De pier van de haven in Beiroet op 13 augustus, ruim een week nadat de explosie plaatsvond.

Libanon

Langzaam maar zeker start de haven van Beiroet weer op, maar er is meer nodig

De pier van de haven in Beiroet op 13 augustus, ruim een week nadat de explosie plaatsvond.Beeld AFP

De haven in Beiroet komt mondjesmaat weer op gang. Goed nieuws voor Libanon, maar er is meer nodig. 

Ruim een week na de vernietigende explosie in Beiroet, zijn de activiteiten in de haven van de Libanese hoofdstad weer gedeeltelijk hervat. Volgens de demissionair minister van economische zaken, Raoul Nehme, werken twaalf van de zestien kranen in de haven van Beiroet naar behoren.

De ontploffing van 2750 ton ammoniumnitraat in een loods op één van de pieren in de haven kostte vorige week aan zeker tweehonderd mensen het leven. Nog eens 6000 anderen raakten gewond en honderdduizenden inwoners van Beiroet zijn ontheemd. Op basis van videobeelden berekende een team van de Universiteit van Sheffield dat de kracht van de explosie gelijk stond aan ongeveer een tiende van de nucleaire bom die in 1945 op Hiroshima werd gegooid.

Ondanks de enorme explosie kwam de containerterminal van de haven van Beiroet, iets ten noorden van de rampplek, er met betrekkelijk weinig schade vanaf. Daarom besloten de havenautoriteiten de operaties woensdag weer mondjesmaat op te starten. Andere vrachtschepen wijken uit naar de kleinere haven van Tripoli, in het noorden van het land.

Vrees voor ernstige tekorten

De gedeeltelijke hervatting van de activiteiten in de haven is goed nieuws voor Libanon. Het land aan de Middellandse Zee importeert 80 procent van wat het consumeert en zeker 60 procent van die importlijnen liepen voor de ramp via de haven van Beiroet. Op alle fronten wordt dan ook gevreesd voor ernstige tekorten. Zo vernietigde de explosie tien containers met medische beschermingsmiddelen die gezien de coronacrisis van levensbelang zijn. Ook is er schaarste van basale bouwmaterialen zoals hout en glas die nodig zijn voor de wederopbouw. Nu het zeevrachtverkeer weer langzaam op gang komt, benadrukte Nehme echter wel dat er geen sprake is van een aanstaand voedseltekort.

“De bloemvoorraden in de molens van Libanon staan op 32.000 ton, daarbovenop komt nog eens 110.000 ton die binnen de komende twee weken arriveert”, verklaarde de minister in een tweet op woensdag. Brood is een van de belangrijkste basisproducten in Libanon. Per maand gebruiken de bijna zeven miljoen inwoners van het land zo’n 35.000 ton bloem.

Ondertussen komt ook de internationale hulp voor Libanon op gang. Op het vliegveld van Beiroet nam het aantal vrachtvluchten de afgelopen dagen aanzienlijk toe. De vliegtuigen leverden voedsel, medicijnen en andere noodzakelijke hulpgoederen uit talloze landen van over de hele wereld. Met behulp van coördinatieteams van de VN worden de goederen over Libanon verspreid. Eerder zetten al zeker twintig internationale zoekteams voet op Libanese bodem om te zoeken naar overlevenden onder het puin in Beiroet.

Een flinke kluif

Ondanks de grote internationale solidariteit vreest men echter dat de hulp op lange termijn zal opdrogen. De Libanese vertegenwoordiger bij de VN, Amal Mudallali, schatte de kosten voor de wederopbouw op ‘miljarden dollars’. Om de stad, en het land, te helpen bij de wederopbouw is er kortom meer nodig dan een kortstondige hulpinjectie direct na de ramp. Mudallali riep de internationale gemeenschap dan ook op om ‘de hele reis’ te blijven.

Maar het zal een flinke kluif worden om de wederopbouw van Beiroet op de lange termijn te verkopen in het internationale theater. De coronacrisis legt grote druk op de budgetten voor ontwikkelingshulp van donorlanden. Bovendien staan veel landen wantrouwig tegenover de Libanese politiek die bekend staat als corrupt.

Zo stelde de Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn bezoek aan Beiroet vorige week dat er geen blanco cheques worden uitgeschreven aan de Libanese leiders, tenzij deze hervormingen doorvoeren en corruptie bestrijden. Inmiddels hebben diverse landen al tientallen miljoenen euro’s richting Libanon gestuurd. Maar of die hulp ook op de lange termijn iets uithaalt, is de vraag.

Nationale Actiedag voor Beiroet

Vrijdag staat in het teken van de Nationale Actiedag gehouden voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. De Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555, vragen steun voor de hulpverlening aan de Libanese bevolking. NPO, RTL, Talpa Network en Facebook doen verslag. Uit een tussenstand bleek woensdag dat er inmiddels 3,9 miljoen euro is opgehaald. Vanwege de coronamaatregelen gebeurt het meeste online. Hilversum krijgt een klein actiecentrum met een livestream en rechtstreeks verslag.

Er is een grote behoefte aan drinkwater, medicijnen en onderdak. De samenwerkende hulporganisaties bieden voedsel, medische hulp, onderdak en psychosociale steun. Zij zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig. De clubs achter Giro555 zijn Stichting Vluchteling, Cordaid, Care Nederland, Icco & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, Unicef, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes en World Vision.

Lees ook:

De ontplofte haven van Beiroet staat symbool voor de zieke Libanese politiek

Na de ramp in de haven van Beiroet is voor veel Libanezen de maat vol. Het aftreden van de regering afgelopen maandag is nog lang niet genoeg. Na jaren van nepotisme, corruptie en wanbeleid willen zij dat het hele politieke systeem op de schop gaat. ‘Het zijn geen rotte appels, het is de hele boomgaard.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden