Natuurgeweld

Langstdurende cycloon Freddy opnieuw aan land in Mozambique

Een man verzamelt hout in Quelimane, Mozambique, dat getroffen is door cycloon Freddy.  Beeld ANP / EPA
Een man verzamelt hout in Quelimane, Mozambique, dat getroffen is door cycloon Freddy.Beeld ANP / EPA

Een uitzonderlijke storm raast door zuidelijk Afrika. Mozambique, Madagaskar en Malawi zijn zwaar getroffen.

Kevin van Vliet

Freddy, de langstdurende cycloon ooit gemeten, is opnieuw aan land gekomen in Mozambique. Volgens staatsomroep TVM van het land stortten honderden huizen en schoolgebouwen in en kwam afgelopen weekend in elk geval één persoon om het leven. De werkelijke tol kan zomaar hoger liggen; door de regenval en hoge windsnelheden ligt telecommunicatie in de getroffen regio plat. De cycloon heeft inmiddels minimaal 28 doden op zijn naam staan; elf in Mozambique, zeventien in Madagaskar.

Op 6 februari kreeg de storm – na te zijn gesignaleerd bij Indonesië – de status van cycloon en ruim een maand later is Freddy de langstdurende cycloon sinds de eerste metingen. De vorige recordhouder was orkaan John, die 31 dagen over de Stille Oceaan raasde, in 1994.

Freddy kwam twee weken geleden voor het eerst aan land in centraal Mozambique, en keerde daarna om, terug richting Madagaskar. De cycloon zoog boven de Straat van Mozambique nog meer warm water op en nam toe in kracht. Op zee werden windsnelheden tot 155 kilometer uur gemeten. Een weerman van de Zuid-Afrikaanse weerdienst sprak tegenover The New York Times van een ‘een uitzonderlijke storm’.

Dodelijkste en duurste cycloon

Freddy is de tweede cycloon die, in relatief korte tijd, deze lus heeft gemaakt. Precies vier jaar geleden legde de cycloon Idai ongeveer dezelfde route af – over het eiland Madagaskar, via de Straat van Mozambique naar Mozambique, terug de zee op en weer aan land. De gevolgen waren desastreus. Idai werd de dodelijkste en duurste cycloon die ooit door de regio raasde.

Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen dagen in Mozambique 9900 mensen ontheemd geraakt door het noodweer. Duizenden zouden op tijd in de noodopvang zijn ondergebracht. Naast telecommunicatie is transport in de regio stilgevallen; wegen zijn weggespoeld en staan onder water; bomen en elektriciteitsmasten zijn omgewaaid.

Opwarming van de aarde

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties constateerde, deels op basis van de toename van het aantal stormen in zuidelijk Afrika, dat extreme regenval in de regio vaker zal voorkomen door de opwarming van de aarde. Vorig jaar kwamen er meerdere dodelijke stormen aan land. In Mozambique, Madagaskar en Tanzania stierven tientallen mensen door overstromingen en aardverzakkingen. In de Zuid-Afrikaanse havenstad Durban kwamen in april 489 mensen om door hevige regenval. Het was de op één na dodelijkste ramp in de geschiedenis van het land. Mozambique werd volgens data van het Observatório do Meio Rural (het Observatorium voor Plattelandsgebieden) in de laatste vier decennia getroffen door 27 cyclonen.

Cycloon Freddy is inmiddels iets afgezwakt in kracht en bereikte maandagochtend Malawi. Persbureau Reuters meldt in dat land al elf doden en zestien vermisten. Volgens voorspellingen beweegt de storm dinsdag weer terug naar zee, met nog meer regenval in centraal Mozambique tot gevolg.

Lees ook:

Durban meandert van overstroming naar overstroming. ‘Ik heb geen energie meer’

Stortregens richtten in een april een ravage aan rond de Zuid-Afrikaanse kuststad Durban. In het heuvelige achterland verloor moeder Hlekisile Zamisa haar zoon in een modderstroom. Drie jaar geleden, toen het ook al zo hard regende, verloor ze haar dochter. Welk kind zal de volgende storm halen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden