Onderzoek

Labour schorst oud-partijleider Corbyn wegens antisemitisme, en stelt een onderzoek naar hem in

Voormalig partijleider Jeremy Corbyn is geschorst door het partijbestuur van Labour.Beeld EPA

Oud-Labourleider Jeremy Corbyn is geschorst. Zijn reactie op een vernietigend rapport over antisemitisme in de partij onder zijn leiding, was volkomen misplaatst, oordeelde de nieuwe leider van de Britse Arbeiderspartij, Keir Starmer. Hij besloot Corbyn daarom uit de fractie te zetten. Volgens Corbyn werd het antisemitismeprobleem door tegenstanders binnen en buiten de partij ‘schromelijk overdreven’.

Het achtervolgde Corbyn jarenlang als partijleider. Altijd zei hij te strijden om antisemitisme uit de Labour-partij te krijgen. Maar donderdag concludeerde de Britse commissie voor gelijke behandeling en mensenrechten in een vernietigend rapport dat Labour onder Corbyns leiding veel te weinig heeft gedaan om Jodenhaat in de partij in te dammen. “In het beste geval heeft partij er onvoldoende aan gedaan, in het slechtste geval heeft de partijleiding het oogluikend toegestaan”, schreef de commissie.

In het rapport staan 23 incidenten beschreven waarbij de top van de partij ingreep om een partijlid dat beschuldigd werd van antisemitische uitlatingen niet te schorsen of te onderzoeken. Daarbij heeft Labour de wet op gelijke behandeling overtreden. “We keken ook naar hoe de partij omging met klachten van seksuele intimidatie. Daar werd heel anders mee omgegaan”, zei Alasdair Henderson, één van de onderzoekers.

In de afgelopen jaren kregen joodse Labour-leden regelmatig te maken met Jodenhaat, met name uit radicaal-linkse hoek, die dankzij de opkomst van Corbyn veel invloed in de partij vergaarde. Joodse leden kregen te horen dat ze rijk waren, bevoordeeld werden of dat ze naar Israël verbannen moesten worden. 

‘Ik ben geen onderdeel van dit probleem’

“Ik ben geen onderdeel van dit probleem”, zei Corbyn donderdag in een reactie op het rapport. “Ik ben voor een zerotolerancebeleid tegen elke vorm van racisme.” Maar het feit dat hij in diezelfde reactie ook zei dat de aantijging door zijn tegenstanders ‘schromelijk overdreven’ werd, viel helemaal verkeerd bij de partijleiding.

Keir Starmer trok in zijn verklaring juist het boetekleed aan, sprak van ‘een dag van schaamte’ voor zijn partij. Hij zei er alles aan te doen om het vertrouwen van de joodse kiezers in het Verenigd Koninkrijk, die Labour de rug toe hebben gekeerd, terug te winnen. En, zo stelde hij: “Als er na alle pijn die hierdoor is veroorzaakt nog steeds partijleden zijn die vinden dat er geen antisemitismeprobleem in de partij is, dat het overdreven is, dan ben je ook onderdeel van het probleem en dan heb je niets in de Labour-partij te zoeken.”

Op basis van die stelling rekende hij af met zijn voorganger. Corbyn is voorlopig geschorst. Ook is de partij een onderzoek naar hem begonnen. Corbyn zei de schorsing te zullen aanvechten.

Lees ook:

Labourleider Jeremy Corbyn worstelt met antisemitisme-beschuldigingen binnen zijn partij.

Het lukt leider Jeremy Corbyn maar niet om beschuldigingen van antisemitisme binnen Labour te stoppen. Steeds duiken nieuwe incidenten op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden