Labour-leider Jeremy Corbyn

Brexit

Labourleider Corbyn steunt verkiezingen in december

Labour-leider Jeremy CorbynBeeld EPA

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft zijn adviseurs vandaag laten weten verkiezingen in december te zullen steunen. Het is daarmee waarschijnlijk dat er december parlementsverkiezingen in Groot-Britannië zullen plaatsvinden.

Redactie

Corbyn zei strijdlustig klaar te zijn om het land ‘de meest radicale en ambitieuze verkiezingscampagne voor verandering ooit’ te laten zien. “Ik heb altijd gezegd dat we klaar zijn voor de verkiezingen. We steunen die verkiezingen als een no-dealbrexit van tafel is”, liet hij zijn adviseurs weten.

Nu de Europese Unie de deadline heeft uitgesteld naar 31 januari, is aan die voorwaarde voldaan, aldus Corbyn.

De grote Labourfractie had tot nu toe feitelijk een veto bij stemmingen over vervroegde verkiezingen. Die moeten doorgaans met een tweederdemeerderheid worden goedgekeurd door het Lagerhuis. De partij van Johnson heeft geen meerderheid in het Lagerhuis. Daardoor is het hem tot drie keer toe niet gelukt de door hem gewenste verkiezingsdatum door het Lagerhuis te krijgen.

Dus gaat Johnson het op een andere manier proberen: later dinsdag zal het Britse parlement zich buigen over een nieuw wetsvoorstel, dat het mogelijk moet maken om toch in december vervroegde verkiezingen te houden. Corbyn heeft niet laten weten of hij dit voorstel in huidige vorm zal steunen, maar de kans is groot dat premier Boris Johnson nu, met steun van de grootste oppositiepartij, zijn verkiezingswet door het Lagerhuis krijgt.

Dit maakt de weg vrij voor verkiezingen in december. Het zou voor het eerst sinds 1923 zijn dat er in Groot-Brittannië verkiezingen plaatsvinden rond kerstmis. Het koude winterweer tijdens de campagne en stembusgang, maar vooral brexit-moeheid, frustratie en polarisatie zullen zorgen voor zeer onvoorspelbare en spannende verkiezingen, zo is de verwachting. En, niet te vergeten, het worden de belangrijkste verkiezingen sinds tijden, zo klinkt het van rechts tot links.

Boris Johnson bij zijn ambtswoning, dinsdagochtend.  Beeld EPA
Boris Johnson bij zijn ambtswoning, dinsdagochtend.Beeld EPA

‘De regering is bereid tot compromis’

Eerder dinsdag werd al bekend dat de Britse regering bereid is de oppositie tegemoet te komen om steun te krijgen voor vervroegde verkiezingen. De BBC meldt dat 11 december voor de regering acceptabel is als verkiezingsdatum. Premier Boris Johnson stelde eerder landelijke verkiezingen te willen houden op 12 december.

Oppositiepartijen SNP en LibDem willen in principe ook verkiezingen, maar stelden 9 december voor. LibDem-leider Jo Swinson had eerder gezegd geen verkiezingen op 12 december te willen. Haar partij en de Schotse SNP vrezen volgens Britse media dat Johnson zal proberen zijn brexitdeal op de valreep nog door het parlement te loodsen en ze willen niet dat Johnson tijdens de campagne kan pronken met de door hem binnen gehaalde brexitdeal.

Een verschil in verkiezingsdatum van enkele dagen kan grote gevolgen hebben: het Lagerhuis moet minstens 25 werkdagen voor een landelijke verkiezing worden ontbonden. Dat zou komende vrijdag al moeten gebeuren als de verkiezingen op 9 december worden gehouden. Bij verkiezingen op 12 december hoeven parlementariërs pas op 6 november naar huis te worden gestuurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden