondheid en hulpverleners inmiddels zeker 2270 mensen omgekomen. In Turkije raakten meer dan 34.810 mensen gewond, in Syrië minstens 3700. (ANP/Redactie)
Reuters - Een vrouw in een sportzaal waar de lichamen van slachtoffers opgeborgen liggen. -
Christelijke organisaties beginnen actie voor slachtoffers beving
Christelijke organisaties, verenigd in het Christelijk Noodhulpcluster, zijn een gezamenlijke noodhulpactie gestart voor de slachtoffers van de aardbevingen in het grensgebied van Syrië en Turkije.
Het gaat om Dorcas, EO Metterdaad, Tearfund, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA. Ze werken al jaren in Syrië en zeggen direct met verlening van noodhulp te zijn begonnen. (ANP)
-
Nederlands reddingsteam haalt 3 mensen levend onder puin vandaan
Drie mensen zijn in het rampgebied in Turkije levend onder het puin vandaan gehaald door het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR, meldt het reddingsteam. Een van de vier reddingsgroepen van USAR redde dinsdagavond iemand tijdens een verkenning, later op de avond redde een andere reddingsgroep nog twee mensen die waren bedolven onder het puin.
Een woordvoerder kon nog niets zeggen over de toestand van de mensen die zijn gered. Het reddingsteam werkt komende nacht de hele nacht door. "De medewerkers zijn erg gemotiveerd", aldus een woordvoerder. (ANP)
-
Biden belooft Erdogan in telefoongesprek 'alle denkbare hulp'
De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan beloofd ‘alle hulp’ te sturen die nodig is om te herstellen van de verwoestende aardbevingen. De twee leiders spraken elkaar maandagavond (Nederlandse tijd) telefonisch.
‘Biden bevestigde in dat gesprek de bereidheid van de Verenigde Staten om alle hulp te bieden aan onze NAVO-bondgenoot Turkije’, liet het Witte Huis in een verklaring weten. Eerder op de dag zei Biden op Twitter al ‘diep bedroefd’ te zijn over ‘het verlies aan mensenlevens en de verwoesting die de aardbeving in Turkije en Syrië heeft veroorzaakt’.
Volgens de verklaring van het Witte Huis worden Amerikaanse teams spoedig ingezet om Turkse zoek- en reddingsteams te ondersteunen. Vanuit Nederland is zo’n team van 65 mensen en 8 reddingshonden al gearriveerd in het Turkse Adana om te helpen zoeken naar overlevenden van de aardbevingen. (ANP)
-
Meer gemeenten doneren 1 euro per inwoner voor hulp in rampgebied
In navolging van Amsterdam en Rotterdam gaan ook de gemeentes Almelo en Maassluis per inwoner 1 euro doneren voor de hulpverlening in Turkije en Syrië.
"Het verlies aan mensenlevens is ongekend, de hoeveelheid gewonden is talloos en de materiële schade is onbeschrijfelijk", aldus de gemeente Almelo op Twitter. "Alle hulp is nodig." In de gemeente wonen ruim 73.000 mensen.
Maassluis stelt in totaal meer dan 35.000 euro beschikbaar, meldt de gemeente. Burgemeester Edo Haan zegt dat de gedachten uitgaan naar de slachtoffers en iedereen om hen heen. Hij is geraakt door de betrokkenheid van inwoners. "We betuigen ons medeleven naar de Turkse gemeenschap in Maassluis en onze Syrische stadsgenoten die familie en vrienden in het getroffen gebied hebben en in onzekerheid verkeren over hun lot."
De donatie van Amsterdam en Rotterdam komt in totaal neer op een bedrag van ruim 1,5 miljoen euro. (ANP)
-
Omroepen doen mee aan actiedag Giro555 voor de slachtoffers
Op radio en televisie wordt volgende week woensdag aandacht besteed aan de Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes vertelde dinsdag in de talkshow Khalid & Sophie dat de omroepen de "handen ineenslaan".
"Ik heb vanmiddag met alle oproepen om de tafel gezeten", zei Servaes. "De publieke omroepen, maar ook de commerciëlen zeiden eigenlijk meteen: wat we vorig jaar met zijn allen voor Oekraïne gedaan hebben, dat moeten we gewoon nu ook voor deze verschrikkelijke ramp doen."
Hoe de dag eruit gaat zien, is nog niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van de NPO laat desgevraagd weten dat "met de betrokken partijen nog wordt gesproken over de exacte vorm en invulling". RTL en Talpa waren dinsdagavond niet meteen bereikbaar voor commentaar. (ANP)
Reuters -
Medewerker Defensie verliest 14 familieleden door aardbevingen
Een medewerker van Defensie heeft veertien familieleden verloren door de aardbevingen in Turkije en buurland Syrië, meldt het ministerie. "Terwijl het aantal doden stijgt, hebben ook collega’s bij Defensie triest nieuws gekregen over het lot van familieleden in het getroffen gebied", is te lezen in een verklaring.
Islamitische geestelijke verzorgers organiseren de komende dagen bijeenkomsten voor "collega's die samen stil willen staan bij de natuurramp", aldus Defensie. (ANP)
-
Dodental aardbevingen Turkije en Syrië loopt op tot 7100
In Turkije en Syrië zijn volgens officiële gegevens al zeker 7100 doden geteld, na de zware aardbevingen van maandag. Het gaat om 5434 slachtoffers in Turkije en 1712 in Syrië.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde eerder dat het aantal doden komende week nog "significant kan oplopen". De organisatie noemde het cijfer van 20.000 slachtoffers. (ANP)
-
Rapper Murda zet inzamelingsactie op na aardbevingen Turkije
De Nederlands - Turkse rapper Murda is een inzamelingsactie gestart op GoFundMe na de zware aardbevingen in het zuiden van Turkije. Zelf heeft de artiest al 10.000 euro gestort. "Het geld zal gebruikt worden om levensmiddelen en eten aan te schaffen voor de mensen in nood", laat zijn manager weten.
Murda zou zaterdag zijn Europese tour aftrappen in het Amsterdamse poppodium Paradiso. Het concert, dat al uitverkocht was, wordt na de aardbevingen echter verplaatst.
Met de inzamelingsactie wil Murda "zijn steentje bijdragen als Nederlandse Turk", zegt zijn manager. De moeder van de rapper komt uit het getroffen gebied Hatay. "Hij bracht zijn jeugd daar elke zomer door."
Via crowdfundingsplatform GoFundMe zijn dinsdag rond 18.30 uur wereldwijd inmiddels 1600 campagnes gestart, zo meldt de organisatie, en is ruim 800.000 dollar opgehaald. Er zijn particulieren die met hun crowdfunding inmiddels 70.000 euro hebben opgehaald, zo is te lezen op de website. (ANP)
ANP - Rapper Murda. -
Corendon biedt gratis hulp voor vervoer goederen naar Turkije
Hulporganisaties die goederen naar Turkije willen brengen, mogen dat gratis via vluchten van touroperator Corendon doen. Dat meldt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.
Maandagavond vloog al een toestel van het van oorsprong Turkse Corendon met het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR vanaf Eindhoven Airport naar Adana in Turkije. De 65 mensen en acht reddingshonden gaan helpen met reddingswerkzaamheden in het rampgebied.
Daarnaast heeft Corendon maandag twee bussen met hulpgoederen zoals water en dekens naar het rampgebied gestuurd. Die bussen hebben vervolgens overlevenden opgehaald om ze naar een eigen hotel van Corendon in Antalya te brengen, waar zij tijdelijk kunnen verblijven. (ANP)
-
Rutte in gesprek met Erdogan: staan klaar om verder te helpen
Nederland staat klaar om Turkije verder bij te staan in de nasleep van de aardbeving, heeft premier Mark Rutte gezegd tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Net als gisteren heeft Rutte aan hem zijn medeleven betuigd voor alle slachtoffers in Turkije en Syrië.
"De impact is haast niet te bevatten", aldus de premier op Twitter. "We kunnen nu alleen maar hopen dat er snel duidelijkheid komt over het lot van alle mensen die in het gebied vermist worden." In ieder geval acht Nederlanders worden vermist in het getroffen gebied. (ANP)
-
Turkse overheid: brand in terminal haven Iskenderun geblust
De brand in de haven van Iskenderun in Turkije is geblust, zo meldt het Turkse ministerie van defensie. Dinsdag stonden honderden containers in brand in de nasleep van de aardbevingen. Verschillende rederijen hadden als gevolg daarvan hun werkzaamheden in de haven stilgelegd, waaronder de Deense vrachtvervoerder Maersk, ’s werelds grootste containerrederij.
De brand was uitgebroken tussen de containers in de terminal van de haven, meldde Maersk eerder. De vrachtvervoerder probeerde een inschatting te maken van de schade aan de lading, maar dat was door de brand niet mogelijk. (ANP)
-
Turkije stuurt bijna 30.000 reddingswerkers naar bevingsgebied
Volgens de Turkse minister van binnenlandse zaken, Süleyman Soylu, zijn al 28.000 reddingswerkers vertrokken naar de provincies die werden getroffen door de aardbevingen. Zij moeten helpen bij het speuren naar overlevenden. 18.000 van hen zijn gendarmes, te vergelijken met de Koninklijke Marechaussee, de rest zijn politieagenten.
Het is moeilijk werken in de getroffen regio. Het gaat om een enorm gebied, van 300 bij 450 kilometer, waar 13,5 miljoen mensen wonen. Ook de weersomstandigheden, met regen en sneeuw, spelen de reddingsactie parten. (ANP)
-
Turks consulaat Deventer opent condoleanceregister
Het Consulaat-Generaal van Turkije in Deventer opent woensdag een condoleanceregister voor mensen die hun medeleven willen betuigen aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Het consulaat doet dit zelf op Facebook.
Het register kan tot en met vrijdag elke dag worden getekend van 10.00 tot 12.00 uur 's morgens en ’s middags van 14.00 tot 16.00 uur. Het consulaat is gevestigd aan de Keizerstraat. Turkije heeft tot zondag nationale rouw afgekondigd. (ANP)
-
Honderden containers in brand in terminal Turkse haven Iskenderun
In de haven van het Turkse Iskenderun stonden dinsdag honderden containers in brand, na de aardbeving maandag. Verschillende rederijen hebben als gevolg daarvan hun werkzaamheden in de haven stilgelegd, waaronder de Deense vrachtvervoerder Maersk, ’s werelds grootste containerrederij.
De brand is uitgebroken tussen de containers in de terminal van de haven, meldt Maersk, dat probeert een inschatting te maken van de schade aan de lading. De brand zou nog niet onder controle zijn. Maersk zegt dat de logistieke infrastructuur en transportroutes in het aardbevingsgebied ‘aanzienlijke schade’ hebben opgelopen. De haven van Iskenderun, op honderd kilometer van Gaziantep, ligt in dit gebied. Door de schade is Maersk van plan schepen naar andere havens om te leiden. De activiteiten in Iskenderun zijn daarom tot nader orde volledig stopgezet, aldus de containerverscheper. (ANP)
-
ING helpt personeel Turks dochterbedrijf na aardbevingen
ING helpt het personeel van zijn Turkse dochterbedrijf na de aardbevingen in Turkije, laat woordvoerder weten. ING heeft naar eigen zeggen meer dan tweehonderd vestigingen met ruim 3600 werknemers in Turkije, waaronder in de streek waar de ramp plaatsvond. De bank is er onder meer actief met kredietverstrekking aan bedrijven. Het is volgens de woordvoerder nog onduidelijk of er ook slachtoffers zijn onder het Turkse ING-personeel.
Volgens de zegsman is ING nog druk bezig werknemers in het getroffen gebied in het zuidoosten van Turkije te bereiken en worden zij met ‘alle mogelijke mankracht’ ondersteund. Zo heeft de bank een groot kantoor vrijgemaakt voor onderdak. Ook bieden ING-werknemers in Turkije hulp bij het organiseren van transporten met noodgoederen voor de getroffen regio, waaronder vanuit Istanbul. (ANP)
-
Giro555 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers aardbevingen
De samenwerkende hulporganisaties zijn een nationale actie gestart en hebben Giro555 geopend om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.
“Er is dringend noodhulp nodig, op zowel de korte als langere termijn. De samenwerkende hulporganisaties slaan de handen ineen en roepen heel Nederland op om samen in actie te komen voor de slachtoffers van deze humanitaire ramp”, zegt Michiel Servaes, actie-voorzitter Giro555. (ANP)
-
Oekraïne stuurt hulpverleners naar aardbevingsgebied Turkije
Oekraïne, zelf afhankelijk van buitenlandse steun in de strijd tegen Rusland, stuurt hulpverleners naar het aardbevingsgebied in Turkije. Het gaat om een negentigtal reddingswerkers, onder wie piloten.
De Oekraïense president Volodimir Zelensky had de hulp al snel na de ramp aangekondigd. Oekraïne staat ‘in deze moeilijke tijd dicht bij de Turkse mensen’, zei hij op Twitter. Turkije is bemiddelaar in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. (ANP)
-
Aantal Nederlandse vermisten in Turkije gestegen naar acht
Het aantal Nederlanders dat vermist wordt na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije is gestegen naar acht. Eerder op de dag meldde het ministerie van buitenlandse zaken nog zes vermisten.
Er is nog geen bevestiging van de Turkse autoriteiten van Nederlandse doden of gewonden. Door het natuurgeweld zijn in Turkije meer dan 3500 mensen om het leven gekomen. Er wordt gevreesd dat nog veel mensen onder het puin liggen. (ANP)
-
Amateurclubs mogen minuut stilte houden voor ramp Turkije
Clubs uit het amateurvoetbal die komend weekeinde een minuut stilte willen houden om stil te staan bij de ramp in Turkije en Syrië, mogen dat van de KNVB doen. De voetbalbond vraagt wel om het initiatief vooraf te bespreken met de tegenstander en scheidsrechter. Eerder werd al bekend dat deze week voorafgaand aan de wedstrijden in de achtste finales van de KNVB-beker een minuut stilte wordt gehouden.
“Er heeft zich een ramp van ongekende omvang voltrokken. Voetbal is onderdeel van de samenleving en ook op het veld wordt lief en leed gedeeld. We signaleren dat veel voetballers zich verbonden voelen en er ook op deze manier stil bij willen staan. Uiteraard moet die mogelijkheid er dan zijn”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. (ANP)
-
Nederlands reddingsteam komt aan in rampgebied Turkije
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is rond 13.30 uur aangekomen in het door aardbevingen getroffen rampgebied in Turkije. Het team slaat zijn basiskamp op in de regio Hatay. Dat dient de komende dagen als uitvalsbasis voor de 65 reddingswerkers en acht hulphonden. De locatie is aangewezen door de Turkse autoriteiten.
Het Urban Search And Rescue Team (Usar) vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar de Turkse stad Adana. Rond 08.30 uur reed het met drie vrachtwagens vol reddingsmateriaal en vier touringcars naar Hatay, in het zuiden van Turkije. Een woordvoerder liet eerder weten dat het laatste deel van de route lastig begaanbaar was.
Zodra het kamp is opgebouwd, gaat het team, dat bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind, aan de slag. De vier reddingsgroepen werken volgens de woordvoerder 24 uur per dag, zeven dagen per week in wisselende diensten. In Hatay zijn al meerdere reddingsteams uit verschillende landen gestationeerd. Een verkenningsploeg bekijkt nu de situatie in de omgeving, waarna de reddingsgroepen snel aan de slag kunnen.
Hoewel de tijd dringt om overlevenden onder het puin vandaan te halen, heeft USAR volgens de woordvoerder nog niet eerder zo'n snelle inzet kunnen doen bij zo'n grote ramp: “Veel sneller gaat ook niet met 65 mensen en acht honden”. Hij zegt dat het lastig is in te schatten hoe groot de kans is dat mensen kunnen worden gered. “Dat hangt ook af van de situatie. Als iemand gewond onder een berg puin ligt, is de kans kleiner dan wanneer iemand in een ruimte zit opgesloten maar nog wel enigszins kan bewegen en eten en drinken heeft.”
Het dodental in Turkije en Syrië als gevolg van de zware aardbevingen ligt inmiddels al boven de 5000 en loopt naar verwachting nog verder op. (ANP)
-
Pasgeboren baby nog met navelstreng van onder puin gered in Syrië
Familieleden hebben een pasgeboren baby uit het puin gered in het noorden van Syrië. Het kind zat nog met de navelstreng vast aan haar moeder, die wel stierf in de aardbevingen. Ook de lichamen van de vader, vier broers en zussen en een tante werden gevonden onder een ingestort gebouw.
Een familielid vertelde aan persbureau AFP dat de zoekende familie een stem hoorde tijdens het graven en zo de baby vond. De familieleden sneden de navelstreng door en brachten het pasgeboren kind naar het ziekenhuis in de nabijgelegen stad Afrin. Een kinderarts bevestigt dat de baby stabiel is, maar in slechte staat in het ziekenhuis arriveerde. Ze was onder meer onderkoeld door de koude weersomstandigheden. (ANP)
AP - De pasgeboren baby, die levend uit het puin in het noorden van Syrië is gehaald. Haar familie kwam om in de aardbeving. Beeld AP -
Seismologisch instituut telt tientallen naschokken in Turkije
Het Amerikaans seismologisch instituut USGS noteerde sinds de eerste verwoestende aardbeving in Zuid-Turkije maandagnacht al zeker tachtig naschokken met een kracht van 4.5 of hoger op de Schaal van Richter. Dat blijkt uit openbare cijfers van het instituut.
Na de aardbeving met een kracht van 7.8 maandagnacht, werd het zuiden van Turkije maandagmiddag rond 13.30 uur lokale tijd opgeschrikt door een aardbeving van 7.5. In totaal werden er maandag zo'n zeventig naschokken gemeten met een magnitude van 4.5 of hoger.
Ook dinsdag vinden er in de regio nog geregeld krachtige naschokken plaats. Sinds het verstrijken van middernacht in Turkije telde het USGS er tot nu toe dertien, waarvan vier met een kracht van 5 of hoger.
Overigens vinden er naast zwaardere naschokken ook talloze lichtere naschokken plaats. De Turkse rampendienst AFAD spreekt van in totaal meer dan driehonderd naschokken.
Maandag waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al voor het gevaar van naschokken in de regio. Tijdens die bevingen kunnen eerder beschadigde gebouwen alsnog instorten. (ANP)
-
UNESCO: oude stad Aleppo en Turks fort beschadigd door aardbeving
Twee plaatsen in Turkije en Syrië die door Unesco aangemerkt zijn als werelderfgoed, zijn beschadigd door de verwoestende aardbevingen die daar maandag plaatsvonden. Dat blijkt uit verkennend onderzoek van de VN-organisatie. Unesco staat klaar om hulp te bieden, zegt directeur-generaal Audrey Azoulay.
Het gaat om de oude stad van Aleppo in Syrië en het fort van Diyarbakir in Turkije. Volgens Unesco lopen nog minstens drie andere plaatsen die op de werelderfgoedlijst staan risico om schade op te lopen als gevolg van de aardbevingen.
AFP - Twee mannen kijken naar beneden vanuit een geraakt gebouw in Aleppo. 7 februari 2023. Unesco maakt zich met name zorgen om Aleppo, dat sinds 2013 bedreigd werelderfgoed is vanwege de oorlog in Syrië. "De citadel is aanzienlijk beschadigd. De westelijke toren van de oude stad is ingestort, en meerdere gebouwen zijn verzwakt", aldus Unesco. Voor de oorlog was Aleppo het commercieel centrum van Syrië.
Bij het fort van Diyarbakir zijn volgens Unesco verschillende gebouwen ingestort. Het fort en de omliggende Hevsel-tuinen zijn al sinds de Hellenistische tijd een belangrijk centrum.
Ook het Turkse werelderfgoed van Göbekli Tepe, de berg Nemrut en Arslantepe zijn mogelijk beschadigd volgens Unesco. In Göbleki Tepe zijn onder meer de resten van circa 11.500 jaar oude bouwsels met versierde pilaren blootgelegd. Nemrut staat bekend om de enorme beelden die er te vinden zijn, en Arslantepe is een belangrijke archeologisch vindplaats bij Malatya, een stad die zwaar is getroffen door de bevingen.
Unesco is bezig experts te mobiliseren om de schade verder in kaart te brengen. Het doel is om het werelderfgoed in gevaar zo snel mogelijk veilig te stellen en te stabiliseren.
-
Ruim 2 miljoen euro op Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen
Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie opende het gironummer maandag na de zware bevingen, die al vele levens kostten.
Het Rode Kruis helpt onder meer mensen onder het puin vandaan te halen, zorgt voor eerste hulp en vervoert slachtoffers naar het ziekenhuis. Ook worden mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt voorzien van bijvoorbeeld tenten, dekens en eten. In het gebied is het koud, op veel plekken ligt sneeuw. Volgens de organisatie is het "een race tegen de klok" om mensen levend onder de ingestorte gebouwen vandaan te halen.
Ook Unicef is een inzamelingsactie gestart. De hulporganisatie zamelt geld in om kinderen te helpen die getroffen zijn door de aardbevingen. (ANP)
-
Syrische Rode Kruis vraagt EU om sancties op te heffen na beving
Het hoofd van de Syrische Rode Halve Maan, dat onderdeel is van het internationale Rode Kruis, vraagt de EU om de strafmaatregelen tegen het Syrische regime op te heffen. De sancties bemoeilijken volgens hem de hulp aan Syrië na de aardbeving van maandagochtend.
Volgens Khaled Hboubati is er dringend behoefte aan zwaar materieel zoals graafmachines, ambulances en brandweerwagens, om hulp te verlenen en de schade van de beving op te ruimen. "De vrijwilligers staan klaar", zegt hij, "maar ze hebben geen materieel". In totaal zouden er 3000 vrijwilligers van de Rode Halve Maan paraat staan.
Het epicentrum van de aardbeving lag in buurland Turkije, maar ook in Syrië werden al zeker 1600 doden en 3600 gewonden geteld. Er is schade in zowel de delen van het land die onder de controle van president Bashar al-Assad staan, als in de delen die door rebellen worden bezet.
Sinds de Syrische president al-Assad in 2011 burgerprotesten hardhandig heeft neergeslagen, gelden er verregaande westerse sancties tegen zijn regime. In de oorlog die uit de protesten voortvloeide kwamen al zeker een half miljoen mensen om het leven. De helft van de inwoners van het land is op de vlucht geslagen. (ANP)
-
Turkije kondigt noodtoestand af voor aardbevingsgebied
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag. Door de bevingen zijn in het land zeker 3549 mensen om het leven gekomen.
"We staan oog in oog met een van de ergste rampen ooit voor onze regio", zei Erdogan tijdens een toespraak op televisie vanuit de Turkse hoofdstad Ankara. De Turkse grondwet staat de regering toe tot een half jaar lang de noodtoestand uit te roepen, onder andere in geval van natuurrampen of ernstige epidemieën.
Zo'n noodtoestand brengt echter ook beperkingen van basisvrijheden met zich mee, zoals een avondklok en reisbeperkingen. In mei gaan de Turken naar de stembus om een president te kiezen; het zijn cruciale verkiezingen voor Erdogan, die hoopt opnieuw te worden herkozen. Critici vrezen dat de president de noodtoestand in zijn voordeel kan gebruiken. (ANP, NYT)
-
Grote brand in Turkse haven na aardbevingen
In de haven van de Turkse stad Iskenderun woekert een grote brand na de zware aardbevingen van maandag. De brandweer is druk bezig met het blussen van het vuur en ook een schip van de kustwacht is ingezet om de vlammen onder controle te krijgen.
Het is niet duidelijk hoe de brand precies is ontstaan. Volgens Turkse media begon het vuur op maandag. Op beelden is te zien dat veel containers in de haven zijn omgevallen en in brand staan. Boven de haven is een dikke donkere rookwolk ontstaan.
REUTERS - Rook komt uit de containers bij de havenstad Iskenderun, Turkije. 7 februari 2023. De Turkse autoriteiten melden maandagochtend al snel na de eerste bevingen dat de haven beschadigd was geraakt en daarom voorlopig dicht zou blijven. Iskenderun ligt in het zuidoosten van Turkije en in de hoek van de Middellandse Zee, op zo'n 100 kilometer van het epicentrum. In de havenstad is ook een deel van een ziekenhuis ingestort. (ANP)
-
Turkse Nederlanders zamelen massaal hulpgoederen in
Op diverse plekken in het land zamelen Turkse organisaties spullen en geld in voor de getroffenen van de zware aardbevingen in Turkije. Zo kwamen er al honderden mensen naar de Turks Islamitische Culturele Stichting Den Haag. Voorzitter Tashin Çetinkaya verwacht de komende dagen zeven vrachtwagens vol met onder meer dekens en kleding naar het rampgebied te kunnen sturen. (ANP)
-
BuZa: zes Nederlanders als vermist opgegeven in aardbevingsgebied
Zes Nederlanders zijn door hun naasten bij het ministerie van buitenlandse zaken als vermist opgegeven in Turkije, dat maandag is getroffen door zware aardbevingen. “We maken ons ernstig zorgen over hun situatie en doen wat we kunnen om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen voor hun familie en vrienden”, meldt het ministerie.
Het ministerie heeft nog geen bevestiging of er Nederlandse slachtoffers zijn, maar staat voortdurend in contact met de Turkse autoriteiten ter plaatse. De verwachting is dat het nog wel even kan duren voordat er voor iedereen duidelijkheid is. (ANP)
-
WHO: zorgen om getroffen gebieden waar we niets van horen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich extra zorgen om de gebieden in Turkije en Syrië waar geen informatie vandaan komt sinds de dodelijke aardbevingen. De organisatie meldt dat het in kaart brengen van de schade nog altijd aan de gang is, om te kunnen bepalen waar de meeste aandacht naartoe moet.
“Het is een race tegen de klok. Iedere minuut die voorbijgaat, worden de kansen om slachtoffers levend te vinden kleiner”, zei de directeur-generaal van de organisatie. Het netwerk van medische noodteams is ingezet om de nodige zorg te kunnen leveren. De WHO stuurt ook drie chartervluchten naar beide landen met medische benodigdheden, onder andere voor traumachirurgie. (ANP)
-
Dodental aardbevingen Turkije en Syrië opgelopen tot boven 5000
In Turkije en Syrië zijn meer dan 5000 mensen om het leven gekomen door de zware aardbevingen van maandag. De Turkse vicepresident maakte dinsdag bekend dat in het land zeker 3419 mensen om het leven zijn gekomen. In Syrië is het dodental opgelopen tot boven de 1600.
Het aantal gewonden loopt op tot zeker 24.134 in beide landen. In Turkije zijn zeker 20.534 mensen gewond geraakt. In Syrië werden door de overheid en hulpverleners in het door rebellen bezette gebied meer dan 3600 gewonden gemeld. De hulporganisatie Witte Helmen verwacht dat het aantal slachtoffers in Syrië nog ‘dramatisch zal stijgen’. (ANP)
-
Turkse minister: 13,5 miljoen burgers geraakt door aardbevingen
Tien Turkse provincies en 13,5 miljoen burgers zijn direct getroffen door de aardbevingen. Dat melden Turkse media op basis van de Turkse minister voor milieu en verstedelijking, Murat Kurum. Hij bezocht dinsdagochtend de zwaar getroffen stad Gaziantep.
De minister noemde de aardbeving de grootste ramp voor het land in de afgelopen eeuw, sinds de beving die het land in 1939 trof. (ANP)
-
Dodental in aardbevingsgebied Syrië opgelopen tot boven 1600
Het dodental in het aardbevingsgebied in Syrië is opgelopen tot boven de 1600. De overheid maakt melding van zeker 812 doden, aldus staatspersbureau Sana. Hulpverleners in het door rebellen bezette noordwesten hebben zeker 792 doden geteld.
Door de aardbevingen van maandag zijn meer dan 3600 gewonden gevallen. Van die meldingen komen er meer dan 1400 uit het gebied waar de Syrische overheid de controle heeft. In de gebieden waar rebellen het voor het zeggen hebben, zijn volgens hulporganisatie Witte Helmen 2200 mensen gewond geraakt. (ANP)
-
Witte Helmen: honderden mensen zitten nog vast onder puin Syrië
Honderden mensen in Syrië zitten na de zware aardbevingen van maandag nog vast onder het puin van ingestorte gebouwen, zeggen de Witte Helmen. Volgens de hulporganisatie, actief in de door rebellen bezette gebieden in het noordwesten, begint de tijd te dringen.
Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet duidelijk. Internationale organisaties worden opgeroepen materiële hulp te leveren en steun te bieden aan organisaties die ter plaatse zijn. Ook 24 uur na de eerste beving vinden nog zoek- en reddingsoperaties plaats. “Onze teams leveren grote inspanningen, maar zijn niet in staat om op de volledige omvang van de ramp te reageren”, aldus de hulporganisatie. (ANP)
-
Tweede vlucht van Nederlands reddingsteam geland in Turkije
Ook de tweede vlucht van het Nederlandse zoek- en reddingsteam Usar is geland in het Turkse Adana. Het gaat om een vrachtvliegtuig met daarin materieel dat gebruikt wordt bij reddingsoperaties. De bedoeling is dat het team gaat helpen bij reddingsoperaties in het door aardbevingen getroffen Turkije.
AFP - Mensen rusten naast een gestookt vuurtje in Hatay, de noordelijke provincie van Turkije. Het vliegtuig bracht materieel met een totaalgewicht van 15 ton. Het betreft onder meer gereedschap om door gewapend beton te boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen, lichtte een woordvoerder eerder al toe. Ook neemt het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee.
Eerder al landde het zoek- en reddingsteam. 65 mensen en acht reddingshonden gaan hulp verlenen. In het team zitten mensen van de politie, brandweer, ambulancediensten en defensie. (ANP)
-
Bijna 1,2 miljoen euro binnen op Giro 7244 voor slachtoffers beving Turkije, Syrië
Op Giro 7244 is tot nu toe bijna 1,2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. Meer dan 4300 mensen hebben de ramp niet overleefd, vele mensen zijn gewond en er ligt nog een onbekend aantal slachtoffers onder het puin. De hulporganisatie heeft Giro 7244 maandag geopend. (ANP)
-
Opnieuw zware naschok in Turkije
Dinsdagochtend is Turkije opnieuw opgeschrikt door een zware naschok met volgens het Europees-Mediterraan Seismologisch Centrum (EMSC) een kracht van 5.3. Sinds de zware bevingen maandag met een kracht van 7.8 en 7.5 volgden ruim honderd naschokken. Maandagavond was er ook al een beving met een kracht van 5.3.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde maandag voor het gevaar van de naschokken. Die kunnen beschadigde gebouwen doen instorten. (ANP)
-
Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied
Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden. Volgens een verslaggever van de BBC in de Turkse stad Osmaniye, niet ver van het epicentrum, ging de zoek- en reddingsoperatie er 's nachts ondanks de stromende regen toch door.
De Britse omroep meldt dat er in de stad geen elektriciteit is. Op beelden is te zien hoe een familie, ondanks temperaturen onder het vriespunt, de nacht op straat doorbrengt. Vanwege de kans op zware naschokken zijn mensen volgens de BBC-verslaggever te bang om in een gebouw te slapen. Er zijn volgens buitenlandse media in Syrië en Turkije duizenden mensen die om deze reden in auto’s of buiten slapen.
De komende dagen wordt in het rampgebied naast meer regenval ook sneeuw verwacht, schrijft The New York Times op basis van Turkse weerbureaus. De temperatuur blijft rond de zwaar getroffen Turkse stad Gaziantep ’s nachts onder het nulpunt. (ANP)
-
Dodental stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300
Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921. In Syrië zijn volgens de laatste tellingen nog altijd 1440 doden, waardoor in totaal meer dan 4300 mensen de ramp niet hebben overleefd. Turkije meldt ook 15.834 gewonden.
Reddingswerkers zijn ondanks moeilijke omstandigheden ook in de nachtelijke uren druk bezig met zoeken naar overlevenden tussen het puin. (ANP)
-
WHO: dodental aardbevingen kan nog verachtvoudigen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het dodental na de aardbevingen in Turkije en Syrië in de komende weken kan verachtvoudigen. Catherine Smallwood, namens de WHO betrokken bij noodsituaties in Europa, zei dat tegen persbureau AFP op het moment dat het dodental in beide landen op 2600 stond. Ze sluit niet uit dat het dodental nog verder zal oplopen tot voorbij de 20.000.
“Helaas is dit wat we vaak zien bij aardbevingen. Na de eerste berichten stijgt het aantal doden en gewonden in de week die volgt significant”, aldus Smallwood. “Ook is er een kans op verdere instortingen van beschadigde gebouwen.” (ANP)
-
Meer dan 3700 doden in Turkije en Syrië na aardbevingen
Het dodental in Turkije en Syrië loopt ook uren na de verwoestende aardbevingen nog steeds snel op. Volgens de Turkse rampendienst AFAD zijn in dat land zeker 2316 mensen om het leven gekomen. In Syrië zijn volgens de autoriteiten zeker 1440 doden, waardoor in totaal minstens 3756 mensen de natuurramp niet hebben overleefd.
Turkije spreekt over meer dan 13.000 gewonden en ook in Syrië zijn duizenden mensen gewond geraakt. Reddingswerkers zijn druk bezig met zoeken naar overlevenden tussen het puin. De verwachting is dat het dodental de komende uren blijft oplopen. De hulpdiensten waarschuwen nog steeds voor naschokken. (ANP)
-
Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3
In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen. De zwaarste bevingen hadden een kracht van 7.8 en 7.5.
Maandag zijn al meer dan honderd naschokken geweest, die de hele dag doorgaan. In Turkije en Syrië zijn al zeker 3500 mensen om het leven gekomen door de natuurramp. (ANP)
-
Na de verwoestende beving vrezen de inwoners van Sanliurfa de nacht
Reddingswerkers zoeken met man en macht naar overlevenden van de aardbevingen die Turkije en Syrië maandag troffen. Ondertussen durven veel mensen niet terug te gaan naar hun huis, uit angst dat ze alsnog bedolven zullen worden.
In de Turkse stad Sanliurfa zijn de gevolgen van de aardbeving overal te zien: metershoog puin, tientallen reddingswerkers, het leger en behulpzame burgers die met scheppen, emmers en handen het puin weghalen. Af en toe stoppen de reddingswerkers, omstanders houden de adem in, hopend op een geluid, een teken van leven. Het blijft angstig stil. Het zoeken gaat verder. Lees hier de reportage van onze correspondent.
-
591.000 euro binnen op Giro 7244 voor slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië
Op Giro 7244 is inmiddels 591.000 euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft Giro 7244 eerder maandag geopend.
Het Rode Kruis helpt mensen onder het puin vandaan te halen en zorgt voor eerste hulp, het bemensen van ambulances en het vervoeren van mensen naar het ziekenhuis. Ook vangt de organisatie mensen op die hun huis zijn kwijtgeraakt met dekens, tenten, catering en mobiele keukens. (ANP)
-
Dodental in Turkije en Syrië loopt op tot meer dan 3000
De aardbevingen in Zuid-Turkije hebben zeker 3032 mensen het leven gekost. Duizenden mensen raakten gewond en reddingswerkers zoeken onder het puin naar overlevenden.
Volgens de Turkse rampendienst zijn er in dat land tot nu toe 1762 doden. In Syrië zijn in de gebieden die door de rebellen worden gecontroleerd meer dan 700 doden, in regeringsgebieden gaat het in elk geval om 570 slachtoffers.
In beide landen samen gaat het naar verluidt om zeker 15.000 gewonden. De hulpdiensten waarschuwen nog steeds voor naschokken. (ANP)
via REUTERS - Verwoeste gebouwen in de Turkse stad Kahramanmaras. -
Halsema: Turken, Koerden en Syriërs in Amsterdam in onzekerheid
Veel Turkse, Koerdische en Syrische Amsterdammers verkeren op dit moment in grote onzekerheid over het lot en welzijn van hun dierbaren, zegt Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. "Ik leef diep met iedereen mee en wens hen heel veel sterkte."
Halsema zegt in een verklaring op sociale media dat ze geschokt is door het nieuws van de zware aardbeving in Turkije en de omliggende landen. Het dodental in Turkije en Syrië is opgelopen tot meer dan 2600. "Wat een verschrikkelijk leed en verdriet voor alle mensen die dit overkomt. Mijn medeleven gaat uit naar iedereen die door de aardbeving is getroffen." (ANP)
-
Nederlands reddingsteam vertrokken naar Turkije
Een Nederlands reddingsteam bestaande uit 65 personen en 8 speurhonden is maandagavond naar Turkije gevlogen. Het Urban Search and Rescue Team (Usar) zal daar helpen bij het opsporen van overlevenden van de aardbeving. De ploeg bestaat uit onder meer artsen, brandweerlieden en militairen, en is speciaal toegerust voor ingewikkelde reddingsoperaties in stedelijk gebied, bijvoorbeeld als er slachtoffers onder het puin liggen.
Lees het hele verhaal hier.
ANP - Leden van het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR komen aan bij vliegbasis Eindhoven. -
Dodental loopt op tot boven de 2600
Door de aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn zeker 2651 mensen om het leven gekomen. In Turkije overleefden 1651 mensen de ramp niet, meldt vicepresident Fuat Oktay. In Syrië staat het dodental tot nu toe op 1000, met 570 doden in regeringsgebieden en 430 in de gebieden die onder controle staan van de rebellen.
Er zijn alleen in Turkije volgens de autoriteiten al 11.000 gewonden en de zoektocht naar overlevenden is in volle gang. In Syrië zijn tot nu toe zijn 2500 gewonden bekend. Ook zijn in Turkije meer dan 3400 gebouwen ingestort.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak eerder al van de ergste ramp sinds 1939, toen bij een aardbeving 30.000 mensen om het leven kwamen. (ANP)
-
Twee Amerikaanse reddingsteams onderweg naar Turkije
Twee Amerikaanse zoek- en reddingsteams van elk 79 mensen zijn onderweg naar Turkije om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers na de zware aardbevingen waardoor meer dan 2500 mensen in Turkije en Syrië zijn omgekomen. De Amerikaanse president Joe Biden had eerder maandag gezegd "diep bedroefd te zijn over het verlies aan mensenlevens en de verwoesting in beide landen". Hij beloofde "alle benodigde hulp" aan Turkije te bieden. (ANP)
-
Meer dan 2500 doden in Turkije en Syrië na aardbevingen
Door de aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn zeker 2509 mensen om het leven gekomen. In Turkije overleefden 1541 mensen de ramp niet, meldt vicepresident Fuat Oktay. In Syrië staat het dodental tot nu toe op 968, met 538 doden in regeringsgebieden en 430 in de gebieden die onder controle staan van de rebellen.
Er zijn zeker 9000 gewonden en de zoektocht naar overlevenden is in volle gang. De verwachting is dat het dodental de komende uren nog verder zal oplopen. (ANP)
AFP - Een bewoner van de Syrische stad Jandaris, in het gebied dat wordt gecontroleerd door de rebellen. -
Griekse premier belt met Erdogan over noodhulp na aardbevingen
De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft maandag gebeld met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over noodhulp na de verwoestende aardbevingen in Turkije. Mitsotakis heeft "onmiddellijke" hulp aangeboden en volgens Athene heeft Erdogan hem daarvoor bedankt. Het was een zeldzaam teken van goede wil tussen de buurlanden, die op gespannen voet met elkaar staan.
Ondanks de spanningen heeft Griekenland maandag een eerste team van 21 reddingswerkers en twee speurhonden naar het rampgebied gestuurd. Mitsotakis beloofde eerder op maandag al om "alle hulp die beschikbaar is" naar Turkije te sturen.
Het parlement zou al akkoord zijn met het sturen van het reddingsteam en Athene is klaar om hulpmiddelen te sturen, zoals dekens, tenten en medische benodigdheden. Waarschijnlijk stijgt maandag nog een militair transportvliegtuig op om dat te leveren.
Turkije en Griekenland liggen vaak overhoop, bijvoorbeeld over de status van eilanden in de Egeïsche Zee of over migranten die de grens oversteken of via boten proberen Griekenland te bereiken. Toch hebben de buurlanden elkaar ook vaker geholpen bij aardbevingen, zoals in 2020 en 1999. (ANP)
-
Syrië vraagt internationale gemeenschap om hulp
De Syrische regering vraagt de internationale gemeenschap om hulp nu het land is getroffen door de zware aardbevingen in Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet een beroep op leden van de Verenigde Naties, het Internationale Comité van het Rode Kruis en andere humanitaire organisaties.
Buitenlandminister Faisal Mekdad zegt dat de regering bereid is om internationale organisaties "alle benodigde faciliteiten" aan te bieden zodat zij humanitaire hulp kunnen leveren. Steeds meer landen en hulporganisaties zeggen hulp toe na het natuurgeweld van maandag, aan zowel Turkije als Syrië.
In heel Syrië zijn zeker meer dan 850 doden en 2300 gewonden gevallen. Syrië worstelt door een jarenlange burgeroorlog met een humanitaire crisis, grote economische problemen en een cholera-uitbraak. "Het samenkomen van deze crises leidt tot enorm leed", zei de WHO eerder op maandag. (ANP)
AFP - Reddingswerkers van de Syrische tak van het Rode Kruis in Aleppo. -
Islamic Relief Nederland haalt 50.000 euro op voor Turkije
Islamic Relief Nederland heeft al zo'n 50.000 euro opgehaald voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije, meldt de hulporganisatie maandag. In de eerste uren was nog 30.000 euro opgehaald.
De hulporganisatie is de inzamelingsactie SOS Turkije begonnen om geld op te halen voor onder meer voedselpakketten en de wederopbouw van het getroffen gebied. Vanwege drukte raakte de website in de ochtend overbelast waardoor er tijdelijk niet gedoneerd kon worden, zegt directeur M’hamed Abalhaj.
"Mensen hebben massaal gereageerd", vertelt Abalhaj. "Het raakt ons allemaal, ook omdat het zo dichtbij is. Het is heel fijn dat zovelen zich betrokken voelen."
Islamic Relief Nederland is onderdeel van de internationale Islamic Relief Worldwide (IRW), een van de grootste islamitische hulporganisaties ter wereld. De hulporganisatie wil wereldwijd zo'n 20 miljoen Britse pond ophalen voor slachtoffers van de aardbeving. Dat is omgerekend ruim 22 miljoen euro. (ANP)
-
Guterres: VN-personeel ter plaatse in aardbevingsgebied
VN-personeel is ter plaatse in Turkije en Syrië, meldt VN-secretaris-generaal António Guterres in een verklaring. Zij zullen hier hulp bieden en bekijken welke behoeften er zijn na de verwoestende aardbevingen van maandag. Bij de VN-vergadering van maandag is een minuut stilte gehouden.
"We rekenen op de internationale gemeenschap om de duizenden families te helpen die door deze ramp zijn getroffen, van wie velen al dringend humanitaire hulp nodig hadden in gebieden waar toegang een uitdaging is", voegde Guterres eraan toe.
Op Twitter schrijft Guterres dat hij "diep bedroefd" is door het nieuws over "de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië". (ANP)
Getty Images - Een zwaar beschadigd gebouw in Adana, Turkije. -
Reddingswerkers Frankrijk en VK maandagavond naar Turkije
Reddingsteams van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk komen maandagavond nog aan in Turkije. Frankrijk stuurt 139 reddingswerkers, het Verenigd Koninkrijk 76.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken schrijft op Twitter dat de reddingswerkers maandag nog naar Turkije vliegen "als onderdeel van het Europees solidariteitsmechanisme" en dat Frankrijk "volledig solidair" is met Turkije. Het is voorlopig niet de bedoeling dat de reddingswerkers in Syrië aan de slag gaan.
Het Verenigd Koninkrijk stuurt 76 reddingswerkers naar het aardbevingsgebied in Turkije, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Ook stuurt het land vier reddingshonden en -materiaal. Het ministerie laat ook weten dat de vrijwilligersbrigade Syrian Civil Defence, ook bekend als de Witte Helmen, een "aanzienlijke zoek- en reddingsactie" aan het opzetten is in het noordwesten van Syrië.
"We staan klaar om verdere hulp te verlenen als dat nodig is", meldt de Britse buitenlandminister James Cleverly in een verklaring. (ANP)
-
Hulp voor de slachtoffers van de aardbevingen komt op gang
Vanuit de hele wereld komt er hulp op gang voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. De enorme omvang van de ramp doet de hulptoezeggingen uit het buitenland toenemen. Meer dan 45 landen hebben Turkije al hun steun aangeboden, maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al in de ochtend na de ramp bekend. Het doden- en gewondenaantal neemt nog altijd snel toe nu er meer mensen onder het puin gevonden worden en er nieuwe bevingen plaatsvinden.
Lees het hele artikel van onze verslaggever Ghassan Dahhan hier.
AP - Mensen betuigen hun steun in de Pakistaanse stad Islamabad. -
Media: Israël gaat vijand Syrië helpen met gewonden na aardbeving
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag gezegd dat Israël hulp aan Syrië kan geven op verzoek van Syriërs na de zware aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en noordwesten van Syrië.
Hij zei in een toespraak dat hij een Syrisch verzoek om hulp had ontvangen, maar lichtte dat verder niet toe. Syrië en Israël hebben geen diplomatieke betrekkingen en zijn eigenlijk al decennia op voet van oorlog. Hun grens is een wapenstilstandslijn uit 1973.
Netanyahu zei dat hij met een diplomatiek verzoek uit Syrië om humanitaire hulp had ingestemd. Het heeft tot veel speculaties in Israëlische media geleid. Volgens de krant Haaretz heeft niet Syrië maar de Russische diplomatie Netanyahu gevraagd te helpen met het behandelen van Syrische gewonden. Die zouden dan daarvoor naar het noorden van Israël kunnen.
Tientallen landen hebben Turkije hulp aangeboden maar vrijwel niemand het door dictator Bashar al-Assad geregeerde Syrië. (ANP)
-
Nederlands Koningspaar, paus Franciscus en Amerikaanse president Joe Biden spreken steun uit voor slachtoffers
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben via een bericht op sociale media laten weten zwaar geraakt te zijn door het "extreme natuurgeweld" in Turkije en Syrië. "Wij leven intens mee met alle getroffenen", staat ook in de verklaring die volgt op de aardbevingen.
"De slachtoffers en hun families zijn in onze gedachten, evenals de reddingswerkers die het uiterste doen om mensen in veiligheid te brengen", aldus het koningspaar. "Zij verdienen alle steun."
Vanuit het Vaticaan betuigde Paus Franciscus zijn medeleven. "Paus Franciscus is diep bedroefd toen hij hoorde van het enorme verlies aan mensenlevens, veroorzaakt door de aardbeving", schrijft het Vaticaan. In het statement staat verder dat de paus alle getroffenen verzekert van "zijn spirituele nabijheid" en dat hij "zijn oprechte deelneming" betuigt aan de nabestaanden.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn team opdracht gegeven "alle benodigde hulp" aan Turkije te bieden, in samenspraak met de door een zware aardbeving getroffen NAVO-bondgenoot.
"Ik ben diep bedroefd over het verlies aan mensenlevens en de verwoesting veroorzaakt door de aardbeving in Turkije en Syrië", aldus Biden op Twitter. (ANP)
-
Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers aardbeving in Turkije en Syrië
Het Rode Kruis heeft Giro 7244 geopend voor de slachtoffers van de dodelijke aardbeving in Turkije en Syrië. Hulpverleners van de organisatie helpen met slachtoffers onder het puin vandaan te halen, het leveren van eerste hulp, het vervoeren van mensen naar ziekenhuizen en het opvangen van mensen die hun huis zijn kwijt geraakt. De organisatie meldt dat het vanwege zware weersomstandigheden lastig is om op dit moment hulpteams en -goederen op locatie te krijgen.
Mensen die slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië willen steunen, kunnen doneren op Giro 7244.
AFP - Reddingswerkers zoeken naar overlevenden onder het puin in de Syrische stad Sarmada. -
Dodental Turkije opgelopen tot boven de duizend
In Turkije is het dodental na de zware aardbeving van maandagochtend opgelopen tot 1014, aldus de rampendienst. In Syrië zijn tot nu toe 592 doden bekend. Het aantal geregistreerde gewonden ligt op ongeveer 5400. (ANP)
via REUTERS - Reddingswerkers in de Turkse stad Diyarbakir. -
Hulporganisaties actief in getroffen gebieden Turkije en Syrië
Verschillende hulporganisaties hebben hulpverleningsacties opgestart in Turkije en Syrië na de zware aardbevingen van maandagochtend. Het Syrische Rode Kruis is ter plekke om hulp te verlenen aan slachtoffers en ook Save the Children heeft hulpteams in beide landen.
Op Twitter laat het Syrische Rode Kruis weten dat het haar best doet levende mensen onder de puinhopen van verwoeste gebouwen vandaan te halen. De organisatie is met vrijwilligers aanwezig in onder meer Hama, Aleppo en Latakia.
AFP - Het dorp Besnia, in het rebellengebied va Syrië, provincie Idlib. Het dorp ligt op de grens met Turkije. Het Internationale Rode Kruis heeft geld uitgetrokken voor medische hulp en noodhulp aan de slachtoffers. Ook Artsen zonder Grenzen biedt hulp in de getroffen Syrische regio en heeft noodkits gedoneerd. De organisatie ziet een toestroom van het aantal gewonden in de ziekenhuizen in Idlib. "We werken met man en macht om zoveel mogelijk mensen te helpen", laat Artsen zonder Grenzen weten op Twitter.
Save the Children inventariseert momenteel welke hulpgoederen nodig zijn. "De komende uren en dagen zijn cruciaal voor het redden van de personen die zich onder het puin bevinden. Tegelijkertijd zal er ook aandacht moeten komen voor psychosociale- en traumazorg voor de nabestaanden en de volwassenen en kinderen die door de ramp zijn geraakt", laat een woordvoerder van de organisatie weten.
Volgens Stichting Vluchteling is het getroffen gebied in Syrië voor hulporganisaties moeilijk toegankelijk vanwege "geweld door gewapende groeperingen". (ANP)
-
Slecht weer bemoeilijkt reddingswerkzaamheden na aardbeving
De werkzaamheden van reddingswerkers die in actie komen na de zware aardbeving in het zuiden van Turkije, worden op sommige plekken bemoeilijkt door slecht weer. Op verschillende plekken zorgen sneeuw en ijs voor problemen op de weg.
Ook is op beelden van onder meer de Turkse zender TRT te zien hoe reddingswerkers in steden als Diyarbakir en Malatya zoeken naar overlevenden bij ingestorte gebouwen, terwijl er veel sneeuw valt.
Volgens Weeronline valt in steden zoals Gaziantep en Diyarbakir maandag en ook deels dinsdag veel regen bij temperaturen van enkele graden boven nul. Ook waait het flink. In de stad Gaziantep, die vlak bij het epicentrum van de aardbeving ligt, valt momenteel vooral regen. Maar in de avond en nacht wordt het er kouder en kan het gaan sneeuwen. Later in de week wordt het droog en zonnig, maar wel koud met matige vorst in de nachten. (ANP)
-
Columnist Emine Uğur belt haar familie in het getroffen Turkse gebied
De hele familie van Trouw-columnist Emine Uğur woont in het Turkse gebied dat zondagnacht getroffen werd door een zware aardbeving. ‘Als iemand rond half drie appt, dan kan het niet goed zijn.’ Lees hier het interview met Uğur.
-
BuZa roept Nederlanders in Turkije op zich te registreren
Buitenlandse Zaken roept Nederlanders die in het getroffen gebied in Turkije zijn op om zich te registreren voor de informatieservice van het ministerie, om zo op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de aardbevingen in het land. (ANP)
-
Nieuwe aardbeving met kracht van 7.5 in Turkije
Rond 11.30 vond een nieuwe aardbeving plaats in het getroffen gebied. De tweede aardbeving, met een kracht van 7.5, was bijna even sterk als de eerste - 7.8 op de Schaal van Richter. Ze vond plaats 13 kilometer ten zuiden van Elbistan, Turkije.
-
Erdogan meldt ruim 912 doden, in totaal 1388 mensen omgekomen in Syrië en Turkije
Zeker 912 mensen zijn in Turkije door de aardbeving van maandagochtend om het leven gekomen, meldt president Recep Tayyip Erdogan. Het aantal gewonden is vastgesteld op bijna 5400. Erdogan omschrijft de beving als de grootste ramp sinds 1939.
In Syrië zijn 326 mensen omgekomen in het door regering gecontroleerde gebied. Daarbij zijn 150 doden gemeld in het gebied van Syrische rebellen. Het totale dodenaantal ligt daarmee op 1388. Ook zijn ruim duizend mensen gewond geraakt, wat zwaar drukt op de Syrische ziekenhuizen. Deze waren al overbelast, doordat de langlopende oorlog een hoge tol eist.
Brechtje Rood -
Turkish Airlines komt met extra vluchten voor reddingsteams
Turkish Airlines regelt extra vluchten om zoek- en reddingsteams naar de zwaar getroffen regio in Turkije te sturen. De extra vluchten hebben ook ruimte voor mensen die dierbaren in het getroffen gebied willen bezoeken, laat Turkish Airlines weten.
Mensen die een vlucht geboekt hebben naar de door de aardbeving getroffen gebieden kunnen deze kosteloos wijzigen of annuleren.
Turkije werd in de nacht van zondag op maandag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.8. Het epicentrum lag in de buurt van de stad Gaziantep.
-
Ooggetuige: 'Mijn hele huis schudde meer dan dertig seconden'
Ridwan Derin, eigenaar van een klein reisbureau in Sanliurfa vertelt dat de aardbeving hem opschrikte in zijn slaap. “Het was verschrikkelijk, er zijn wel vaker aardbevingen in dit gebied, maar deze keer was het echt anders, heel zwaar en luid. Het hele huis schudde meer dan dertig seconden, misschien wel een minuut.”
Sanliurfa ligt zo’n 150 kilometer van het epicentrum af, maar toch is de schade groot. “Overal zijn gebouwen en flats ingestort”, ziet ook Derin, die na de nacht door te hebben gebracht in de auto nu weer in zijn huis kan. Het is behoorlijk koud in de regio en veel inwoners in de getroffen gebieden sliepen doodsbang op staat, vertelt Derin.
Nog steeds zijn veel mensen onbereikbaar, sociale media stromen vol met duizenden wanhopige hulpverzoeken van mensen die zelf onder het puin liggen of hun geliefden niet kunnen bereiken. (Gijs Moes, redactie Trouw)
-
In Turks Malatya is onder meer groot hotel volledig verwoest
Een groot hotel in de Turkse stad Malatya is door de zware aardbeving van maandag volledig verwoest, berichten lokale media. Het Avsar Hotel stond op een van de drukste plekken in de stad. Veel panden in het centrum zijn ingestort. Malatya, 160 kilometer ten noordoosten van het epicentrum, is zwaar getroffen. Media melden ook een ingestort hotel 90 kilometer zuidelijker in Adiyaman. Er worden beelden van het hotel getoond en een foto van een meisjes-schoolvolleyteam dat er verbleef en waar niets meer van is vernomen.
De beelden van verwoesting komen uit talrijke plaatsen in een straal van zeker 200 kilometer rond het epicentrum bij Gaziantep. Maar zelfs in Diyarbakir, 280 kilometer van het epicentrum verwijderd, is een gebouw van acht verdiepingen volledig ingestort. (ANP)
-
Circa 150 doden door aardbeving in rebellengebied Syrië
In het gebied dat door Syrische rebellen wordt beheerst in het noordwesten van Syrië zijn volgens hulpverleners circa 150 doden gevallen door de aardbeving. Het totale dodenaantal ligt daarmee op ruim 670.
Het epicentrum van de zware aardbeving lag in Turkije, circa 150 kilometer ten noorden van Idlib. De Syrische plaats geldt als het hoofdkwartier van de voornamelijk jihadistische rebellen. In het door de regering gecontroleerde Syrië werden eerder al meer dan 230 doden gemeld. Aangenomen wordt dat het dodental sterk stijgt. De grootste stad van Syrië, Aleppo, ligt dichter in de buurt van het epicentrum.
De stad en provincie Idlib vormen vrijwel het laatste bolwerk van overwegend radicale soennitische strijdgroepen, die sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 tegen het regime van president Bashar al-Assad vechten. (ANP)
-
Turkse haven dicht na schade door aardbeving
De haven van de Turkse stad Iskenderun is maandag beschadigd geraakt bij de aardbeving in het zuidoosten van het land. Voorlopig blijft die dan ook dicht, melden Turkse autoriteiten. Andere havens in het land kunnen wel openblijven.
Turkije werd in de vroege maandagochtend opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7.8. Het epicentrum lag in de buurt van de stad Gaziantep. Iskenderum ligt ten zuidwesten van die stad aan de Middellandse Zee. (ANP)
-
Turkije legt olieterminal in buurt van aardbevingsgebied stil
Turkije heeft een olieterminal in de stad Ceyhan stilgelegd na een zware aardbeving in het zuidoosten van het land. Dat is uit voorzorg gebeurd, melden transporteurs. De terminal en ook oliepijplijnen zijn ongeschonden door het natuurgeweld heengekomen.
De olieterminal in Ceyhan, tussen Adana en Gaziantep, wordt gevoed door een pijplijn vanuit het Iraakse Kirkuk. Daar vloeit nog gewoon olie doorheen, zeggen Turkse functionarissen. Ook een pijplijn vanuit Azerbeidzjan is niet beschadigd.
Wel werd de gastoevoer naar verschillende provincies rond het getroffen gebied stilgelegd. Volgens Turkse media is in de plaats Kirikhan een explosie in een gaspijplijn gemeld. (ANP)
-
Dodental stijgt razendsnel in Turkije en Syrië na aardbeving
De zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije heeft volgens vicepresident Fuat Oktay aan zeker 284 mensen het leven gekost. Minstens 2300 mensen zijn gewond geraakt. Het is onbekend hoeveel slachtoffers er onder het puin liggen. Over de grens in Syrië heeft de aardbeving aan zeker 237 mensen het leven gekost. De autoriteiten spreken van meer dan zeshonderd gewonden.
Maar de enorme verwoesting die de beving met een kracht van 7.8 heeft veroorzaakt in volgens Turkse media tien provincies, zal volgens waarnemers veel meer slachtoffers tot gevolg hebben. Volgens vicepresident Oktay zijn er alleen al in Kahramanmaras, een stad ten noorden van het epicentrum, zeventig doden gevallen. Er zijn tientallen naschokken geweest.
Het vliegveld van Gaziantep is gesloten voor de burgerluchtvaart in verband met reddingsoperaties. Nederland stuurt ook een gespecialiseerd reddingsteam. Het vliegveld van Hatay, 130 kilometer zuidwestelijker, is gesloten omdat de beving de start- en landingsbaan heeft beschadigd. In de regio wordt ook schade aan een ondergrondse gaspijpleiding gemeld, wat tot een explosie zou hebben geleid. (ANP)
AFP - In Aleppo, Syrië zoeken reddingswerkers naar mensen. -
Europese landen beloven hulp aan aardbevingsgebied
Verscheidene Europese landen zeggen hulp toe aan in de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving in Turkije en Syrië. De Zweedse premier Ulf Kristersson brengt op Twitter zijn condoleances over aan de Turkse president Erdogan. Ook zegt hij dat Zweden klaarstaat om steun te leveren. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zegt 'onmiddellijk' hulp te bieden aan de getroffen gebieden.
Nederland stuurt maandag nog een zogeheten Urban Search and Rescue Team naar Turkije. (ANP)
-
Buitenlandse Zaken volgt situatie Turkije 'op de voet'
Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije "op de voet". In een bericht op Twitter roept het mensen die zich in de getroffen regio bevinden op zich te melden bij familie of vrienden en de instructies op te volgen van de lokale autoriteiten.
Het is nog onduidelijk of er Nederlanders zijn in het getroffen gebied. Het ministerie adviseert mensen die hulp nodig hebben contact op te nemen met hun reisverzekeraar of de ambassade. (ANP)
-
Ruim 360 doden bij zware aardbeving in Turkije en Syrië, verschillende gebouwen ingestort
Turkije en Syrië zijn in de nacht van zondag op maandag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Dat maakte het Amerikaanse seismologische instituut USGS maandag bekend. Diverse gebouwen zijn ingestort en er zijn al ruim 360 doden gemeld. Gevreesd wordt voor nog veel meer slachtoffers.
Het epicentrum lag zo’n 33 kilometer ten noordwesten van Gaziantep, een stad met ruim 2 miljoen inwoners in het zuiden van Turkije, vlakbij de Syrische grens. De beving vond plaats op een diepte van 18 kilometer. Een sterke naschok van 6,7 volgde ongeveer 10 minuten later.
In Turkije wordt vooralsnog melding gemaakt van 76 doden en 440 gewonden. Op sociale media worden beelden van ingestorte gebouwen gedeeld, evenals getuigenissen van mensen die nog onder het puin van gebouwen zouden liggen. Volgens het Turkse televisiestation HaberTurk zijn verschillende gebouwen ingestort in de provincies Malatya, Diyarbakir en Malatya.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei op Twitter dat hij diverse zoek- en reddingsteams naar de getroffen gebieden heeft gestuurd. “We hopen dat we samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade door deze ramp heen komen”, schreef hij.
Ook Syrië is zwaar getroffen door de beving. Vooralsnog worden daar de meeste doden gemeld. Volgens Syrische staatsmedia zijn enkele gebouwen in de noordelijke stad Aleppo en de centrale stad Hama ingestort en werden mensen bedolven onder het puin. Daarbij zouden 237 doden en ruim 630 gewonden zijn gevallen.
Aardbevingen komen relatief vaak voor in Turkije, omdat verschillende tektonische platen aan elkaar grenzen onder het land. In de zomer van 1999 vielen er 17.000 doden bij een beving in Izmit en nog eens bijna 900 bij een aardbeving in Düzce drie maanden later. Bij twee verschillende aardbevingen in 2020 kwamen meer dan 150 mensen om. (ANP)
-
Nederland stuurt team naar Turkije om te helpen na beving
Nederland stuurt maandag nog een zogeheten Urban Search and Rescue Team naar Turkije, dat getroffen is door een zware aardbeving. Het team bestaat uit mensen van politie, brandweer, ambulance en defensie, meldt minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid). Er zijn al ruim tweehonderd doden gemeld.
Premier Mark Rutte heeft met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gebeld om zijn condoleances over te brengen. Rutte spreekt van "verschrikkelijke berichten". Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) laat weten "geschokt" te zijn door het natuurgeweld dat ook schade heeft veroorzaakt in Syrië. (ANP)